Respektera de kvinnor som inte vill använda p-piller, tack.

Det händer att jag besöker Ungdomsmottagningen. Ibland för att jag vill veta vilket material som ligger framme (tidningar, broschyrer, varningstexter och dylikt). Ibland för att jag har en idé om att kolla att jag inte bär på någon sexuellt överförbar sjukdom och ibland (förr) för att jag hade problem med något som bedömes vara svamp (men ingen vet).

När jag tagit kontakt med någon Ungdomsmottagningen har jag varit inställd på att jag kommer att få en rad frågor som jag inte vill besvara, därför brukar jag ha färdiga svar i huvudet i fall att frågorna ställs, vilket brukar hända. Antagligen har de likt vården ett protokoll med frågor de ska ställa, men vilka frågorna är vet jag inte även om jag kan skönja ett mönster.

Något som jag antar inte tillhör deras arbetsuppgifter är att propagera för p-piller. Oavsett anledning till att jag vänt mig till Ungdomsmottagningen har p-piller kommit på tal. Det ska sägas att jag inte är någon stamkund hos Ungdomsmottagningen och jag har inte besökt tillräckligt många mottagningar för att kunna uttala mig om hur det är på mottagningarna generellt, men de mottagningar jag har besökt har framställt p-piller som alldeles fantastiskt utan att beröra det berättigade kritik mot att tillsätta kroppen hormoner som har dryftats. Jag antar att inte p-piller är i fokus när män tittar förbi, då är det antagligen kondomer som gäller, men kondom angår såväl kvinnor som män och fördelen med kondomen utöver att den skyddar mot både sjukdomar och graviditet är att det är ett synligt preventivmedel. De som har sex kan när som helst kontrollera att kondomer sitter på som den ska. Mannen som inte använder p-piller vet inte om kvinnan tagit sina piller. Kvinnan kan visserligen ljuga för mannen, men det räcker att hon glömt bort att ta sina piller.

Flera personer vid Ungdomsmottagningen har försökt få mig intresserad av att prova p-piller och närliggande hormoner med samma funktion när de fått veta att jag inte använder p-piller. Är mottagningar ombedda att nämna p-piller oavsett vilken kvinna som besöker democh  oavsett ärende eller är det en otrevlig slump att jag råkat ut för personer som tycker att jag borde pröva p-piller?

Har det att göra med att de själva använder p-piller och verkligen gillar det? Blir de oroliga när jag berättar att jag inte har någon monogam relation? Räknar de med att jag klarar av att komma ihåg att äta ett piller varje dag, men inte med att jag klarar av att kräva kondom? Blir de triggade av att jag så tydligt tar avstånd från p-piller att de nästan tar det personligt i de fall där de själva använder p-piller?

När jag talar om att jag använder kondom för att jag tycker att det är ett utomordentligt skydd som inte sänker sexlusten svarar de snabbt att man kan komplettera kondom med p-piller. Det är klart man kan det, men finns det några rimliga skäl att misstro kondomer? Finns det några skäl när jag berättar att jag inte ens varit med om en handfull kondomincidenter (kondomer som gått sönder, kondomer som halkat av) under alla år som jag använt kondom?

Det är tydligt att det inte är första gången de yttrar tanken om att komplettera med kondom. De inser att alla inte använder kondom (klamydian skvallrar om det) och att alla inte klarar av att kräva kondom vid samlag, men jag har inga problem med det vare sig jag är nykter eller berusad och de får gärna utgå från att jag inte ljuger. Jag är till och med bättre på att be om kondom när jag är berusad. När jag är berusad är jag mer rättfram och inte alls lika ”diplomatisk”.

Men det är klart att de förstår att personer ljuger för dem. Jag har också ljugit. När jag drabbades av klamydia för flera år sedan ljög jag om att en man var min pojkvän. Hade jag inte ljugit hade han nämligen inte fått medicin samtidigt som jag. Ungdomsmottagningen hade annars krävt att han testade sig separat fastän att vi hade sex i stort sett dagligen. Relationen är det viktiga, inte hur regelbundet man har sex – man häpnar!

De har ganska snabba svar på alla mina invändningar utan att vara ett dugg övertygande. Jag gillar inte p-piller, jag är med andra ord mer svårövertygad än den kvinna som inte gjort det (endast tjugo procent av kvinnor har aldrig använt p-piller läste jag någonstans).

Det vore trevligt att kunna uppsöka en Ungdomsmottagning någon gång i framtiden utan alla färdiga svar, utan att känna att man behöver försvara sin livsstil inför personer som inte känner en och utgår från att ens sexliv nog är minst lika problematiskt som de unga kvinnorna vilka uppsöker Ungdomsmottagning minst en gång varje år på grund av legitim klamydiaoro.

Jag hoppas att de som arbetar på Ungdomsmottagningarna i framtiden kan lita på kondomen som fungerande preventivmedelmetod trots att några av dem växte upp med ett piller som med all rätt kallades revolutionerande när de var unga.

19 reaktioner till “Respektera de kvinnor som inte vill använda p-piller, tack.”

 1. Jag tycker det är smålustigt hur de alltid i förbifarten säger att man lika gärna kan kolla klamydia typ direkt efter att jag säger att jag inte är monogam – trots att jag samtidigt säger att det var längesedan jag hade ny partner och alla var testade.

 2. Jag har aldrig förstått det där med att använda både kondom och p-piller samtidigt. Jag menar vill de döda sexupplevelsen helt?

  När jag åt p-piller var det för att slippa kondom, nu använder jag kondom för att slippa p-piller.

 3. Det har nog tyvärr mycket med er ålder att göra, dvs det är ett bemötande just på ungdomsmottagningen. Inte för att det ursäktar något alltså, jag bara konstaterar. Jag behöver aldrig höra något negativt ens antydas när jag berättar om mitt icke-monogama sexliv (om de frågar, det är sällan, och jag svarar då för att jag vill, inte för att jag känner mig tvungen), eller fått test föreslagna jag inte bett om. Kondomer fås gratis (så många jag vågar ta för mig) utan andra pekpinnar. Skillnaden beror säkerligen på att jag är 10-15 år äldre och inte längre går till just ungdomsmottagningen. Men det är lätt att tro att saker ändras för att de blir allmänt bättre, och missa att det beror på att man själv blivit äldre och därför får ett annat bemötande. Det var därför intressant och ledsamt att läsa att det är så här. Mina erfarenheter från när jag var yngre är tyvärr lika era.

  Dock: varför skulle något vara problematiskt med sexlivet för de som uppsöker ungdomsmottagningen för att med legitim oro testa sig för klamydia en gång om året? Varför skulle inte de kunna ha gjort sin egen medvetna riskkalkyl? Att folk väljer annorlunda än du betyder inte att de inte har gjort ett medvetet val, vill jag bara påpeka.

  Tack för övrigt för en bra och intressant blogg!

 4. gj:

  Ligger nog mycker i din ålderanalys.

  Har man en legitim klamydiaoro en gång per år borde man kanske ta bättre hand om sin hälsa? Medvetna val är inte nödvändigvis bra kan också vara värt att påpeka.

  Dock tycker jag att hur hemskt klamydia är överdrivs. Jag har erfarenhet klamydia, men måste erkänna att en förkylning är MYCKET jobbigare.

 5. Jag tror det beror på en hel del olika grejer. Dels tror jag de har som mål att undvika så många graviditeter som möjligt till typ vilket pris som helst, och använder, korrekt eller ej, strategin "hellre piller än inget alls" om de antar att ett visst antal tjejer kommer att fega ur kondompropset/ett visst antal killar kommer att vara douchebags, dels tror jag att du har rätt i att de har en annan kultur runt hormonpreparat. Just barnmorskor, obgynsköterskor och gynekologer verkar vara ett mysko släkte rent generellt, det handlar nog inte enbart om patienternas ålder. Mina egna erfarenheter handlar som dina bara om undersökningssituationer, på ungdomsmottagningar, studentkliniker och gynmottagningar, men från bekanta som har fött barn har jag fått veta att de behandlas precis lika mycket som mindre vetande på ett underligt, styvmoderligt vis. Konstigt och klantigt av en hel yrkesgrupp att få hålla på så.

 6. "Respektera de kvinnor som inte vill använda p-piller, tack."

  Så bra skrivet! Jag vill inte heller använda p-piller och kan precis som du inte ens räkna upp en handfull gånger kondomen har krånglat. Jag önskar folk kunde sluta tjata på mig att gå över till p-piller. Tack för tipset liksom, men nej tack.

 7. När det gäller klamydia så är min erfarenhet att det slängs test efter mig hur monogam och exklusiv jag än varit enligt sanningen att monogami inte utesluter otrohet. Jag köper det och bidrar så gärna med lite kiss.

  Jag helt enig om att det propsas allt för mycket på p-piller vilket underminerar argumenten för till exempel unga tjejer som inte vill underkasta sig pillerkartan. Jag vill minnas trevliga grabbar i plugget som skaffade flickvän enbart för att "slippa krångel med kondom". Det tas för givet att tjejen skall hormonbelasta sig i ett förhållande

 8. Johanna: Absolut, jag reagerade bara på din formulering om problematiskt sexliv, det är väl inte så problematiskt att ta en medveten risk menar jag, det gör vi väl i många sammanhang. Det blir så lätt ansett som problematiskt så fort det handlar om sex, med en attityd att folk inte gör medvetna val just där. Jag tycker mig inte se den attityden hos dig i vanliga fall, det var därför jag reagerade, egentligen var det ju bara en detalj i sammanhanget.

 9. Det är tveklöst problematiskt om du frågar personalen på Ungdomsmottagningen, själv tycker jag inte att klamydia är så allvarligt även om jag använder kondom och gör saker för att undvika det. Antibiotika genererar lätt svamp.

 10. Afrodisiak:

  Där ser man. De brukar passa på när jag har vägarna förbi och då brukar jag låta dem testa mig om jag inte gjorde det nyligen.

  Att män kan ana att man äter p-piller medtanke på att de flesta gör det är inte särskilt konstigt, men att utgå från det som vissa gör är direkt ansvarslöst.

  Och om någon som läser detta tycker att jag borde ta mitt ansvar och vara tydlig med att jag inte använder p-piller och vill använda kondom – jag är extremt tydlig.

 11. Jag känner att jag blivit påprackad p-piller fler gånger än jag kan räkna, när jag varit i kontakt med vården (dock inte just Ungdomsmottagningen).

  Det har inte ens handlat om preventivmedel. Det har handlat om problem med mensvärk. T.o.m. antidepressiva ville en skriva ut till mig, när jag bara var 13 år. Och aldrig har biverkningar informerats om i dessa sammanhang, ens när jag ifrågasatt. "Nejdå det är ingen risk, det är inget farligt alls"… NEHE, MEN JAG LITAR INTE PÅ DIG. :'(

 12. Ja, problemet med antibiotika och svamp är jag tyvärr också välbekant med. Inget skoj alls. Personalen på ungdomsmottagningen kan ju annars finna mycket problematiskt. Usch, det här inlägget fick mig att minnas tidigare besök på ungdomsmottagningen då det istället ifrågasattes att jag åt p-piller, eftersom jag inte hade en fast partner. Som om det uteslöt kondom. Jag såg för övrigt graviditet som betydligt mer oönskat än klamydia. Det kan tilläggas att akut-p-piller inte såldes receptfritt då, så det alternativet var inte särskilt tillgängligt.

 13. Kränga p-piller kanske ger mer vinst än kondomer? Kundkretsen är iallafall stadig och långvarig, precis som med bindor/tamponger. Numera får, vad jag vet, vårdpersonal inte ta emot "benefits" (mutor??? usch, det ordet har vi inte!) från läkemedelsföretag. Förut var det mer regel än undantag med mutor i form av resor etc.
  Välja p-piller eller kondom är enklare än UMo/mvc tror: p-piller fixar en grej av två, kondomen båda… Köp 2, betala för 1!, som det står i annonserna.

  RFSU läggar allt ansvar på användaren, för måndagsexemplaren är få. Så här kan de alltså gå sönder:
  http://www.rfsu.se/sv/Sex–relationer/Preventivmedel/Kondom/Varfor-gar-kondomen-sonder/

 14. Håller helt med när det gäller pillerna. Min historia med dem börjar precis som du skriver på ungdomsmottagningen (där det för övrigt fanns en läkare som var expert på att spänna ögonen i en och fråga om jag hade haft oskyddat samlag. Sen hade jag ingen större lust att gå dit igen om det var något problem) Jag var 16 år när jag började äta piller, och redan då storrökare. Vilket jag alltid talade om, utan att det ens kommenterades. Men när jag runt 10 år senare tog upp frågan med en privat gynekolog vägrade han blankt att skriva ut några till mig på grund av rökningen. Tycker det är lite märkligt ingen annan ens tagit upp frågan med vilka risker den kombinationen faktiskt har

 15. Ja! Bra skrivet!
  Jag har haft sex med en och samma person i sådär 8 år nu och slutade med p-piller för 7(?) år sen efter kanske 2 års användande. Så jävla onödigt att stoppa i sig en massa hormoner, och betydligt mycket mer stressande att upptäcka att jag räknat fel någon månad än att använda kondom någon gång i veckan, tänkte jag. Ingen av sorterna jag provade hjälpte mot mensvärken men däremot fick jag jobbiga biverkningar. Alla gynekologer däremot tyckte jag var konstig och ifrågasatte mitt val (det gör de f ö fortfarande och föreslår alltid p-stav eller liknande). Alla vänner jag diskuterat det med tycker jag är konstig och ifrågasätter mitt val. ”Men hur GÖR ni då?”
  Varför förväntas jag ta ansvaret för min fysiska status på ett sätt som samtidigt äventyrar min hälsa? Varför förutsätts det att sex = vaginal penetration och ”fullbordande”? Mig veterligen är inte bröstcancer en bieffekt av kondomanvändning, och en orgasm är en orgasm hur och var den än uppstår..

 16. Bra skrivet om den oproblematiska framställningen av p-piller. Jag och många av mina vänner gick på det. Vid ca 25 slutade många av oss och insåg att sexlusten återkom, nedstämdhet minskade och att vi överlag mådde mycket bättre. Aldrig mer för mig. Kondom funkar fint.

  Däremot vad gäller klamydia handlar fokuset på det ju inte om att det är en besvärlig infektion att ha utan på att den ofta faktiskt inte ger symptom alls men obehandlad kan orsaka sterilitet hos kvinnor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.