Att göra en Bjästa!

Språkrådet har presenterat några nya ord i vanlig ordning och glädjande nog finns ordet Bjästa med bland 2010 års nyordslista. Att göra en Bjästa är att ”ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret” enligt Språkrådets formulering. Bjästa återfinns i mitt hemlän, Västernorrlands län, men innan Uppdrag granskning sände reportaget Den andra våldtäkten, som skildrade misstron mot en av de unga kvinnorna, hade jag inte hört talas om Bjästa vad jag vet. Misstron och mobbningen har onekligen satt orten på kartan.

Jag har ingen aning om vad de två kvinnorna tycker om Språkrådets beslut, med jag skulle inte bli förvånad om Språkrådet varit i kontakt med dem. Det finns ett behov av ett ord som beskriver den mobbning som tyvärr drabbar våldtagna kvinnor. Den här gången hade kvinnorna tur i oturen i och med att media rapporterade om det som hände i Bjästa. Plötsligt pratade alla om våldtäkterna och mobbningen och kvinnorna fick sin sociala upprättelse.

Läser man okritiskt antifeministiska bloggar kan man få intrycket av att det kommer enkelt för kvinnor att anmäla sexuella övergrepp. Jag vet inte vad man grundar det på när det är ett ganska känt faktum att många, om inte de flesta, sexualbrottsoffer tar på sig ansvaret för vad de upplevt. Det är givetvis gärningsmännens ansvar, men det finns sällan något spår av offermentalitet, vilket sexualbrottsoffer brukar tillskrivas.

Av de kvinnor jag känner har många erfarenhet av sexuella övergrepp, men jag kommer bara på en som anmält ett sexuellt övergrepp. Det som hände i Bjästa sänder signalen att du gör bäst i att hålla tyst om dina erfarenheter av sexuella övergrepp. Detsamma gäller våldtäktsanklagelserna kring Julian Assange, i det fallet pratar man passande nog om ett globalt Bjästa.

Våldtäkt är ett fruktansvärt brott, men alla förtjänar en andra chans. Jag hoppas att den unga mannen kan leva ett någorlunda normalt liv efter att han har avtjänat sitt straff. Varken gärningsmannen eller hans mor verkar ha alla hästar hemma, men mest förbannad blir jag när jag tänker på omgivningens agerande som får ses som ett övergrepp i sig. Att våldtäktsmän inte känner någon sympati med våldtäktsoffer ligger i sakens natur, men att omgivningen – som ingenting visste – spottade på en ung kvinna som påstod att hon hade utsatts för ett allvarligt brott är under all kritik.

Förhoppningsvis sänder Språkrådets Bjästa en viktig signal till de Bjästabor som är berörda och andra som bagatelliserar våldtäkt.

15 reaktioner till “Att göra en Bjästa!”

 1. Ja, om man bortser från att göra en Bjästa är vanligt, vilket att Fritzla någon inte är (vad vi vet).

  Jag menar att det behövs ett ord för beteendet. Behöver inte nödvändigtvis vara Bjästa, men det är passande då ingen som inte bor i Bjästa tänker på annat än våldtäkt, mobbning och misstro då de hör ordet/ortsnamnet.

 2. Hur menar du när du skriver att det ligger i sakens natur att våldtäktsmän inte känner någon sympati med våldtäktsoffer?

  De flesta våldtäker sker ju inom ett parförhållande där våldtäktsmannen väl känner sympati för offret/frun i allmänhet och förmodligen i många fall uppriktigt ångrar våldtäkten och "känner sympati" för sin fru som våldtäktsoffer. Och det finns väl ingen anledning att tro att han inte skulle känna sympati för våldtälktsoffer i allmänhet?

  Missförstå mig inte, jag menar förstås inte på nåt sätt att en våldtäkt skulle kunna vara ett utslag av sympati. Och det finns säkert en del våldtäktsmän som helt saknar sympati för våldtäksoffer, men ligger det verlkigen i sakens natur att det ska vara så i allmänhet? Finns det undersökningar som bekräftar det?

 3. Tyvärr kan jag inte hålla med dig om det vettiga i att kollektivt skuldbelägga en hel ort för vad en minoritet är ansvariga för. Jag känner många Bjästabor som inte hade någon vetskap om de aktuella våldtäkterna och kränkningarna, ska de då som en kollektiv bestraffning hela tiden bli förknippade med detta negativa omdöme? Jag tycker att du borde tänka till lite när du nu mobbar ut ett helt samhälle istället!

 4. Jag skriver att de som är berörda kan ta åt sig. Det är inte att skuldbelägga en hel ort.

  Ordet behöver inte vara Bjästa, som sagt, men vi behöver ett ord som beskriver fenomenet.

  Sedan klarar jag av att hålla två tankar i mitt huvud. Bjästa är inte bara mobbning och misstro, men det borde vem som helst förstå.

  Skriv till Språkrådet om du tycker att det är dåligt beslut. Vad jag tycker om Bjästa som ord förändrar ingenting.

 5. Man visar inte sympati för en person genom att förgripa sig på denne oavsett om man är tillsammans med personen eller ej, men det är klart att en del verkligen inser vad de har gjort först efteråt och uppriktigt ångrar sig, men vanligtvis ångrar sig människor för att de blir upptäckta eller tillsagda – inte av egen kraft.

  Jag syftade på "våldtäktmannens offer".

 6. Det vi får tänka på är att Bjästa fallet inte var unikt fall. Det sker oftare än vad man tror tyvärr. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt för att stoppa och förebygga sådana fall. Att visa civilkurage och säga ifrån är också viktigt!

 7. Att göra en johannasjödin=dra alla över en kam.

  Det finns 16 st Johanna Sjödin i Sverige så ingen behöver ta illa vid sig om man inte känner sig träffad.

 8. Jerker Wågberg:

  Att jag generaliserar ganska friskt behöver ingen upplysa mig om. Det gör jag helt medvetet. Generaliseringar fyller många gånger en funktion. Att ständigt poängtera att det finns undantag kan andra ägna sig åt. Jag räknar med att mina läsare är tillräckligt begåvade för att förstå något så grundläggande.

  Jag är därtill dålig på att ta åt mig när jag inte borde göra det.

 9. Men jag är säkert bara känslolös som inte kan relatera till de människor som identifierar sig med sin hemort. Jag har ett ickeförhållande till min hemort så om någon vill att den ska ha innebörden att Bjästa någon – kör hårt!

 10. Att gå med på sex och sedan känna sig våldtagen på grund av omständigheterna och att bli våldtagen enligt praxis är två skilda saker.

  "Att göra en bjästa" är ett bra ordval, det talar mycket för vad det handlar om, håll offret bakom ryggen och anklaga målsägande i fallet. Alla vet vad som syftas.

  Språkrådet har knappast pratat med någon berörd i fallet, om du tror det så har du missförstått hur de jobbar.

  Sedan så undrar jag lite över vad du menar om ditt påstående om "signaler"? Bjästafallet är väl ett ganska bra bevis på att vi har ett bra samhälle, där du som brottsoffer kan göra din röst hörd och få rätt till slut, även utanför rättssalen.

  Jag skulle kunna göra kommentaren på ditt inlägg långt, men en sista fråga, vad menar du med att alla förtjänar en andra chans? Mördar man någon så ska man få en klapp på axeln, men gör man om det så ska man åka i fängelse?
  Glöm inte att omgivningens agerande beror på den större omgivningens agerande, hade den närmaste omgivningen agerat rätt så hade den större omgivningen aldrig agerat. Så övergreppet stannar på hemmaplan, att beskylla den yttre kretsen som beror på det ruttna i den inre kretsen är snarare ett bevis på civilkurage, att det finns folk långt borta som bryr sig om vad som händer i lilla Bjästa.

 11. Lasse:

  Förmodligen kommer ordet att användas som du skriver "Att göra en Bjästa" alternativt "Att Bjästa någon".

  Vad jag menar med en andra chans? Ja, vad kan jag mena. Att man har rätt till en andra chans efter avslutat fängelsestraff, kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.