Ge olika människor lika rättigheter!

Några aktivister badade barbröstade på ett badhus i Uppsala tidigare idag. Initiativtagarna skapade ett event på Facebook, både personer som är positiva och negativa till initiativet har kommenterat, men det är framförallt positiva kommentarer som pryder flödet.

Några enstaka personer kände sig manade att upplysa aktivisterna om att män och kvinnor ser olika ut. Som feminist är jag van den sortens kommentarer av personer som tycks tro att jag missat att män och kvinnor har en del biologiska funktioner som inte överensstämmer med varandra. Låt mig upplysa er om att de som kämpar för kvinnors och mäns rätt att bada på lika villkor i 99 fall av 100 kan skilja på en manlig och en kvinnlig överkropp.

För att citera mig själv: ”Jag vill inte se könsneutrala omklädningsrum för att jag tror att män och kvinnor är likadana. Jag vill se sådana för att kön inte är relevant när vi byter om eller duschar efter ett träningspass. /…/ Om du är en man som vill fortsätta att vara en sådan kan jag lugna dig. Du blir inte könsneutral när du kliver in i ett omklädningsrum där alla är välkomna.”

Jag läser att det är fler som tänder på kvinnors bröst än mäns bröst. Jag läser vidare att kvinnors överkroppar inte ser ut som mäns överkroppar och det levereras som om det vore ett vinnande argument. Det är inget argument, om något är det en sakupplysning som inte är värd namnet. Ja, kvinnor och män ser olika ut, men kvinnor ser också olika ut.

Tänk om jag skulle föreslå olika toaletter för småkukade män och storkukade män med motiveringen att kukar är faktiskt olika. Ingen skulle ta mig på allvar och det är förståeligt. Så borde de som i tid och otid ältar människors olikheter när de inte är relevanta också bemötas.

11 reaktioner till “Ge olika människor lika rättigheter!”

 1. Mycket bra skrivet! Jag kan bara nicka instämmande. Vi är alla olika, och egentligen är det irrelevant. Som du säger, viljan att behandla människor olika pga biologiska attribut är grunden till rasism.

 2. hej! vi skulle vara intresserad av att du, som ung feministisk sexpositivistisk bloggare, gav din syn på könsrollerna i vår serieblog "Vi på landet" – låter det intressant? en idolbild med huvudkaraktärerna utlovas

 3. hej! helt rätt. vill bara tillägga hur det hela också handlar om att mannen är total norm. mannens överkropp är norm, kvinnans är den avvikande. kvinnans är dessutom objekt för mannens, subjektet, normens, intresse och måste därför skylas i offentliga sammanhang. att mäns bröst kan vara av intresse för kvinnor gör dem inte till objekt, offer, passiva saker som måste skylas.
  ingen bråddjup analys men det är en aspekt av det här, anser jag.

 4. hej igen!
  skulle vilja skicka ett mail till dig med en fråga men hittar ingen adress! eller ska jag ställa den här?
  jag brukar gå in här och läsa när jag håller på att ruttna av ilska över vårt inskränkta och patriarkala samhälle. men jag hittar inte så mycket texter om porr här, du kanske inte tycker det är intressant att skriva om eller så men jag vill ändå fråga vad du anser om (mainstream)porr, dvs. inte porr som fenomen, att man tittar på/läser om sex, utan hur porr i allmänhet ter sig.
  undrar även om du har tips porr som mer vänder sig till kvinnor eller är vad som kan kallas "feministisk" porr (känner till dirty dairies =)). hittar bara konstiga amerikanska betalsiter, haha.
  nu blev det långt. tack å hej!

 5. Hej!

  Min adress är sjodin@live.se.

  Det stämmer att jag knappt skriver om porr. Känner inte att det är mitt område även om jag tycker om pornografi på idéplanet och att titta, men det blir sällan av. Tyvärr har jag inga tips på feministisk porr eller liknande :-/

  Mainstreamporr är så mycket, det är svårt att säga bu eller bä om det som fenomen om man inte konsumerar så mycket, vilket jag inte gör.

  Det är mig veterligen nästan alltid glidmedel inblandat, jag gillar när de inte döljer det, när de har sex en stund och när sex inte avslutas med ejakulation i kvinnans underliv. Det viktigaste är att de ser roade ut av vad de gör.

  Det är tråkigt att inte männens kroppar hamnar i fokus mer och att jag knappt sett något där kvinnan får oralsex, eller orgasm.

  Testa att googla på sökord. Det finns gratissajter.

  http://www.redtube.com/ och http://www.youporn.com/ är de vanligaste men jag kan inte påstå att jag vet särskilt mycket om innehållet på dem 🙂

 6. Femininiseringen av mannen og maskuliniseringen av kvinnen er iferd med å forringe dynamikken mellom kjønnene, ikke minst på det seksuelle plan. Likestilling er blitt ensbetydende med en aggressiv kamp mot mannen. Liker man å lage et godt måltid mat for å glede en mann blir man betegnet som gammeldags.

  Kravet om at hun skal bli lik mannen har gjort henne til dobbeltarbeidende både ute og hjemme. Hvor er hennes fritid? På 1950 tallet kunne hun i det minste legge beina på bordet og lese en avis. Hun mistet ikke samfunnets respekt av den grunn. I dag har hun liten tid til seg selv, begrenset tid til mann, barn eller gamle foreldre. Konsekvensen er haltende ekteskap, overarbeidede kvinner og misfornøyde menn. Det har gått så langt at kvinnen nærmest er forurettet over at det er hun som må føde barna. Også barselspermisjon skal nå presses på mannen i atter et forsøk på å femininisere ham.

  Det er på tide å gi opp den aggressive kvinnekampen og legge en større vekt på vennskap og godhet mellom kjønnene. Professor emeritus Sigurd Skirbekk ved UiO har i en årrekke henvist til internasjonale undersøkelser som bekrefter de genetiske forskjeller mellom mann og kvinne. Det er på høy tid å gjeninnføre respekten for kvinnekjønnets annerledeshet og hvilken gjennomgripende kraft som ligger i hennes femininitet.

  Kilde: http://www.hannenabintuherland.no/?cat=1

 7. Får jag bara fråga en sak?

  Ponera att 15-åriga Lisa ska träna på gymmet som har ett könsneutralt omklädningsrum och dusch. Tänk dig även att ett gäng 17-åriga gymnasiekillar är där och styrketränar och byter om samtidigt som Lisa. Hur roligt känns det för Lisa att stå och klä av sig naken och tvåla in sin kropp medan killarna står och tittar på henne från topp till tå och pratar roat med varandra?

  Tror du att Lisa fortsättningsvis känner att gymmet är en plats dit hon kan gå och vara avslappnad? Eller tror du att hon kommer att sluta gå dit, dvs att hon indirekt blir bortjagad?

 8. @Jenny:

  Hur tro du homosexuelle Tore tycker att det känns att klä av sig i samma situation med duschrummet fullt av bõgskämt?

  Att tycka situationer är obehagliga har inte med kön att göra.

 9. Du har helt rätt.

  Nakna kroppar är min vardag (under sommaren).
  Jag och mina gelikar är helt könsneutrala.
  Vi skulle vilja ha just könsneutrala omklädningsrum och duschar på badhusen.
  Men tyvärr finns det kategorier som inte klarar av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.