Vill män att kvinnor förvarnar om mens?

Är det god ton att uppge att man har mens innan man ligger man någon? Jag ställde den frågan och några få har svarat. Jag antar att en majoritet av kvinnor anser att det är god ton, men ingenting man har någon moralisk skyldighet att berätta.

Det ställer onekligen frågor om vad man bör förvarna om. En av mina käpphästar är att män inte bör ejakulera i kvinnors underliv om de inte vet att det är önskat. Om någon som läser detta tänker i termer av kontrakt kan jag berätta att varken kommunikation under arbetstid, mellan vänner, i hemmet eller i sänghalmen kräver några skriftliga kontrakt.

You cannot not coummunicate, brukar det slås fast. Ibland undrar jag om personerna som efterfrågar skriftliga sexkontrakt, när någon feminist luftar tanken att samtycke är en bra grund att bygga sex på, fått för sig att all kommunikation är verbal om den inte är skriftlig.

Vi människor är duktiga på att använda oss av kroppsspråket och annan ickeverbal kommunikation. Att de ropar efter kontrakt när det gäller sex är märkligt då sex kanske mer än någon annan social kommunikation, eller vad vi väljer att kalla det, bygger på ickeverbal kommunikation. Jag är övertygad om att kommunikationen i sängen skulle var tydligare och verbal i större utsträckning om det inte vore för att sådan kommunikation i sexsammanhang uppfattades som genant och ganska avtändande av många.

Det kan vara värt att påpeka att det inte är kommunikation att utgå från att kvinnor vill ha sperma i fittan. När jag väckt frågan i bloggen har flera uppförda män uppmanat mig att sluta klaga och kommunicera att jag inte vill bli ejakulerad i fittan i stället. Som om jag inte kommunicerade det med mina långa och resonerande blogginlägg på temat. Hur som helst, männen i fråga försöker ge intrycket av att de gillar kommunikation genom att de tar vissa saker för givna. Vissa saker är att kvinnor vill ha deras sperma i sina underliv, till exempel. De uppskattar verkligen kommunikation till skillnad från mig som gärna ser att de bortser från normer om hur sex ska vara, och frågar sig själva om de ejakulerar i kvinnors underliv för att kvinnorna vill det eller om det finns andra skäl.

Något som är allt annat än upphetsande är förekomsten av ofrivilliga graviditeter och könssjukdomar, med andra ord rör denna diskussion främst sex mellan personer som inte har etablerade sexuella relationer. De som har sådana brukar förr eller senare reda ut hur eventuell sperma ska hanteras. En parentes: det vore trevligt om kvinnors orgasmer och fontänorgasmer vore lika givna i sexuella sammanhang, gärna med tillhörande diskussioner om vilka kroppsytor eller kroppsdelar som man föredrar att få glaserade.

Att det framförallt är kvinnor som har sex med män som känner oro för ofrivilliga graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar förefaller logiskt. En man förklarade att han använde kondom, men inte främst för sin egen skull. Han var väl medveten om att han inte löpte någon större risk att bli smittad av könssjukdomar. För det första är han en man för det andra ejakulerar han inte i kvinnors underliv. Det faktum att män som har sex med kvinnor löper en mindre risk att bli smittade av sexuellt överförbara sjukdomar än kvinnor som har sex med män menade han delvis förklarade varför många heteromän inte ser någon funktion med att använda kondom och gärna undviker det. Män som kan ha sex en längre tid utan att ejakulera i kvinnors underliv använder inte främst kondom för sin egen skull utan snarare för kvinnornas skull och för att det känns bra att ta ansvar, kan du sammanfatta det om du gillar att generalisera.

Nu var det inte min favoritkäpphäst jag hade tänkte skriva om, men jag kunde inte hålla mig.

De som förvarnar män om mens får gärna berätta för mig hur de går tillväga. Jag ägnar mig inte åt ”förvarna” män om mens så jag är uppriktigt nyfiken på när och hur ni säger vad. Talar ni om det i samband med att det står klart att ni kommer att gå hem med varandra och ligga eller förbigående innan ni drar av er trosorna: ”bara så du vet har jag mens”?

Jag kan se poängen med att person som tror att mens riskerar att komma i vägen för sex förvarnar om mens i någorlunda god tid för sin egen skull. Vem vill ägna timmar på någon och kanske till och med följa med personen hem och inse att det inte blir något där och då på grund av lite blod?

Eftersom att det finns en föreställning om att de flesta män skyr menssex borde man berätta, menar somliga. Mina erfarenheter säger att det är tomt prat att män har svårigheter med menssex, men det kanske är jag som har haft tur?

Det finns män som skyr håriga kvinnor också, framförallt finns det föreställningar om att män i allmänhet gör det. Jag förvarnar inte män om att jag har hår under armarna trots att många män (varav de flesta inte rakar armhålorna) uppger att de skulle bli avtända av kvinnor som inte rakade sina armhålor.

Det hela påminner mig om en man jag hade sex med som upplyste mig om att han hade mycket hår på överkroppen innan han tog av sin täckande tröja. Det hade han, men till saken hör att jag nog inte hade reagerat över det om han inte hade berättat det. Jag hade ett ickeförhållande till håriga manskroppar då. Det var inte frågan om att han ville markera att han var manlig eller något sådant, snarare upplevde jag att han bad om ursäkt för sig själv ungefär som när personer ursäktar sig för att de har stökigt hemma (de har de ofta inte) alldeles oavsett om någon bryr sig eller inte.

För närvarande gillar jag verkligen håriga överkroppar (och kroppar överlag) och jag anser inte att det är god ton att män förvarnar mig om att de har mycket hår eller inte rakar bort sin kroppsbehåring. Om något signalerar det osäkerhet.

En teori om varför kvinnor sällan bär runt på kondomer är att de har ett behov av att känna att sex bara hände. Det finns en hel del raggningslitteratur som avhandlar detta. Män kanske fungerar likadant i sin relation till menssex.

Du har säkert läst att män inte gillar menssex på något forum där alla män uppger att de har minst tjugo centimeter kuk, men vad talar för att män uppskattar när kvinnor förvarnar dem om mens? De känner nog till att de förväntas ta avstånd från menssex, men det behöver inte alls vara förankrat hos dem själva. Det kanske finns en stor del män som gärna skulle ha menssex om de kunde känna att det bara hände. Om det inte fanns en förväntan på en att man inte borde vilja ha det eller en utgångspunkt om att den som menstruerar inte vill ha sex. ”Jag har mens” kan mycket väl tolkas som att du inte vill ha sex. Bara en tanke.

15 reaktioner till “Vill män att kvinnor förvarnar om mens?”

 1. Vi som skulle förvarna om mens får väl ha dåligt samvete nu då för att vi gör fel. Hur man än gör blir det ju tydligen fel.

 2. Var börjar man? 🙂

  Jag vet inte om man bör varna eller inte, det kan ju vara schysst.
  Jag har nog stött på en hel mängd med killar som inte gillar sex under mensen. Men samtidigt gillar massa andra kinky och messy grejer. 😛
  Jag varnar nog mer ur ett "det kan bli blodigt"-perspektiv. Än "jag har mens" som i ett jag vill inte ha sex för att jag har mens.
  Hormonerna driver ju en galen. 😛

 3. Ia:

  Jag vet att jag är jobbig, men jag tycker att det är jobbigare när folk bara gör saker på rutin utan att fundera över varför de gör som de gör och vad det får för resultat.

  Om det skulle vara så att de kvinnor som tror att de är snälla mot män när de berättar att de har mens i praktiken inte upplevs som det kan det ju vara bra att veta för den som vill vara snäll? 🙂

  Maloki:

  Det om blodigt har jag inte ens tänkt på, men det kan vara ett bra skäl om någon har sina favoritsängkläder framme.

  Jag sov i en sovsäck efter min morbror som inte lever längre. Jag hade mens och råkade mensa ner den. Några i min familj blev inte så glada, vilket jag kan förstå…

  Jag blöder lite i vanliga fall (anteckna!) så det var egentligen inte vårdslöst hanterande från min sida, om jag ska säga något till mitt försvar.

 4. feminismen som har gått på tok för långt.
  Mensen ska accepteras, men säden, som är en helt naturlig del av sex, ska plötsligt förvarnas och ojjas över.
  Varför detta hat mot killar?

 5. Feminismen har gått för långt när en feminist skiver att det är en god sak att inte ejakulera i kvinnors underliv om de inte gett uttryck för att de vill ha sperma i fittan. Det börjar bra.

  För övrigt för du gärna upphöra med att reducera män till sperma.

 6. Jag brukar om det blir så att man kommer sig närmare säga om du fortsätter blir du lite blodig och fortsätta som om inget hade hänt sen är det upp till den andra. Enda anledningen till att jag säger det är för att vissa har någon slags fobi för blod.

 7. Till Anonym 2010-11-17 @ 09:43:31

  Sperman med tillförande risk för liv och lem genom graviditet ska accepteras, men mensblodet som är en naturlig del av kvinnans kropp ska förvarnas för och ojas över. Varför detta hat mot kvinnor? 😛

 8. Gehennah: Hur kan du likställa sperma med mens? Fullkomligt intelligensbefriat om du frågar mig.

  Jag anser att det är lika självklart att förvarna om mens (för alla tycker inte det är fräscht), som att föra en dialog om huruvida sperma får lov att ejakuleras i fittan eller ej.
  Sex är mellan två personer, där båda parter har ett ansvar, oavsett om du har kuk eller inte.
  Feminismen handlar inte längre om jämställdhet, utan ett tillvägagångssätt att straffa det manliga könet för saker som dagens män inte kan stå till svars för.
  Fy fan för er feminister, ni skämmer ut det kvinnliga släktet med er kukslaktarjakt.

 9. Malin:

  Jag kan tänka mig att förvarna om mens (jag tror dock inte att män uppskattar det) om män förvarnar om de har små könsorgan samt har en historia av besvikna kvinnor som inte blivit sexuellt tillfredsställda av dem. Inte annara.

 10. Förut brukade jag förvarna om mens, men jag har börjat förstå nu att min pojkvän inte bryr sig ett dugg. visst, det kan bli blodfläckar på lakanen, men det rycker han bara på axlarna åt – det finns ju tvättmaskin.

  Jag tycker inte man ska behöva förvarna om mens. Det är naturligt och det förändrar inte sexet. Dock kan jag tycka att man i förbifarten kan nämna att man har mens om den andra personen vill slicka en, de flesta uppskattar ju inte smaken.

 11. Ur mitt perspektiv bergriper jag inte resonemanget. Om du har mens eller inte på verkar inte min lust till dig. Möjligen kan det vara så att den utstrålning du har förstärker din kvinlighet och din sexualitet när du har din mens vilket gör både lust och behov större och som hannah skriver "det finns ju tvättmaskin".
  Intimliv är alltid rätt oavsett när bara vi är överens om spelplanen

 12. Ja har man fobi mot blod är det väl en sak, men personligen bryr jag mig nada om min älskade skulle vara lite blodig och eftersom min kvinna oftast är som kåtast före och under mensen så gör det ju bara nöjet att tillfredställa henne ännu underbarare.

 13. Som vanligt är det väldigt intressant att läsa dina blogginlägg, allt som oftast håller jag inte med om det du skriver men det hindrar ju inte en från att läsa. När det kommer till mens och sperma anser jag att man kan förvarna eller fråga, exempelvis brukar jag fråga tjejen var hon vill jag ska komma (om vi inte använder kondom), jag bryr mig inte om ifall tjejen har mens när vi ska ha sex dock kan jag finna det bra att veta innan jag ska slicka henne.

  /C

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.