God ton att förvarna män om mens?

Läser att kvinnor anställda vid ett norskt företag som inte nämns vid namn tvingas ha röda armband på sig under menstruation för att ha ett legitimt skäl att gå på toaletten. Enligt företaget missbrukas toaletterna.

”I én bedrift ble alle kvinnelige ansatte pålagt å gå med rødt armbånd de dagene i måneden de hadde menstruasjon. Da kunne arbeidsgiver se at de hadde en legitim grunn til å gå hyppigere på toalettet.”

Det påminner mig om Facebook-gruppen ”Alla vi som tycker att tjejer med mens ska använda rött pannband på fester” och det faktum att många anser att menstruerande kvinnor har mer eller mindre en skydlighet att bekänna färg och förvarna män om att de har mens.

En sexuellt utåtriktad vän till mig berättade att hon hade träffat ett fem-i-tre-ragg på ett tunnelbanetåg. Mannen hade sagt att hon var välkommen att följa med honom hem. Hon var kåt och ville ligga men föreslog att han kunde följa med henne hem i stället. Sagt och gjort. Han är berusad, inte hon. De har sex och han slickar hennes mensfitta. Efteråt när de ligger och kramas skrattar hon till och säger ”Vad rött ditt skägg är”. Han nämner att han har nära släktingar med skotskt ursprung och menar på att det nog är en bidragande orsak. ”Titta i spegeln så förstår du vad jag menar” uppmanar hon honom. Han inser vad hon menar och frågar ”Varför sa du ingenting?”. ”Varför skulle jag?” kontrar hon med.

Förvarna om mens, missade du biologilektionerna? Kvinnor har mens ibland, det är ingenting märkligt, men det är en smula paradoxalt att många män tycker att kvinnor ska berätta att de har mens när de inte anser att män måste ha grönt för att ejakulera i den de har sex med. Det ställer också frågor om vad man bör förvarna personer om.

Männen i fråga ser gärna att kvinnor berättar saker som de har skäl att misstänka kan skrämma bort männen för att de ska kunna avvisa kvinnorna innan de satt sin i fot i enderas hem. Det är inte frågan om någon ”konsumentupplysning” av slaget att han ska veta vad han får. Det handlar om att män anser att de har ”rätt” att veta vilka kvinnor de ska undvika och dessa kvinnor ska göra det enkelt för dem genom att avslöja sig själva.

Jag kan tänka mig att bära ett rött pannband eller på något annat sätt indikera att jag har mens om män kan tänka sig att avslöja hur stor kuk de har innan jag tar ställning till om jag vill ligga med dem, om män innan berättar om de har för avsikt att använda kondom eller inte. Det hör för övrigt till god ton att slicka fitta ordentligt om man några timmar innan deklarerat att man älskar att göra det.

Om män går med på att delge mig och andra personer information om sig själva som de har skäl att misstänka kan skrämma bort kvinnor (eller män för den delen) så kan jag och säkert många andra ställa upp på detsamma, men innan det händer kommer jag inte att förvarna någon om min mensstatus.

Män som anar oråd kan andas ut då allt jag känner till tyder på att de flesta kvinnor anser att det är en god idé att förvarna män om mens. Har du andra erfarenheter får du gärna berätta om dem. Alla kvinnor skyltar inte med sin mens, men det är inte ovanligt att menstruerande kvinnor undviker utemiljöer alternativt avvisar sexuella inviter. Om män överlag hade fungerat likadant så hade många av dem hållit sig undan och förvarnat mig om både det ena och det andra.

10 reaktioner till “God ton att förvarna män om mens?”

 1. Kan du förklara exakt hur du menar att sperma och mensblod skulle vara samma sak? Du har hävdat det alldeles för många gånger nu för att det ska gå att skaka bort. Är inte mens en avfallsprocess medan spermaspritz är… tja, inte en avfallsprocess?

 2. Vad är mat för något när man har för avsikt att äta den? Svar: tja det är väl just MAT. Vad är överbliven mat som inte ska ätas upp. Vi brukar överlag kalla det för AVFALL. Den sperma som inte sprutats upp i livmodern i befruktningssyfte är tvivelsutan avfall.

  Vad det nu spelar ens för filosofisk roll vad mens och sperma egentligen har för funktion, då de är två helt ofarliga och småslemmiga substanser med den avgörande likheten att de kommer ur kroppen och skrämmer vettet ur en massa ynkryggar…

 3. Nu är du inte bara feminist, du är helt klart en omänsklig idiot också, men det går så tätt inpå feminist så det är svårt att se skillnad.

 4. Brynolf:

  Allt sex jag har är en "avfallsprocess" då jag inte går med på att män ejakulerar i min fitta och jag är knappast den enda här i världen som inte vill riskera att bli gravid.

  Jag har aldrig hävdat att sperma ÄR mens däremot problematiserat hur olika vi ser på dessa kroppsvätskor beroende på vilket kön som producerar dem. Jag är med andra ord övertygad om att mens och menssex skulle ha högre status om män menstruerade.

  Pether:

  Du får gärna utveckla på vilket sätt jag är en omänsklig idiot. För att jag har mens, för att jag gillar min mens?

  Att påpeka att någon är en tölp tenderar att vara tölpaktigt.

 5. alltså..va? Även om man har mens så behöver man väl inte springa på toa stup i kvarten? Då borde man se över hur man skyddar sig…

  Sen hur idiotiskt det är i övrigt orkar jag inte gå in på…

 6. Jag personligen hade nog inte brytt mig nämnvärt men visst tillhör det god sed att berätta. Säg att jag är på väg att bli rimmad, nog varnar jag om jag haft en kpntorsstoldag med tillhörande rövsvett innan, bara för att mens ibland kommer ut där betyder det inte att man kan förvänta sig det jämt. Tänk om han var muslim, katastrof!

 7. Ja, det är god ton att förvarna om mens till den man ska ha sex med precis som det är god ton för män att förvarna innan de sprutar en över hela kroppen eller i munnen eller någon stans i kroppen (så länge man inte vet med sig med den andre att det är ok att inte förvarna). Däremot bör man inte ha nån skyldighet att förvarna för dem på arbetsplatsen eller på festen eller någon annan som man inte är på väg att precis ha sex med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.