”Every moment is precious, I wish I had known this when I was young”

I senaste Lundströms Bokradio möter Marie Lundström den chilensk-amerikanska författaren Isabel Allende.

Jag vet inte vad som är mest fascinerande, att Allende kliver upp tidigt om morgnarna för att skriva och snittar 6-7 timmar om dagen utan att invänta den där inspirationen, att hon påbörjar en ny bok den 8 januari varje år eller på vilket sätt hon lärde känna sin nuvarande man.

Hon träffade sin man efter att han hade hört Allende på radion. Hon hade då ingen aning om vem han var. Mannen som är advokat började skriva till henne varje morgon för att säga god morgon och varje kväll för att säga god kväll. Flera månader efter att han hade tagit kontakt med henne träffades de och på den vägen gifte de sig. Få inga idéer nu.

Nåväl, jag antar att Allende faktiskt besvarade den okända mannens meddelanden, och det med ett visst mått av engagemang, och att han inte bara skrev till henne dagligen under flera månader trots att hon aldrig besvarade kontaktförsöken.

Det är antagligen bara vi som inte får betalt för att skriva, men som emellanåt haft en förhoppning om att få sina krönikor publicerade, som låter sig fascineras av att personer som förväntas skriva dagligen också klarar av att göra det utan att vara inspirerade. Tänk själv om du inte skulle klara av att utföra ditt arbete de dagar du inte känner dig särskilt inspirerad när du går igenom inkorgen som innehåller en mängd olästa mejl och dubbelt så många obesvarade.

Allende berättar att hon en gång fick frågan om hur många timmar om dagen hon skriver och att hon svarade att det beror på om hon har sex eller inte. Det tar längre tid att ha sex när man är gammal, förklarar Allende. Allting tar längre tid.

”Before, when I did not have a partner I could write all the time, but know when i have a lover that lives with me it is harder, it takes a lot of time.”

Jag önskar att mitt skrivande också var avhängigt hur länge jag hade sex, att jag så sällan skriver för att jag är upptagen med att utforska annat. Förvisso är det Allendes arbete att skriva, i mitt fall är skrivandet bara ett verktyg.

Jag har absolut haft perioder i mitt liv där dagligt sex gjort mig mer inspirerad. Inte bara i relation till skrivandet.

”What is mature love? It is exactly like adolescent insole love, but with the time of urgency, you don’t have time, every moment is precious, I wish I had known this when I was young.”

Eftersom jag inte måste skriva för mitt uppehälle måste jag antingen invänta att den där inspirationen ska infinna sig eller tvinga ur mig själv en text. Det händer att jag bara bestämmer mig för att skriva med en förhoppning om att inspirationen ska infinna sig och allt som oftast gör den det.

För egen del måste jag tänka mycket på sex för att jag vara inspirerad att skriva om sex, och personligen tänker jag mer på sex när jag har mycket och regelbundet sex. Andra kanske tänker mycket på sex i avsaknad av det, men jag antar att ens tankar är annorlunda då. Kanske inte på hur sexet var senast och vad man vill göra på tisdag, utan på hur tomt livet känns.

Senaste tiden har jag tänkt mer än vanligt på sex för att jag tittat på Netflix-serien Sex Education. Se det som en rekommendation från någon som knappt tycker om titta på serier.

Eric i Sex Education

Dags att besiktiga cykeln

”Innan jag lämnar hemmet på morgonen måste jag packa ner två saker: jobbdator och matlåda. Väskan lägger jag i cykelkorgen. En smidig liten last. Ska jag lämna dottern på förskolan placerar jag henne i barnstolen och då får väl hon också räknas som last, även om hon lastas av efter första delsträckan. Värst mycket mer logistik än så är det inte.” – Fanny Westin i Cykelfrämjandets medlemstidning Cykling 01/19

Nog har jag beklagat mig över att jag behöver lasta min cykelkorg, låsa upp cykellåset, krångla med min gigantiska nyckelknippa, öppna porten och ta ut min cykel innan jag kommer iväg om morgnarna. Nog har jag beklagat mig över fruset lås (en gång gick min nyckel av i låset och jag var tvungen att bågfila upp låset vilket antagligen såg ganska roligt ut), blöt sadel och blöt bakdel. Det är en avvägning det där, att ställa cykeln under tak, och även minimera risken för att den blir stulen, eller vara bekväm och parkera cykeln i alldeles närheten.

Jag fäster mig så lätt vid mina saker. Jag grät på fullaste allvar när jag blev av med en cykel i Stockholm. Den var bara drygt ett halvår gammal. Jag tröstade mig med att den kostade ungefär sex månaders SL-kort.

Jag försöker ta vara på dem, sakerna  Det gäller dock inte mina cyklar. Jag har fortfarande inte skaffat ett nytt kedjeskydd, det jag hade föll isär på en cykelbana utanför Stadsbiblioteket. Det dröjde flera månader innan jag skaffade en ny cykelklocka efter att min cykel hade druttat ned i marken och klockan slutat fungera. Jag skyllde på att cykelhandlarna hade dåliga öppettider under helgerna. Ni vet när man har tid att fixa saker.

Continue reading ”Dags att besiktiga cykeln”

Någon slags vegomat

Falukorven är namnskyddad inom EU. Utan att vara intresserad av falukorvens beståndsdelar förstår jag det som att en korv måste innehålla vissa ingredienser och tillsatser för att få kallas falukorv. Korv är däremot inte skyddad varubeteckning inom EU.

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till” är ett citat som brukar tillskrivas den tyske rikskanslern Otto von Bismarck. I veckan kunde vi läsa tidningsrubriker om att EU är ett hot emot vegokorven. ”Vegetariska livsmedelsprodukter som vegokorv och vegoburgare kan snart få byta namn, skriver tidningen ATL.” (Jag hittade dock inte artikeln i ATL.)

Och nog tänker man på den så kallade köttlobbyn: ”In a move that some MEPs suspect bears the fingerprints of the meat industry, the parliament’s agriculture committee this week approved a ban on producers of vegetarian food using nomenclature usually deployed to describe meat.”

Varför kallar man vegetariska livsmedel korv? För att underlätta för den som vill tillaga vegetariska varianter av klassiska korvrätter. För att vi vant oss vid att mat med en viss form är ”korv”. För att de flesta av oss har barndomsminnen av korv med bröd. En del korvar är helvegetariska (veganska). Andra korvar innehåller jämförelsevis låg kötthalt vilket fått en del människor att dra dåliga skämt om att den i princip är vegetarisk.

Skillnaden mellan korv med låg kötthalt och korv utan köttinnehåll är att man framhäver det låga köttinnehållet i den senare. Korven är 100% VEGO. Benämningen ”hot dog” används för att ”korv” skulle kunna leda tankarna till livsmedel som innehåller mer kött än vatten och tillsatser. Den vegetariska korven är dock inte vilseledande beträffande det vegetabiliska innehållet, därmed inte sagt att det inte finns skäl att läsa innehållsförteckningen.

Astrid och aporna från Malmö har försatts i konkurs. Jag var aldrig särskilt förtjust deras produkter med undantag för chörizon. Häromdagen reade en matvarubutik i Malmö ut några av deras korvar och då slog jag till.

I en dom från 2017 (C-422/16 Tofu Town) prövade EU-domstolen om beteckningar ”smör”, ”ost” och ”grädde” får användas vid saluföring av vegetariska juversekretsprodukter. En ledtråd är att vi köper havredryck nuförtiden.

Målet gällde ett tyskt vegobolag som sålde vegetariska livsmedel under beteckningarna ”Soyatoo Tofubutter”, ”Pflanzenkäse”, ”Veggie-Cheese” och ”Cream”. Det framgår av en EU-förordning att termerna grädde, smör, ost och yoghurt ska reserveras för mjölkprodukter. Frågan i målet var om det är i sin ordning att använda beteckningar som ”smör” och ”cream” om vegetariska livsmedel förutsatt att det framgår av sammanhanget att produkterna är vegetabiliska.

EU-domstolen redogör först för vad som avses med ”mjölk”, det vill säga ”uteslutande det normala juversekret som erhålls vid en eller flera mjölkningar, utan någon tillsats och utan att något avlägsnats från detta”. Enligt EU-domstolen får beteckningen mjölk enbart användas om vegetabiliska produkter och detta gäller även om användningen av beteckningen kompletteras med klargörande eller beskrivande termer som anger den aktuella produktens vegetabiliska ursprung.

”The lawmakers argue that it’s a simple matter of informing consumers properly, however. “We felt that steak should be kept as real steak,” said French Socialist MEP Éric Andrieu, Parliament’s lead on the file, at a press conference Monday.” (4/4-2019 Politico)

Jag är negativ till matfusk och applåderar initiativ som Äkta vara. Jag har all förståelse för om den som köper gräddglass förväntar sig att grädden är en viktig beståndsdel i glassen och inte en ursäkt för att få kalla den gräddglass.

Vegetariska matproducenter vilseleder inte, de är tydliga med att vegokorvarna och sojaburgarna är vegetariska. Är det någonting en vegetarian undrar är det om livsmedlet är vegetabiliskt. Av den anledningen brukar det med all tydlighet framgå av produkter som är avsedda att vara vegetariska att de inte innehåller animalier. Detta är knappast EU:s förtjänst.

Vegobolagen kommer inte lura på dig vegetabilier. Har du någon gång råkat köpa på dig vegetarisk korv får du börja läsa mer noggrant på förpackningarna i matvarubutiken. Lite vegokorv har ingen dött av.

Samtidigt måste man skilja att på att saluföra majonnäs utan ägg som ”majonnäs” och att saluföra äggfri majonnäs som vegansk majonnäs. Är det några som kommer att lura på dig vegetabilier (läs: dra ner på animalierna) är det bolag som saluför produkter som animaliska. Ägg och grädde kostar. Är det några som vet det så är det vegetarianer som hittat äggfri majonnäs utan att den varit märkt ”suitable for vegetarians”.

”Forcing veganism to rename its burgers and sausages as veggie discs and tempeh tubes would be ludicrous, but looking beyond vegan junk food? That is a great idea.” – Tony Naylor

Via @LiouxsieLioux

 

Jag tänker mig att människor som förstår ”fruktkött” också förstår att vegoburgare är vegetariska, men visst kan man redan nu börja fundera på vegonamn som inte är ”köttinspirerande”. För hur löjeväckande det än vore skulle det inte förvåna mig om förslaget blir verklighet med tanke på att det redan är förbjudet att använda mjölkbeteckningar om helvegetariska produkter.