Någon slags vegomat

Falukorven är namnskyddad inom EU. Utan att vara intresserad av falukorvens beståndsdelar förstår jag det som att en korv måste innehålla vissa ingredienser och tillsatser för att få kallas falukorv. Korv är däremot inte skyddad varubeteckning inom EU.

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till” är ett citat som brukar tillskrivas den tyske rikskanslern Otto von Bismarck. I veckan kunde vi läsa tidningsrubriker om att EU är ett hot emot vegokorven. ”Vegetariska livsmedelsprodukter som vegokorv och vegoburgare kan snart få byta namn, skriver tidningen ATL.” (Jag hittade dock inte artikeln i ATL.)

Och nog tänker man på den så kallade köttlobbyn: ”In a move that some MEPs suspect bears the fingerprints of the meat industry, the parliament’s agriculture committee this week approved a ban on producers of vegetarian food using nomenclature usually deployed to describe meat.”

Varför kallar man vegetariska livsmedel korv? För att underlätta för den som vill tillaga vegetariska varianter av klassiska korvrätter. För att vi vant oss vid att mat med en viss form är ”korv”. För att de flesta av oss har barndomsminnen av korv med bröd. En del korvar är helvegetariska (veganska). Andra korvar innehåller jämförelsevis låg kötthalt vilket fått en del människor att dra dåliga skämt om att den i princip är vegetarisk.

Skillnaden mellan korv med låg kötthalt och korv utan köttinnehåll är att man framhäver det låga köttinnehållet i den senare. Korven är 100% VEGO. Benämningen ”hot dog” används för att ”korv” skulle kunna leda tankarna till livsmedel som innehåller mer kött än vatten och tillsatser. Den vegetariska korven är dock inte vilseledande beträffande det vegetabiliska innehållet, därmed inte sagt att det inte finns skäl att läsa innehållsförteckningen.

Astrid och aporna från Malmö har försatts i konkurs. Jag var aldrig särskilt förtjust deras produkter med undantag för chörizon. Häromdagen reade en matvarubutik i Malmö ut några av deras korvar och då slog jag till.

I en dom från 2017 (C-422/16 Tofu Town) prövade EU-domstolen om beteckningar ”smör”, ”ost” och ”grädde” får användas vid saluföring av vegetariska juversekretsprodukter. En ledtråd är att vi köper havredryck nuförtiden.

Målet gällde ett tyskt vegobolag som sålde vegetariska livsmedel under beteckningarna ”Soyatoo Tofubutter”, ”Pflanzenkäse”, ”Veggie-Cheese” och ”Cream”. Det framgår av en EU-förordning att termerna grädde, smör, ost och yoghurt ska reserveras för mjölkprodukter. Frågan i målet var om det är i sin ordning att använda beteckningar som ”smör” och ”cream” om vegetariska livsmedel förutsatt att det framgår av sammanhanget att produkterna är vegetabiliska.

EU-domstolen redogör först för vad som avses med ”mjölk”, det vill säga ”uteslutande det normala juversekret som erhålls vid en eller flera mjölkningar, utan någon tillsats och utan att något avlägsnats från detta”. Enligt EU-domstolen får beteckningen mjölk enbart användas om vegetabiliska produkter och detta gäller även om användningen av beteckningen kompletteras med klargörande eller beskrivande termer som anger den aktuella produktens vegetabiliska ursprung.

”The lawmakers argue that it’s a simple matter of informing consumers properly, however. “We felt that steak should be kept as real steak,” said French Socialist MEP Éric Andrieu, Parliament’s lead on the file, at a press conference Monday.” (4/4-2019 Politico)

Jag är negativ till matfusk och applåderar initiativ som Äkta vara. Jag har all förståelse för om den som köper gräddglass förväntar sig att grädden är en viktig beståndsdel i glassen och inte en ursäkt för att få kalla den gräddglass.

Vegetariska matproducenter vilseleder inte, de är tydliga med att vegokorvarna och sojaburgarna är vegetariska. Är det någonting en vegetarian undrar är det om livsmedlet är vegetabiliskt. Av den anledningen brukar det med all tydlighet framgå av produkter som är avsedda att vara vegetariska att de inte innehåller animalier. Detta är knappast EU:s förtjänst.

Vegobolagen kommer inte lura på dig vegetabilier. Har du någon gång råkat köpa på dig vegetarisk korv får du börja läsa mer noggrant på förpackningarna i matvarubutiken. Lite vegokorv har ingen dött av.

Samtidigt måste man skilja att på att saluföra majonnäs utan ägg som ”majonnäs” och att saluföra äggfri majonnäs som vegansk majonnäs. Är det några som kommer att lura på dig vegetabilier (läs: dra ner på animalierna) är det bolag som saluför produkter som animaliska. Ägg och grädde kostar. Är det några som vet det så är det vegetarianer som hittat äggfri majonnäs utan att den varit märkt ”suitable for vegetarians”.

”Forcing veganism to rename its burgers and sausages as veggie discs and tempeh tubes would be ludicrous, but looking beyond vegan junk food? That is a great idea.” – Tony Naylor

Via @LiouxsieLioux

 

Jag tänker mig att människor som förstår ”fruktkött” också förstår att vegoburgare är vegetariska, men visst kan man redan nu börja fundera på vegonamn som inte är ”köttinspirerande”. För hur löjeväckande det än vore skulle det inte förvåna mig om förslaget blir verklighet med tanke på att det redan är förbjudet att använda mjölkbeteckningar om helvegetariska produkter.

Veganer och barnfria

Det är med veganer som med barnfria. Man delar kosthållningen eller barnfriheten, men det behöver inte innebära att man skulle få ut någonting av att umgås med varandra. I övrigt kan man ha betydligt mer gemensamt med körsnärer och småbarnsföräldrar. Det är inte ens säkert att det ger någonting att prata om barnfrihet med en annan barnfri person. En del barnfria klarar man inte av, framförallt inte de som tycker illa om barn och unga, andra vill man lära känna och prata om allt möjligt med.

För mig är inte barnfri en identitet. Det är något jag är, men jag skulle inte säga att det är något jag gör. Det skulle inte falla mig in att kolla in vilka hotell och restauranger som är barnfria eller liknande innan jag bokar rum eller bord.

Det är enkelt att få för sig att bara för att någon bryter mot normen i något avseende så är den säkert intressant som person överlag, men då misstar man sig. Barnfria miljöer är inte befriade från begränsande normer. Barnfriheten blottar snarare andra normer. Veganer och barnfria kommer i alla uppsättningar. Barnfria är heterosexuella och monogama. Barnfria har husdjur. Barnfria äter djur. Barnfria är som alla andra i mångt och mycket fast utan barn. De är inte nödvändigtvis mer toleranta bara för att de begär att andra ska tolerera deras val.

Som barnfri vill man kanske tro att man har mer gemensamt med andra barnfria än vad man i själva verket har för annars blir urvalet av tänkbara personer att ha relationer med än mer begränsat. Det är nämligen inte helt ovanligt att barnfria inte vill leva med personer som har barn från tidigare relationer.

Försöker äta mer vegetariskt

Det är ett återkommande fenomen att män talar om för mig att de försöker äta mer vegetariskt. Inte sällan män som vill visa sig intresserade av mig. Det finns personer som eftersträvar att äta mer vegetariskt, det är bara det att jag har svårt att tro på män som påstår att de gör det. Det är nog inte meningen, men de framställer det som svårt. Hade de varit uppriktigt intresserade hade de förstått att det inte är särskilt svårt att laga vegetarisk mat och gjort det, tänker jag.

Jag vet inte om de försöker imponera på mig eller något. Det som talar emot är att vem som helst borde förstå att det inte fungerar. Jag blev vegetarian när jag var 14 år. Det som talar för är att män sällan har någon aning om vad som imponerar på mig. Handlar det inte om att imponera vill de väl framställa det som att vi har en del gemensamt, men om det hade varit viktigt för mig hade jag lika gärna kunnat ägna tid åt någon som tagit steget fullt ut och blivit vegetarian. Nu kanske en del köttätare tror att de kan andas ut, men det enda som fungerar sämre än att försöka imponera på mig är prata om sitt köttätande.

Sväljer du sperma och andra dumma frågor vegetarianer får

 

Bingot är gjort av den fantastiska veganen Anna Ardin

Köttätarbingo. Ibland har jag tänkt att jag borde skriva ut det och ha det i fickan. Främst för att köttätare ska förstå att jag redan tagit del av vad de har att säga en miljon gånger. Men jag kan sakna en ruta. Jag får ibland höra att jag som vegetarian inte kan svälja sperma.

De vanligaste frågorna rör vad jag äter och inte äter. Äter du fisk? Äter du skaldjur? Äter du kyckling? Innan jag blev vegetarian var det aldrig någon som frågade om jag åt något av dessa saker och då har jag aldrig ens ätit skaldjur. Jag har inget emot köttätares åsikter om så kallat fejkkött eller köttsubstitut om de har ätit det, men vanligtvis vill de diskutera att det över huvud taget finns köttsubstitut och ifrågasätta personer som äter det. Formen på vegetarisk mat engagerar.

I övrigt är jag trött på köttätare som kräver att de som gjort ett moraliskt val ska vara rakt igenom moraliska personer. Antingen ska du äta kött eller så ska du vara en rakt igenom moralisk vegetarian. Äter du sojaprodukter tänker du inte på regnskogen, kan de säga. Fakta: Huvuddelen av den soja som produceras används till djurfoder vid produktion av kött, mjölk och ägg samt vid odling av fisk. Och köttkonsumtionen ökar. Det är inte vegetarianer som dricker latte på soja eller äter tofu som är den största boven här, men det gör inget. Eftersom att valet att äta kött är omoraliskt behöver de som äter kött heller inte handla moraliskt i övrigt. Om någon köttätare undrar så konsumerar jag mer havredryck gjord på svensk havre än sojadryck och mandeldryck.

En annan vanlig fråga är hur länge jag har varit vegetarian. Är det något jag lärt mig är det att det inte finns någon genväg till äkthet. Tid är allt. Den som varit vegetarian länge är mer ”äkta” än någon som inte varit det. Möjligen med undantag för unga personer som inte kunnat vara det särskilt länge. Personer vill veta att något inte bara är en fas. Detsamma gäller mitt hår. Personer undrar hur länge jag har varit rakad. När jag hade långt hår var det ingen som undrade varför jag hade det eller hur länge jag hade haft det.

Sist men inte minst borde köttätare som inte kan hantera personer som är vegetarianer av etiska skäl låta bli att fråga vegetarianer varför de valt bort animaliska produkter. Jag har ingen aning om vad de vill höra. Att man är vegetarian på grund av någon köttallergi eller för att man inbillar sig att vegetarianer är snyggare?