Lyssna på kroppen

Det har länge sagts att p-piller kan påverka sexlusten negativt. Det nya är att det nu är vetenskapligt bevisat.

”Conclusions: This study shows no negative impact of a levonorgestrel-containing oral contraceptive on overall sexual function, although three of seven sexual function domains were adversely affected.” (Combined Oral Contraceptives and Sexual Function in Women – a Double-Blind, Randomized, Placebo Controlled Trial)

”För första gången har en vetenskaplig studie visat att p-piller kan påverka sexualiteten. Det är Karolinska institutet som ligger bakom studien som visar att p-piller i vissa fall kan inverka negativt på åtrå, upphetsning och tillfredsställelse. Däremot har man inte kunnat se någon förändring när det gäller exempelvis förmågan att få orgasm.” (P1)

”P-piller kan minska din lust att ha sex, din tillfredsställelse och din upphetsning. Det här har det snackats om ett tag och nu är det vetenskapligt bevisat.” (P3)

Jag tackade nej till p-piller när jag var 14 år för att jag inte ville riskera sänkt sexlust. Jag hade inte tillgång till någon studie men jag hade hört att p-piller kunde påverka sexlusten negativt och tyckte inte att det var värt den risken. Det fanns ett annat preventivmedel utan några biverkningar. Det skyddade även mot sexuellt överförbara sjukdomar vilket är relevant om man har sex med flera personer.

”However, the duration of treatment was quite short, only three months, and one could argue that some of the adverse effects recorded might vanish over time. Still, a further deterioration could also be possible. Also, the use of OCs will influence the amount and cyclicity of menstrual bleeding and therefore patient blinding in reality may not have been complete. While specific questions on these issues were avoided, women may have suspected that they were given active treatment. Thus, we cannot rule out that subjective opinions and expectations might have had some influence on the results. Such bias, however, could work in both directions. Moreover, some positive effects of OC use in real life such as not having barrier contraception and being less concerned about getting pregnant could not be assessed in the present study.”

Studien kan ses som en påminnelse om att det kan vara bra att lyssna på den egna kroppen i brist på studier för visst har personer som slutat med p-piller för att de bekymrat sig över sin sexuella lust eller, vilket kanske är vanligare, slutat med dem av andra skäl och märkt av hur det påverkat deras lust lyssnat på kroppen. Det mest intressanta med studien är att den tittat särskilt på sådant som åtrå, upphetsning, tillfredsställelse, orgasm och självbild.

”The present data support that a levonorgestrel-containing OC can have an adverse effect on some aspects of sexual function in young women. Although the effect was quite small, it may represent a clinically important sideeffect for individual women. This possible side-effect should be recognized and considered during contraceptive counseling and may be relevant for the choice of hormonal method.”

Ingen nyheter att p-piller kan påverka sexlusten. Det stämmer att kvinnor pratat om detta länge, men det innebär inte att det skulle vara negativt med vetenskapliga studier. Däremot kan man fråga sig varför det tagit så lång tid att undersöka något som varit ”allmänt känt”.

”Angelica Lindén Hirshberg [professor och gynekolog på Karolinska institutet] tycker inte att de som mår bra ska sluta äta p-piller, men hon hoppas att det här ska leda till bättre rådgivning och mer forskning på preventivmedel och hur man mår av dem. För hittills har det faktiskt inte forskats mycket på det alls.

– Det är unga friska kvinnor som ofta går på p-piller. Som tar det varje dag ibland i decennier, då är det inte rimligt att man ska få en påverkan på hur man mår och på ens sexualitet.”

Personer som mår bra av sina p-piller bör fortsätta använda dem. Det låter bra, men jag kan inte låta bli att tänka på alla de som inte känner till något annat. Jag föreställer mig att det är svårt att förhålla sig nyktert till sin egen åtrå, upphetsning och tillfredsställelse alldeles oavsett, men är det inte ännu svårare för de som började använda p-piller innan de blev sexuellt aktiva? De som inte kan jämföra sex utan p-piller och sex med p-piller. Studien har undersökt kvinnor mellan 18 och 35 år.

Hur noterar man förändringar som sker gradvis för det är trots allt inte frågan om av och på. En del som använt p-piller menar att det tog en längre tid från att de slutade med dem till att de blev ”återställda”. Stämmer det försvårar det för unga att ”prova sig fram” tills de hittar ett hormonellt preventivmedel ”som passar”.

Vad ska personer som undrar om de har nedsatt sexlust jämföra med? Det behöver inte vara hormonella preventivmedel, det kan lika gärna vara långa arbetsdagar, ojämn fördelning av hushållsarbetet, en nära anhörig som är svårt sjuk eller små barn med allt vad det innebär. Hur bör man åtra? Hur bör ens orgasmfunktion vara?

Hur vet man om ens förmåga att bli tillfredsställd, gå igång, få orgasm är nedsatt? Ibland vet man det rent intuitivt (man kanske alltid hade orgasm vid partnersex tidigare men numer bara har det med vissa personer, man kanske hade starkare orgasmer en period i livet) men generellt?

Vad gäller kåthet kan det vara intressant att jämföra med sig själv. Jag skulle kunna prata om min kåthet under ägglossning och min kåthet i övrigt. Under ägglossning kan jag vara så pass kåt att jag inte vet var jag ska ta vägen, det kan bli svårt att fokusera. Under den korta perioden finner jag alla sexiga och jag befarar att jag kommer att gå in i en lyktstolpe eller i vart fall snubbla om jag ser någon jag vill ligga med. Det är för övrigt en period då jag mer än vanligt skannrar av min omgivning efter personer jag vill ligga med. Riktigt så kåt vill jag inte vara för jämnan.

Det jag uppskattar med ägglossningskåtheten är att den bryter mot det normala. En semester utan något att ta semester från är ingen semester. Men då och då händer det att jag får för mig att jag har ägglossning utan att faktiskt ha det bara för att jag är kåtare än vanligt av något annat skäl. Ibland uppenbart varför, ibland högst oklart. Jag uppskattar ojämnheten. Samtidigt avundas jag inte de som i princip bara är sexuellt intresserade antingen när de inte kan ha sex eller när de har ägglossning. Jag vill ha en hög lägstanivå med en del positiva avvikelser. I brist på studier sätter jag min tilltro till att lust föder lust.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *