Varför du bör besöka krogar med 18-årsgräns

Under rubriken 18-åringar oroar krögare skriver Dagens Nyheter: ”Snart kan 18-årsgräns på krogen vara det enda som gäller. Åtminstone i praktiken. De krögare som i framtiden vill stänga vissa åldersgrupper ute riskerar att anmälas till Diskrimineringsombudsmannen, DO.” Artikeln publicerades 2010.

Det är inte längre tillåtet att ha separata åldersgränser för kvinnor och män på krogen, men en del menar att krogar med en högre åldersgräns ägnar sig åt indirekt åldersdiskriminering, att de är mer överseende med 18-åriga kvinnor på krogen än 18-åriga män.

Åldersgränserna blev kvar på krogen. ”Unga människor orsakar oftare ordningsproblem. Det är inte rimligt att den som driver en verksamhet som har utskänkningstillstånd ska fråntas möjligheten att själv bestämma en åldersgräns för inträde.” skrev dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag i en debattartikel.

En del krögare menade att 18-årsgräns på krogen skulle riskera att skrämma bort äldre personer. Ullenhag var inne på samma linje: ”Det viktiga för mig i diskussionerna kring ett breddat förbud mot åldersdiskrimineringen är att regeringens förslag ska vara ett tydligt steg mot ett samhälle som är mer anpassat för den befolkning som vi faktiskt har. Ett samhälle där äldre inte ska uppfatta att de utestängs på grund av sitt födelseår.”

På vilket sätt skrämmer 18-årsgränser bort äldre personer om inte 23-årsgränser gör det, kan man fråga sig. Ser de ens skillnad på 18-åringar och 23-åringar? Reflekterar personer som inte visat legitimation på krogen de senaste decennierna ens över åldersgränser? Det ska väl vara de som absolut inte vill dricka alkohol bland 18-åringar då.

Jag tror snarare att krögare är oroliga för att en 18-årsgräns på krogen skulle kunna skrämma bort unga vuxna som kommer in på ställen med högre åldersgränser. Personer mellan 20 och 23 år. I Dagens Nyheters pappersupplaga gav man utrymme åt fem personer mellan 18 och 23 år som fick svara på vad de tycker om lagstadgad 18-årsgräns på krogar. Tre av dem var negativa. En var osäker. Den enda som var positiv var 18-åringen, men hen var å andra sidan tydlig med att hen nog inte skulle uppskatta 18-åringar på krogen när hen själv fyllt 23 år.

”Generellt har jag uppfattat att de flesta själva är positiva till högre åldersgränser. För de som är oförstående kan jag bara peppa dem och säga att ungdomen gudskelov är något man växer ifrån.” (DN Sthlm)

Att en del unga vuxna har svårt för tonåringar är ingenting de bara kommer på en dag. Fråga runt och du lär märka att en del 18-åringar vill se 20-årsgränser för att de är övertygade om att de kommer att vilja ha det så när de själva fyllt 20 år. Motståndet mot att beblanda sig med yngre är ingenting som plötsligt drabbar personer, det är ofta något personer räknar med. Det är ingenting konstigt när vi lever i ett ålderssegregerat samhälle där vi tidigt får lära oss att människor ska hållas åtskilda utifrån ålder. Jag hade åtminstone förmånen att få gå i en klass för personer i årskurs 1 till 3 och sedan en för personer i årskurs 4 till 5 på låg- och mellanstadiet.

En jämnårig person som jag umgicks med i 15-årsåldern sa att hon uppskattade att umgås med äldre personer, men tyckte samtidigt att de var omogna som umgicks med personer i vår ålder. Hon menade att hon inte skulle kunna tänka sig att umgås med personer i 15-årsåldern som 20-åring. Jag har ingen aning om hon har sociala relationer med yngre personer i dag, men där och då förlorade jag all respekt för henne. Att ha sociala relationer med personer som kalkylerar med att de kommer att sortera bort personer på grund av deras ålder är inte för mig. Risken att råka ut för sådana personer torde vara lägre om man vänder sig till krogar med 18-årsgräns även om jag skulle föredra om åldersgränser var frivilliga för krögare att ha.

7 reaktioner på ”Varför du bör besöka krogar med 18-årsgräns”

  1. själv tycker jag att det borde vara minst 27-årsgräns på nattklubbar och minst 25-årsgräns på systemet så man slipper alla jävla omogna barnrumpor! trött på alla fjantiga barn som tror de är vuxna.

  2. Åldersgränser är alltid knepigt, man passerar ju inte någon magisk gräns när klockan blir midnatt natten till ens X:e födelsedag. Olika människor har olika personligheter, osv. Samtidigt så måste man dra gränsen någonstans, och jag har svårt att se någon bättre lösning än en åldersgräns. Vissa människor tycker då att vid 18 är tillräckligt många per capita tilräckligt mogna, andra tycker att det finns för många omogna 18åringar per capita och istället ha 20årsgräns, andra kommer ha ännu högre, osv. Jag ser inget jättestort problem med det.

  3. Åldern är liksom inte problemet. Krogar har olika publik beroende på geografisk plats, musik och atmosfär. Jag dricker hellre billig öl på ett halvskumt hak, än förväntas bli bjuden på drinkar och sedd som en trofé på nån stureplansklubb. Det tyckte jag när jag var 18 och det tycker jag även vid den aktningsvärda åldern av 26.

    Jag fattar fortfarande inte varför folk tror att det är åldern som är problemet. Pluto kommer fortfarande ha en annan publik än Berns, oavsett vad åldergränsen är.

  4. Jag är en sån som umgåtts mycket med äldre personer större delen av mitt liv. När jag var omyndig avskydde jag att inte kunna hänga med mina vänner ut på krogen, och för inte så länge sedan avskydde jag att vara för liten för att kunna komma in på samma krogar som mina vänner. Är även nu lite för ung för många av ställena, men vakterna brukar ha överseende eftersom jag ändå är 20 och alla andra har åldern inne. Det är ett faktum att jag aldrig riktigt gillat ställena med 18-årsgräns. Inte för att jag har något emot deras ålder i sig (jag själv har ju aldrig känt mig som min ålder) men för att de flesta där i mitt tycke är odrägligare än de äldre. Vet inte hur de skulle bli om äldre åldersgränser suddades ut, men jag är rädd att atmosfären på många ställen skulle bli annorlunda. Förhoppningsvis löser det sig ändå så som Kurry skriver.

  5. Jag ser inte olika åldersgränser som någon form av diskriminering, och gjorde inte heller när jag var arton år. Nu är jag trettio, och undviker helst ställen som släpper in artonåringar. Men då bor jag också i en håla som har två alternativ, där båda släpper in artonåringar. Däremot har det ena stället nischat sig så pass att det under en period kallades för jurassic park, mao inga artonåringar inom synhåll…. men inte heller någon i min ålder.

  6. Alltså det råder ju ingen tvekan om att det inom en relativt snar framtid KOMMER att bli förbjudet att ha andra åldersgränser än arton. Bara för att man tycker att det är najs att bli förfördelad och stödjer skälen bakom diskrimineringen betyder liksom inte att det skulle bli mindre diskriminering. Minns en krögare från södra Sverige som för några år sedan tyckte att han kunde neka inträde till nordafrikaner (västafrikaner var mycket välkomna) eftersom de enligt dennes uppfattning ofta var stökiga och bråkiga. Jag behöver väl knappast understryka att rätten INTE gick på mannens linje!? Samma sak med unga gäster, vi har vant oss vid att dessa klumpas ihop och får diskrimineras och därför tycker vi att det är i sin ordning trots att det egentligen inte finns någon formell eller filosofisk skillnad mot det ovan nämnda och i allas ögon helt oacceptabla fallet.

    Personligen undviker jag dessutom att besöka krogar som inte släpper in arton, inte bara av moraliska skäl, utan då det som regel är som att besöka en jävla dödsmässa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *