Ny lag i Malawi för att stoppa barnäktenskap

Malawi har flest så kallade barnäktenskap i världen. ”I Malawi gifter sig 50 procent av flickorna innan sin 18-årsdag. Motsvarande siffra för pojkarna är 6,4 procent. Målsmän arrangerar de flesta barnäktenskapen.” kan man läsa i en artikel av Emma Sundelin i senaste numret av Amnesty Press.

Åldersgränsen för att ingå äktenskap har höjts till 18 år, men Malawis konstitution tillåter att personer som fyllt 15 år men inte 18 gifter sig om föräldrarna samtycker. Det är med andra ord fortfarande möjligt att gifta bort sina barn, tvångsäktenskap. Tycka vad man vill om äktenskap, men de bör ingås frivilligt.

Sveriges radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg gjorde nyligen ett reportage från Malawi om barnäktenskap och tvångsäktenskap. ”2015 kom det en ny lag i Malawi som förbjöd flickor under 18 år att gifta sig. Tusentals äktenskap har upplösts i landet sedan dess, men fortfarande gifts unga flickor bort. Den enorma fattigdomen är en orsak till varför det fortgår – flickans familj får pengar, getter eller kor i brudpris och det blir en mun mindre att mätta i familjen.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *