Känner mig sällan så kvinnlig som när personer felkönar mig

Jag föreställer mig att jag sällan tänker på mig själv som kvinna, men jämfört med vad egentligen? Jag kan omöjligen veta om jag gör det i mindre utsträckning än snittkvinnan. Vem är hon ens?

Som heterosexuell kvinna har jag fått min beskärda del av män som ska bekräfta mig som kvinna. Jag vet inte om heterosexuella kvinnor beter sig på ett liknande sätt mot män, men jag har inget intresse av att män förmedlar att de går igång på mig för att jag är en kvinna.

Här ligger jag, en kvinna, bredvid dig, en man, och kan inte skräpa mig för att jag är så kåt. Det går inte riktigt till så. Jag blir inte kåt av att förhålla mig till män som kvinna. Min kåthet är mer fysisk och psykisk och har ganska lite med män att göra. Att jag vill ha sex med en del personer som är män ska inte förväxlas med att jag vill ha sex med män i allmänhet.

Jag känner mig sällan så kvinnlig som när personer felkönar mig. Det ska väl vara på internationella kvinnodagen i sådana fall. Att passera som kvinna är inte så viktigt för mig som att inte passera som man. Jag kan inte förklara det intellektuellt, men jag tar illa vid mig när personer felkönar mig. Eller när personer, trots att jag rättar dem och säger att jag är en kvinna, talar om för mig att jag ser ut som en man.

Jag tror att de allra flesta som felkönar personer gör det omedvetet. Då tänker jag inte på när transpersoner felkönas i media, utan på personer som felkönar personer de inte vet någonting om. Den som könar personer kommer att felköna, så enkelt är det. Om man inte vill felköna drar man ner på könandet, svårare än så är det inte. Du kanske könar rätt i de flesta fall, i den mån du får något kvitto på det, men mer intressant är de gånger det blir fel. Hur påverkar felkönandet den som blir felkönad? Det varierar givetvis. Att bli rättkönad har nog en mindre positiv påverkan på personer – främst cispersoner – än den negativa påverkan det kan ha på personer som regelbundet blir felkönade.

Det går att dra en parallell till personer som inte drar sig för att fråga andra om de är gravida, eller rentutav förutsätter det och frågar hur ”långt gångna” de är. I de flesta fall kanske de uppmärksammat en graviditet, men i alldeles för många fall har personerna fel. Oavsett om personen är gravid eller inte är det inte alla som vill prata med andra om det.

Begrav din nyfikenhet i några månader om du undrar om någon är gravid, det brukar tids nog framgå. Om det inte skulle framgå för att personen får missfall eller väljer att göra abort är det inte ytterligare ett skäl att fråga utan ytterligare ett att låta bli.

Jag skulle vilja att föräldrar förmedlade till sina barn att personer kan se annorlunda utan att det säger något om deras kön. Vad som är mer effektivt än att förklara detta för barn är att omge sig med människor med som inte ser likadana ut. Människor som har olika erfarenheter och förutsättningar. Då blir det naturligt att människor är lika i sin olikhet.

Sluta tala om för dina barn att de är duktiga kvinnor eller män om duktiga räcker. Sluta förmedla att vissa saker, intressen och erfarenheter som enbart är för kvinnor eller män. Sluta förmedla att det bara finns kvinnor och män. Sluta låtsas att kön är relevant i de fall det faktiskt inte är det.

4 reaktioner på ”Känner mig sällan så kvinnlig som när personer felkönar mig”

 1. Ändå ser jag dig köna främlingar väldigt ofta, även då deras kön inte är det minsta relevanta. Hur hänger det ihop?

 2. Antar att du menar när jag skriver om att jag sett sexiga män i kollektivtrafiken, på gymmet eller liknande. Personer som inte kommer att läsa det. Skriver sådant för att jag är utled på att enbart kvinnor framställs och skildras som sexiga. Ser det som en annan sak än att köna någon personligen.

 3. Först:

  ”Som heterosexuell kvinna har jag fått min beskärda del av män som ska bekräfta mig som kvinna.”

  och sen:

  ”Jag blir inte kåt av att förhålla mig till män som kvinna. Min kåthet är mer fysisk och psykisk och har ganska lite med män att göra.”
  ——–

  Ursäkta, jag vill inte ifrågasätta vad du känner. Det vet bara du. Men jag får inte ihop dessa två uttalanden. När du kallar dig själv ”heterosexuell kvinna” så säger du ju samtidigt att kåtheten (sexualiteten) har väldigt mycket med män att göra, för annars hade du lika gärna kunnat kalla dig bisexuell, ifall inte könet på sexpartnern spelade nån roll.. Eller?

  Det här är bara ett av alla exempel som folk med genusintresse och feminism säger, som gör mig otroligt förvirrad. Jag vill förstå men kan inte eftersom det gång på gång dyker upp något nytt påstående som säger emot det jag fick lära mig innan, av genusfolk. Detta har gjort att jag börjat ta avstånd från de här ideerna. Min nuvarande flickvän är religiös och tror stenhårt på gamla könsroller. Själv svävar jag mellan svensk könsneutraliet och hennes syn på saker. Jag är kanske lite för svensk för att helt kliva över till hennes sida, och fortsätter att i smyg läsa feministbloggar (både mera sansade och mera skruvade), antar att jag behöver min lilla dos av svensk neutralitet 🙂 trots att jag lever med en religiös tjej som förväntar sig att jag är den som ”för henne” både på parningsdansen till sängkammaren, och genom livet.

  Mvh Markus den villrådige

 4. Jag gillar kukar. Jag tänker sällan ”här ligger jag och knullar med en man”. Det är det jag menar med att jag inte förhåller mig till män som män. Jag förhåller mig heller inte mina sexpartners som äldre, längre eller något annat även om de alltid är det. Det är ingenting jag som regel tänker på, men någonstans är jag medveten om det.

  Män får gärna sluta bekräfta mig som kvinna även om de tänker ”här ligger jag och knullar med en kvinna”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *