Hur sperma möter ägg eller hur män ejakulerar i kvinnors underliv

Dagens Nyheter uppmärksammar att det är femtio år sedan det första svenska p-pillret godkändes i Sverige. Anna Bratt skriver om p-piller för män. Det första jag reagerar på är att hon följer mallen för hur man ska skriva om p-piller för män.

”Nytt p-medel för män kan snart vara verklighet.” Under de senaste tjugo åren har den rubriken dykt upp i medierna med jämna mellanrum. Det nya preventivmedlet för män sägs alltid vara på gång inom fem till tio år. Men något nytt manligt p-medel har vi ännu inte sett skymten av.

Det andra jag reagerar på är p-pillrets förtjänst. P-pillret har inte bara bidragit till att kvinnor kan ta ansvar, det har fått oss att tro att kvinnor är de enda som kan ta ansvar. Anna Bratt skriver visserligen att män kan använda kondom eller sterilisera sig om de inte vill göra någon gravid, men hon skriver också att det är det enda ansvarsfulla män kan göra.

”En man som vill undvika att hans spermier möter ett moget ägg har i dag två metoder att välja på: sterilisering eller kondom.”

Vad är grundläggande om man vill undvika att ens spermier möter ett moget ägg? Grundläggande är att se till att ens spermier inte möter ägget.

Att det inte ens slår Anna Bratt att män kan låta bli att ejakulera i kvinnors underliv har vi p-pillret att tacka för. Jag kan nog inte komma på något bättre sätt att uppmärksamma p-piller för kvinnor på. Jag ställer dock högre krav på en text som ska handla om p-piller för män. P-piller för män har efterfrågats för att män borde ha fler valmöjligheter när de ska ta ansvar.

Att män borde ha fler valmöjligheter ska inte förväxlas med att män saknar andra valmöjligheter än kondom och sterilisering.

Män har alltid kunnat ta ansvar för att inte göra kvinnor gravida, men män har inte alltid tagit det. Mäns möjlighet att ta ansvar står inte och faller med p-piller för män. Dela inte med dig av din sperma där det finns mogna ägg om du inte vill riskera att den möter ett moget ägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *