Behandla SD som andra partier?

Sverigedemokraterna kommer inte att delta i SVT:s partiledardebatter inför valet till Europaparlamentet då de inte finns representerade i parlamentet. SVT hänvisar till att de haft denna riktlinje i 14 år, men undantags har gjort, vilket Sverigedemokraternas rasistiska “skrivbordskrigare” är högst medvetna om. 1991 fick Ny Demokrati vara med i en debatt inför riksdagsvalet och inför 1999 års EU-val deltog Kristdemokraterna trots att de saknade mandat i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna har kritiserat SVT för deras policy och bland annat hänvisat till att de är ”Sveriges tredje största parti” enligt en rad opinionsundersökningar. Åkesson vill säkert delta, till skillnad från partierna som finns representerade i EU-parlamentet “riskerar” SD inget ansvarsutkrävande och han skulle därför ha andra förutsättningar än de andra partiledarna att “blicka framåt”. Samtidigt är partiet skickliga på att utnyttja sina motgångar till sin fördel och det kommer knappast att bli utan medial uppmärksamhet inför riksdagsvalet.

Piratpartiet deltog inte i partiledardebatten inför 2009 års val till Europaparlamentet. Partiet kände sig överkört av SVT och hänvisade precis som SD till en ”förväntad valsuccé” och tyckte SVT borde ta hänsyn till den när de skickade ut inbjudningar till partierna.

Jag håller med Anders Rönmark om att SD ska behandlas som andra partier av SVT och min första reaktion var att SVT:s grundprincip, ”att bara partier som är representerade i respektive parlament deltar i slutdebatter” är fullt rimlig, men jag kan förstå om de undantag som ändå har gjorts från denna upprör.

I ett svar till en piratpartist som var upprörd över att PP inte fick någon inbjudan till partiledardebatten den 17 maj 2009 skrev Agendaredaktionen bland annat: ”Det finns inga fastlagda regler för undantag från denna grundprincip – undantag har dock gjorts och SVT kan komma att göra fler undantag från denna grundprincip, då efter en egen självständig bedömning av läget.”

Inför det kommande EU-valet ska PP bjudas in till partiledardebatterna enligt SVT:policy. PP fick rätt 2009, partiet blev ett av EU-valets stora vinnare. Jag räknar med att Sverigedemokraterna kommer att ta plats i EU-parlamentet 2014 och befarar att de har en valsuccé som sträcker sig bortom 4 procent av rösterna att se fram emot. Men till skillnad från Piratpartiet och Feministiskt Initiativ som flera av oss önskar hade ett större medialt och politiskt genomslag är det nog ganska få som lär rycka ut till SD:s försvar när de inte blir inbjudna till debatter.

2 reaktioner på ”Behandla SD som andra partier?”

  1. Någon har tappat mattesinnet, tycks det som. I artikeln står det att SVT inte har gjort några undantag på sin policy sen 1999. Den policy som då har funnits i 14 år, dvs sen 1999! Det låter alltså som att det helt enkelt i stort sett aldrig har gjorts något undantag, utom kanske i policyns absoluta begynnelse. Jag blir då lite fundersam på vad det är för undantag som de som klagar försöker peka på. Men vad vet jag, jag är inte så insatt egentligen, blir bara fundersam på matten i det hela…

    Vad gäller hur många som skulle komma SD till försvar tror jag tyvärr det är fler än man skulle önska. Som du själv säger är det väldigt sannolikt att de kommer att hålla sig en bra bit över 4-procentspärren till nästa val, jag gissar att dessa väljare mycket väl kan mobiliseras.

  2. Jag reagerade på att Aftonbladet skrev 20 år i sin rubrik, vet inte vad den siffran kommer ifrån. Men oavsett undantag eller inte så känner sig SD felbehandlade för att de sitter i riksdagen (det gjorde inte PP) och är Sveriges tredje största parti enligt en del undersökningar. Antar att någon annan kanal bjuder in dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *