Lågt valdeltagande bland tvångsanslutna kyrkomedlemmar?

12 procents valdeltagande i kyrkovalet måste väl ändå ses som rätt högt. Jämför t.ex. med Konsumstämman där max 1% av medlemmarna deltar, skrev vänsterpartisten Simon Fors på Twitter tidigare i dag.

Det fick mig att fundera på om de som anslöt mig till Svenska kyrkan (spädbarnsdop) tillhör den minoritet av medlemmarna som röstar i det pågående kyrkovalet. Innan 2000 blev barn vars föräldrar var medlemmar automatiskt medlemmar vid födseln. Det var med andra ord möjligt att vara medlem utan att vara medveten om det. Kan man verkligen säga att valdeltagandet är lågt mot bakgrund av att de flesta som är medlem i Svenska kyrkan inte valt det och att de flesta som döper sina barn nog inte har något engagemang i kyrkan? Kan kan man då flera säger det, men frågan är hur högt valdeltagande man kan förvänta sig bland dem. Bland de som frivilligt gått med borde man kunna räkna med ett högre. Man sa även innan kårobligatoriet avskaffades att valdeltagandet till studentkårerna var lågt och man fortsätter att säga det nu när det är frivilligt att ansluta sig till dem. Man får inte glömma att många som studerar på exempelvis Stockholms Universitet är medlem i kåren enbart för att kunna (fortsätta) köa i studentbostadskön. Jag vet inte om det är likadant i andra studentstäder, men det är åtminstone inget vidare incitament för att få studenter att rösta i kårvalet, men däremot att gå med i kåren. 9,3 procent röstade i Stockholms universitets studentkår maj 2010.

Från och med 1 juli 2010 ändras reglerna både för dig som står i SSSB:s bostadskö och för de som bor hos SSSB. Anledningen är att kårobligatoriet avskaffas och som en följd av detta har Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) beslutat om nya regler. SSSB:s bostadskö och bostäder är fr o m den 1 juli 2010 endast till för dig som studerar i Stockholm och är med i en studentkår ansluten till SSCO.”

Vad gäller Svenska Kyrkan vill en del tro att de som är medlem vill vara det för annars hade de gått ur, men så enkelt är det inte. Hur många är det inte som blir irriterade när de får diverse nyhetsbrev skickande till sin e-postadress och fortsätter ta emot dem trots att det är tämligen enkelt att avprenumerera på nyhetsbrev vare sig man en gång tackat ja till dem eller inte?

Jag trodde – väl medveten om att 16-åringar är röstberättigade kyrkovalet – av någon anledning att jag inte kunde lämna Svenska kyrkan innan jag fyllde 18 år. Innan 18-årsdagen är det som bekant flera rättigheter man saknar och jag utgick från att utträde ut kyrkan ingick i det rättighetspaketet, Hade jag vetat att det går alldeles utmärkt att lämna tidigare hade jag säkert gjort det. Jag hann hur som helst bli 19 år innan jag gjorde det och det var enklare än jag trodde. Att det dröjde ett år berodde på att utträde ur kyrkan blev något jag skulle ta i itu med senare Jag glömde helt enkelt bort det. Det går nämligen alldeles utmärkt att vara medlem utan att bli påmind om det till skillnad från många av de organisationer som jag frivilligt anslutit mig till.

Vid det senaste kyrkovalet 2009 var jag fortfarande medlem. Jag uppskattade att 16-åringar var röstberättigade i kyrkovalet och såg kyrkan som något av en föregångare på det området. Lite som när jag insåg att man inte behöver vara myndig för att anmäla sig till donationsregistret. Det finns ingen åldersgräns. Registrera dig! Inför det valet läste jag flera personer som uppmanade en att ”rösta bort” Sverigedemokraterna. I och med att jag ändå var medlem kunde jag lika gärna rösta på några som ville gömma flyktingar och ”rösta bort” SD. Det var bara det att endast Socialdemokraterna och Centerpartiet ställde upp till val i Hässjö församling. Jag lät bli att rösta. Jag ska fråga mina skapare om de också låter bli att göra det i år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *