Min fitta och andras underliv

Att fittan inte är mer i fokus ligger i sakens natur. Jag har emellanåt hört den förklaringen. Jag har en fittspegel med dubbelsidigt glas, det ena är ett förstorningsglas. Jag tänker att det är bra sak att veta hur sitt könsorgan ser ut, om inte annat för att det vore genant om någon visade upp bilder på olika fittor och jag inte kände igen min egen. Kanske kräver det mer vighet (eller en spegel) för att titta på sin egna fitta jämfört med att titta på sin egna kuk, men det har inte hindrat mig från att fokusera på min fitta. Svårare är det att fokusera på andras fittor, att betrakta min fitta i relationa till andra fittor. Hur är andra fittor? Jag har sett en del bilder på oupphetade fittor, men sådana ger en ganska dålig bild av hur fittor är. Om jag vill ha fittor i upphetsade tillstånd får jag vända mig till pornografin och det är klart att jag ser hur fittorna ser ut, men vad ska jag fokusera på? Jag lägger kanske märke till könsbehåringen. Om hon är rakad nertill eller inte, om hon har rakat något särskilt mönster. Jag har däremot ingen koll på om hennes yttre könsdelar är stora eller små, vanliga eller utmärkande på något sätt. Jag har inte ens någon uppfatting om hur en tilltalande fitta ser ut, en fitta är en fitta liksom.

Jag har inte djupdykt i fittor tillräckligt för att kunna svara på vad som är stort och smått. Jag skulle känna igen och antagligen reagera på ett stort klitorisollon, men form där går jag bet. Jag är heterosexuell, borde jag ens ha koll på fittor, kan man tänka, men man kan också tänka att jag har en egen fitta och därför borde ha koll.

En del män har resonerat kring huruvdia män skulle vara bättre på att ge män oralsex än kvinnor eftersom att de har en egen kuk och vet hur man vill få en kuk behandlad i någon annans mun. Kvinnor har på snarlikt tema resonerat om huruvida kvinnor är mer lämpade som gynekologer än män eftersom att de har fittor. Jag tänker att gynekologer som varit verksamma ett tag har rätt bra koll på fittor punkt, men om det vore så stor skillnad mellan könen är det väl ännu viktigare att fittor inte blir en sfär enbart för kvinnor? Att kvinnor som alltid tagit merparten av ansvaret för barnen ska fortsätta med det eftersom att de har bättre koll på sådant än män låter inget vidare om du frågar mig.

Männen som verkar övertygade om att personer som har kuk har bättre förutsättningar för att bli bra på att tillfredsställa andra personer med kuk oralt än vad personer utan kuk har får mig inte att ens överväga att jag skulle vara bättre på att slicka fitta för att jag har en egen. Jag har NÅGORLUNDA koll på hur jag vill ha mitt oralsex, hur andra vill få sina fittor behandlade har jag däremot INGEN aning om. Det är möjligt att männen har rätt för att det finns en mer levande diskussion om hur man vill ha sitt oralsex bland män, de kan som regel visa och berätta hur de vill ha det. Om kvinnor kan göra det har jag ingen aning om, jag ser i alla fall inga diskussioner kvinnor emellan om hur man vill bli slickad.

Jag har ingen bra koll på andras fittor, men jag utgår från att heterosexuella män har bättre koll på andras kukar än vad heterosexuella jag har på andras fittor då att kukar är mer i fokus. Vi har några olika saker vi samtalar om och jämför när det kommer till kukar. Hur stora eller små de är, om de är böjda eller raka, omskurna eller inte, men på fittområdet har vi i stort sett bara behåringen och den har inte ens med själva underlivet att göra. Behåringen har den egenheten att den är uppenbar till skillnad från ett trångt underliv. Trång hit och dit diskuteras förstås, men det är framförallt en diskussion som kan föras mellan personer som har haft sex med kvinnor. För att uttala sig om en kuks karaktäristika måste man inte ha haft den i sig. Det ligger något i att det är enklare att överblicka en kuk, till och med på avstånd, men det finns också en kulturell förklaring till att fittor har ett avsevärt lägre fokus på sig. Hur en kuk ser ut och är anses spela större roll än hur än fitta ser ut och är. Att få komma in i fittan är huvudsaken.

En positiv sak med att fittor inte är lika mycket i fokus är väl att kvinnor inte har lika mycket komplex för sina könsorgan som en del män har, men det bottnar inte i att vi är så hårda och entusiastiska, utan att vi inte har så bra koll på ibland vare sig våra egna eller andras fittor på grund av ett utbrett ointresse för fittor.

Att ha komplex för något som inte fokuseras på eller tillskrivs något större värde ligger inte lika nära till hands som att ha komplex för något annat på kvinnokroppen. Kvinnor är fullt upptagna med att stå på vågen, fundera på hur deras bröst ser ut om om inte deras lår ”går ihop” för mycket. Mot den bakgrunden är det väl bra att vi inte fokuserar särskilt mycket på fittan?

Men när fittan är i fokus – när vi sagt att NU SKA fittan vara i fokus – vad pratar vi om då? Till att börja med kunde jag inte skriva detta blogginlägg utan att komma in på kukar så något enhetligt fokus på fittor blev det inte, men det var nödvändigt för att ge en bakgrund till avsaknaden av fokus, men också för att kunna bemöta förklaringen till att vi fokuserar så lite på fittor – att de skulle vara mer ”inbyggda” än kukar. Som om vi fokuserade på alla ”utbyggda” kroppsdelar på manskroppen. Kuken är ju en av få kroppsdelar på manskroppen som har något fokus och det är ändå inte i närheten av det fokus som åläggs kvinnokroppen med undantag för fittan. De ”kroppsdelar” (snarare helheten, proportionerna, förhållandet mellan brösten, baken och därimellan etc.) vi fokuserar på hos kvinnokroppen åläggs trots allt ett större fokus än kuken och det är klart att det syns mer än de manliga könsorganen, men synlighet och överblickbarhet är inte allt. Kvinnorkroppen tillskrivs fortfarande ett större värde för kvinnans person än var manskroppens gör för mannens.

När fittan är i fokus pratar vi om hur fittor luktar och utan att gå inte på hur lukten brukar beskrivas så ger det i alla fall inte mig några behagliga associationer. Man pratar om fittor som spricker vid förlossningar, om mens (inte som Liv Strömquist), allmän fittproblematik som svamp, skador av omslutande sex etc. Man pratar kort och gott om problem kopplade till fittor när fittan är i fokus. Det är möjligt att samtalsämnena är trevligare på någon klubb för kvinnor som har sex med kvinnor, men i den ”allmänna debatten” är fittor ett ganska dystert samtalsämne. När man pratar om kukar kan man av någon anledning komma på betydligt trevligare samtalsämnen än frenulum som gått av, penila papler, smegma, testiklar som är olika stora och så vidare.

Vi har inte komplex för våra fittor, det är väl bra, men vi är särskilt entusiastiska till fittor heller. Vi har inte komplex för våra fittor FÖR ATT vi inte är särskilt entusiastiska.

Om fittan inte får ett större fokus kommer heller inte fittan  till sin egen rätt, då måste det till kuk och omslutande samlag för att det ska bli något att tala om. Jag är ganska övertygad om att mer fokus på fittor skulle förbättra kvinnors och deras sexpartners sexliv, att oralsex skulle bli självklart och orgasmerna mer vardag. I och för sig borde jag kanske inte klaga för den lättviktsfeminism som är i ropet just nu är ju tyvärr av motsatt uppfattning, det vill säga att vi borde fokusera än mindre på kroppen.

2 reaktioner på ”Min fitta och andras underliv”

  1. Tror förresten visst att kvinnor har komplex för sina fittor. Nog för att det inte snackas om fittornas variation. En kuk kan se ut på hur många olika sätt som helst, men det talas sällan om variationer på de inre blygdläpparnas längd, färg; venusbergets bullighet, hur mycket de yttre blygdläpparna hänger och hur detta kan eller snarare kommer att variera med ålder och efter barnafödsel etc. etc.

    Så fram med fittorna i fokus!

  2. Håller med Sandra här, själv upplever jag att mina yttre blygdläppar är ”för långa” och att det inte är ”fint nog” så det finns definitivt dem som har komplex om sin fitta men det brukar ju inte direkt diskuteras på samma sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *