Okvinnliga liggbara kvinnor

Jag är snart klar med Suzanne Brøggers Fräls oss ifrån kärleken. Brøgger återkommer flera gånger till kvinnans värde, att det står och faller med hur ”kvinnlig” hon är. Om kvinnans ”sexuella värde” som är kopplat till hur kvinnlig hon är skriver hon:

”På sistone tycks kvinnorna ha blivit lite generösare, i och med att de har försett sitt kön med blixtlås. De vickar med baken samtidigt som de säger att de verkligen inte tänker vara sexualföremål. De vill vara både till salu och inte kunna köpas, de vill ha både säck och påse, vilket det inte är något fel i, om det bara inte alltid slutade med att kvinnorna själva stoppades ner i bäggedera. Därmed har de förfelat analysen. Det är inget upprörande i att vara sexualföremål (med mindre man lider av sexuella rubbningar), för om folk inte skulle vara föremål för varandra, vem skulle de då vara det för? Nej, det är priset som är upprörande och det sätts av den som äger varan. Det pris kvinnan sätter, är hennes makt på kort sikt – och på längre sikt hennes eget förtryck som tillplattat kolli. Det är bara kvinnan som har makt att stoppa dessa marknadsmekanismer genom att börja vara gratis och stå till villkorslöst förfogande – och genom att låta bli att behaga och le om det inte finns något att le åt. Häxan, kvinnans negation, behagar inte minsta, men är fullkomligt gratis, eftersom hon är fri och har tyngdpunkten i sig själv, och hon skrattar bara när det finns något att skratta åt – men då gör hon det i gengäld så det hörs. Häxans roll är på sitt sätt tilltalande. Men för de kvinnor som gärna vill bli accepterade av män (likställda) är häxans roll knappast lockande. För dels tycker män inte om häxor eller kvinnor som är gratis, eftersom att de har fått lära sig att ju dyrare en sak är desto åtråvärdare än den, desto större värde har den.” (s. 241)

Brøgger använder inte ordet ”liggbarhet” vilket har blivit ett återkommande ord när dagens feminister pratar om kvinnors sexuella värde. Den diskussionen handlar inte så mycket om att vara mer åtråvärd än någon annan utan om att över huvud taget vara åtråvärd. Som om kvinnor inte vore det. Erin Gloria Ryan använder ordet i en läsvärd text om att styrka skulle vara det nya smala: ”Strong is the new skinny” means ”now you have to lift weights to be fuckable.”

Jag har hakat upp mig på att man pratar om att kvinnor måste göra det ena och det andra för att vara liggbara eftersom att man kan säga att kvinnor i sig är liggbara. Kvinnor har generellt mycket enklare att få ligga med män än tvärtom även om en del kvinnor har velat påstå att det är svårt för kvinnor att få ligga. Kvinnor som pratar om liggbarhet pratar i själva om att vara liggbara enligt en viss (smal) kategori män. En kategori män du effektivt sorterar bort genom att vara ”gratis”. Genom att vara gratis kan du avstå en del av det som hör kvinnorollen till. Man kan inte ställa lika höga krav på det som är gratis och de öppna krav som ställs på kvinnor handlar inte så mycket om hur de är som personer som hur de ser ut. Kraven handlar om syn på ”kvinnlighet”. Du kan fortsätta vara högpresenterande på andra områden som ”gratis” kvinna.

Den kvinna som anpassat sig efter kvinnorollen kommer inte nödvändigtvis att vara intresserad av att anses liggbar av män som inte bryr sig om huruvida kvinnor anpassar sig efter den eller inte. Hon kommer eftersträva att gå hem hos männen som kräver ”kvinnlighet” då det är ett bevis på att hon har lyckats, men om hon inte lyckas kan hon beklaga sig över att hon inte anses liggbar trots att hon inte är det för en smal kategori män. Jag kanske borde beklaga mig över att Usain Bolt inte ränner efter mig?

Att gå in för att vara en kvinnlig kvinna och gå hem med mannen som tänker att kvinnan i sig är kvinnlig är lite som att gå ut högstadiet med MVG i alla ämnen och söka sig till naturprogrammet som på vissa skolor bara kräver godkänt i de ämnens som ofta betraktas som grundskolans grundämnen, nämligen svenska, engelska och matematik.

Okej om du som kvinna inte vill ha sex med män som kan tänka sig att ligga med kvinnor som är ”gratis”, men påstå inte att du inte skulle vara liggbar för att den mest kräsna mannen du kunde hittade visade sig vara sexuellt oattraherad av dig. Du är inte liggbar för honom, men det är det faktiskt ingen som kräver att du ska vara heller. Det är du själv som gått in för att försöka vara det.

Att vara gratis är en bortsorteringsmekanism för mig, jag är inte intresserad av att ha sexuella relationer med män som kräver kvinnlighet av kvinnor, i sådana fall hade jag inte sett ut som jag gör till att börja med, men det är ingen komplett sådan. Jag vill sortera bort ytliga män till förmån för de som bryr sig mindre om yta och mer om sex. Det finns säkert ytliga män med ett enormt stort sexintresse men jag skulle inte säga att de är överrepresenterade bland ytliga män direkt. För många kan det handla om att bara få visa upp en attraktiv partner för andra.

Ibland kommer män som pratar om att kvinnor måste vara kvinnliga att gå hem med kvinnor som inte anstränger sig för att vara ”kvinnliga”. Kanske trodde de att de inte skulle gå igång på sådana eller så var det bara tomt prat. För oavsett om det är sant eller inte – att de kräver konstruerad kvinnlighet av kvinnor för att de ska betrakta dem som liggbara – kan de förstås föredra sådana kvinnor. Att prata om ”kvinnlighet” som ett uttalat krav har visat sig vara framgångsrikt även när det inte är verkliga krav då en del på fullaste allvar verkar tro att kvinnor som inte anpassar sig inte är liggbara.

Mannen som tror på att kvinnor måste vara konstruerat kvinnliga för att göra en man sexuellt attraherad kommer upptäcka att det inte nödvändigtvis stämmer och gå hem med någon som är ”fel”. Och det kan förstås vara provocerande för personer som ansträngt sig för att vara liggbara. De som hade sikte på MVG i alla ämnen för att kunna söka sig vidare till något prestigefyllt program som krävde höga betyg, men inte klarade det kan förstås bli provocerade av personer som ordnade betygen men visade sig ointresserade av att ”använda” sig av poängen och istället valde något program ”vem som helst” blir antagen till.

Människor kan prata hur mycket som helst om vad de blir sexuellt attraherade av, men i slutändan kanske de blir förälskade i någon som är så ”fel” en person kan bli utifrån sina uttalade preferenser. Vem som helst kan falla för någonting annat emellanåt. Att prova på någonting annorlunda är mänskligt. Märker man att de som lever upp till ens idéer om liggbarhet många gånger har tämligen lite att tillföra på andra plan, det sociala samspelet ska inte underskattas, kan man känna sig tvungen att revidera sin syn på liggbarhet åtminstone för stunden när tillfälle att ligga med någon gratis infinner sig.

Att man som gratis kvinna kan råka ut för de som egentligen kräver ”liggbarhet” beror förstås också på ens genuina ointresse av dem. Visar en man sig ointresserad av en kvinna sexuellt kan han många gånger räkna med att det kommer att göra henne intresserad av honom. Man vill ha det man inte kan få och ibland får man det man inte vill ha. Jag är på det klara med att kvinnor måste göra det ena och det andra för att den genomsnittliga mannen ska vilja ligga med dem bara är prat. Men det har inget värde för mig att ”bevisa” att jag i mitt menstruerande tillstånd kunde få till det med mannen som några timmar innan var tydlig med att det vore otänkbart för honom att ha sex med någon som hade mens OM inte den erfarenheten får honom att inse att det inte alls ÄR otänkbart.
Sex i sig kan ha något värde, men det hade jag kunnat haft med någon annan. Särskilt bekräftande är det inte heller om man är ute efter sexuell bekräftelse. För det första trodde jag inte på honom när han sa det – människor säger så mycket – även om han själv kanske gjorde det, men jag tilltalas heller inte av vara den som lyckades ”omvända” någon för stunden. För min del får män som kräver ”kvinnlighet” av kvinnor gärna hålla sig till de som försöker leva upp till deras krav.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *