Orgasm med engångsligg en fråga om oralsex

Om oralsex och orgasmvanor handlar en notis i det senaste numret av den sexualpolitiska tidskriften Ottar.

Ottar#2 2013 omslag

”Om bra sex ska mätas i orgasmer är engångsligg utan tvekan mer njutningsfullt för män än för kvinnor. På hundra män som får orgasm vid ett one-night-stand går det 35 kvinnor. Det finns ett orgasmglapp även i stadiga förhållanden men då går det i alla fall 80 kvinnoorgasmer på hundra män som kommer.”

Amerikanska forskare ”förklarar delvis fenomenet med att det är vanligare att kvinnor ger än får oralsex vid engångsligg. Kvinnor som ville få oralsex var tvungna att vara bestämda för att få det”.

Låter man bli att slicka fitta första gången om man definierar personen som ett engångsligg eller låter man bli oavsett vad? (Jag har inget minne av att jag någonsin tänkt att någon ska vara ett engångsligg innan jag provat att ha sex med personen ifråga) Är engångsligg utan slick någonting nytt eller har det länge varit så att en stor andel män inte givit oralsex utanför redan etablerade sexuellt förhållanden och vad beror det i sådana fall på? Låter heterosexuella män som grupp bli att ge oralsex första gången eller är det särskilda män som gör det? Är det delvis en generationsfråga?

Min erfarenhet av män födda på 70-talet är att de ger oralsex medan yngre män (sena 80-talister och 90-talister) är betydligt mindre benägna att ge oralsex. Utan att ha någon aning om vad yngre män har för tankar om ”riktigt” partnersex hoppas jag att sådant åtminstone innehåller dubbelriktat oralsex. Jag tvivlar då jag fått intrycket av yngre män (kanske också yngre kvinnor) är mindre intresserad av att oralsex överlag, både att ge och få, men det hindrar inte att det är under all kritik om man vid återkommande tillfällen kan få oralsex utan att ens komma på tanken att någonsin ge.

Personer som inte ger mig oralsex första gången utan ”goda” skäl har jag som regel inte sex med igen numer. Kanske fungerar andra likadant, vad vet jag. Att göra ett bra intryck kan hur som helst viktigt om man vill ha sex flera gånger.

Om det ligger något i att en del män satt i system att inte slicka kvinnor i allmänhet eller enbart på förhand definierade engångsligg första gången kan man fråga sig om de över huvud taget är intresserade av att kvinnor ska få ut något sex med nya personer och i förlängningen eftersträva det.

Göran Hägglund toppar Ottar:s lista över sexualpolitiska makthavare men vill inte ställa upp på en intervju om den sexualpolitik han företräder. Vår socialminister har tid att motarbeta varje sexualpolitiskt progressivt förslag som läggs, men inte tid över till att svara på några enkla frågor om sitt engagemang.

 

10 reaktioner på ”Orgasm med engångsligg en fråga om oralsex”

 1. Det vore förstås intressant att läsa något om huruvida kvinnor suger kuk första gången. Jag har ingen kuk, men ni som har det och tycker att ni har ett hyfsat underlag för att uttala er om saken får gärna skriva anekdotbevisigt om det.

 2. Intressant inlägg! Sett till egna erfarenheter så stämmer det rätt bra att killarna inte slickar första gången jag haft sex med en ny kille. I vissa fall inte förrän efter ett par gånger. I andra fall inte alls (och jag kan ju inte låta bli att undra om det beror på att jag luktar eller smakar illa?!). Jag däremot har inga problem med att suga, jag gillar det, men tycker förstås det är lite ”tråkigt att inte få något tillbaka”. För sexet slutar oftast orgasmlöst för mig, om jag inte stoppar handen själv och ordnar det vill säga. Men jag tänker väl som så att så länge jag inte frågar eller ”kräver” så kan jag inte heller klaga. (Jag är för feg för att be om saker med nya partners, det tar tid innan jag blir tillräckligt bekväm). Det är väl även mycket därför som jag blivit väldigt ”anti” till att träffa nya sexpartners. Varför sträva efter nya o-givande sexupplevelser liksom? 🙁

 3. Det tycks ju som så mycket annat när det kommer till sex skilja sig åt väldigt mycket. För mig (född sent 80-tal) är det självklart att slicka en tjej – det är ingenting som hon skall behöva be mig om, vare sig första eller andra gången. Sedan (och här skiljer jag mig måhända en del från de flesta av mina jämnåriga, skulle jag tro) så ser jag också på oralsex som sex i sig självt; ergo, det är inte bara något man eventuellt gör som så kallat ”förspel”. Men så tror jag heller inte att jag någonsin har träffat någon man i min egen ålder som jag faktiskt har hört yttra ordet ”penetrationsnormen”.

  Dock så har jag träffat en del kvinnor som är helt ointresserade av oralsex, såväl givande som mottagande. Som tycker att det är ytterst pinsamt och besvärande att bli slickade. Och detta har alltid även varit i kombination med en ovilja att suga kuk. Blygsel och kroppskomplex, har alltid varit förklaringen som lämnats (en gång tillsammans med or den: ”Så’nt gör jag bara när jag är full”).

 4. Av det jag läst så är det ca dagens unga vuxna som gärna sysslar med avsugningar vid första sexet, men ogärna fittslick.

  Jag gillar att ge oralsex och gör det gärna i etablerad relation, men brukar oftast inte göra det första gångerna jag ligger med nån. Tror det beror mycket på att jag vill ha lätt för att läsa av partnerns signaler när jag inte känner honom väl, och det tycker jag är svårare med oralsex än handsex eller kif-samlag. Samma med kif-ställingar, förresten, kör hemskt gärna bakifrån med etablerad partner, men vill kunna se partnern första gångerna. När jag har lärt mig hur personen reagerar behöver jag inte ha lika mycket ögonkontakt och visuella signaler längre.

 5. Ida:

  Vad tråkigt att höra. Jag förstår verkligen om man inte vill säga till, men jag tänker att du har rätt att vara besviken i alla fall. Män får oralsex även om de inte ber om det.

  De jag varit med som inte har slickat har som regel inte varit ointresserade av att jag ska komma vilket man skulle kunna tro, de har ibland till och med insinuerat att de vore trevligt om jag hade orgasm. Har de helt missat att oralsex är just den sorts stimulans som en stor del kvinnor får orgasm av?

 6. Claude:

  Innan jag förstod att det finns män som verkligen tycker om att ge oralsex kunde jag tycka att det var besvärande att bli slickad om jag inte svarade positivt på det – likgiltigt snarare – men om jag tänker på att personen som slickar får ut något av det har jag mycket svårare att känna mig besvärad av att jag kanske inte svarar på det sätt personen hade önskat. Dags att prata mer om att man kan få ut något av att ge även om man inte har klitoris i halsen.

 7. Tanja Suhinina:

  Håller med om att det är svårare att uppfatta hur någon vill ha oralsex då det är svårare med ögonkontakt (en del undviker den till och med aktivt), men jag tänker att engagemang räcker långt när man ger någon oralsex första gången om personen inte visar hur den vill ha det, vilket många ändå faktiskt gör enligt min erfarenhet. Jag tänker också på vilken negativ bild jag har av män som inte ger, och vill inte att andra ska ha en sådan negativ bild av mig som för övrigt tycker om att ge oralsex.

 8. Intressant! Trodde att yngre män i allmänhet var mera öppna för cunnilingus men tydligen inte då. Kan det vara så att det är rätt svårt att ge oralsex och att det är lätt att göra bort sig? Nu är det iof ännu svårare att ge orgams med penetrerande sex men det kanske inte räknas.

  För egen del blev jag inte bra på cunnilingus förän sent i mitt liv (hade en lång relation med en kvinna med bacillskräck) men när jag väl fattade det här så var det en enorm avlastning. Istället för att tänka på multiplikationstabeller när jag hade in-ut sex kunde jag fullständigt hänge mig åt vad jag höll på med. Nu när jag har flera partners (nåja – utslaget på ett år iallafall) är jag dock rätt förvånad över att bara hälften ger oralsex tillbaka och det är rätt ovanligt att någon tillåter att jag kommer i munnen på dom.

 9. Jag är snarare förvånad över att så stor del kvinnor ville ge oralsex till engångsliggen.
  För det första är oralsex precis som analsex för många något intimt de inte vill ha första gången de har sex med en ny person de inte känner. Man måste skilja på en generell ovilja mot att ge och/ eller få oralsex och att enbart känna en ovilja mot det vid engångsligg eller första gången man har sex med någon. För det andra sker väl många engångsligg då parterna är mer eller mindre fulla, och då är hygienen ofta inte den bästa. Jag skulle aldrig vilja utföra oralsex på en man som gått in i buskarna och kissat på väg hem från krogen och inte tvättat sig efteråt. Och jag har full förståelse för män som känner på samma sätt. Jag tror inte heller att ovillighet att ge oralsex
  behöver vara liktydigt med ointresse av att kvinnan ska få ut något av sex med nya
  personer. Det måste vara en oerhört liten del kvinnor som enbart kan få orgasm av
  oralsex. Då kan de väl inte få orgasm när de onanerar heller, för ytterst få personer är
  ju kapabla att tillfredsställa sig själva oralt.
  Sen tycker jag att ”rättvisetänket” i sig kan bli ganska obehagligt. Skulle jag märka att ett engångsligg luktade starkt av urin skulle jag aldrig utföra oralsex enbart för att han nyss gjort det på mig. Vore han ”bestämd”, som forskaren du citerar uttryckte det skulle jag bara bli ännu mer ovillig. Jag tycker faktiskt det är mer respektlöst och egoistiskt att ”vara bestämd” med att man vill ha oralsex av en ny person man inte känner , i synnerhet efter en utekväll där man kanske druckit tio öl och kissat ungefär lika många gånger utan att duscha eller tvätta sig ordentligt än att inte vilja utföra oralsex i en sådan situation.
  Och som sagt kan i stort sett alla, både män och kvinnor få orgasm utan oralsex, antingen genom stimulering med händer och fingrar, samlag, genom att gnugga eller gnida sig eller på något annat sätt.
  Så tycker jag inte heller att man får en rättvisande bedömning av hur någon är som sexpartner efter bara ett tillfälle, i synnerhet inte vid berusning. Ganska många av de män jag haft sex med har haft problem antingen med att ”få upp den” eller med att få utlösning första gången vi hade sex. Tänk vad mycket jag hade missat om jag avfärdat dem som jobbiga, tråkiga eller komplicerade att ha sex med efter enbart ett tillfälle!
  Rätt många, både män och kvinnor funkar ju så att de dels har lättare att fungera rent fysiskt sexuellt med någon de lärt känna och litar på, dels att det först är då de vill, kan och vågar ge sig hän ordentligt såväl när det gäller givande och tagande i sex.
  Jag tycker personligen att en relation där jag inte fick både ge och ta oralsex ibland vore ganska trist, men jag skulle verkligen inte tycka det var underligt om ett engångsligg inte ville bli avsugen (det har hänt flera gånger!) eller slicka.

 10. Kvinnor som inte utför oralsex vid första sextillfället är enligt min erfarenhet så ovanligt att det knappt kan sägas finnas. Skulle jag trots detta ändå råka ut för en sådan människa så skulle det garantera att det inte blev mer än just ett engångsligg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *