Ingen kvinnlig frigörelse utan kvinnors rätt till sina kroppar

Det finns personer som försvarar offentlig amning med att det skulle vara naturligt. Det är riktigt att amning är naturligt i någon mening, men det är inte alls givet att offentlig amning är det. Naturligt eller inte, jag hade varit för offentlig amning om det så hade varit det mest onaturliga i hela världen.

Man försvarar också den ammande kvinnans rätt att amma offentligt för att amningen inte har någonting med sex att göra. Ammandet är ett nödvändigt ont om bebisen ska få i sig någon näring påstår man något felaktigt då det finns bebisar som får i sig näring på annat håll. Genom att försvara amning för att det är naturligt och inte har någonting med sex att göra understödjer man kvinnors strukturella underordning, istället för att ställa de som vill frånta kvinnor sin rätt till sina kroppar och porta dem från offentliga rum till svars för det.

Man försvarar inte kvinnokroppens närvaro på en mer principiell nivå. Om vad som kan betraktas som iceksexuellt och ”naturligt” får avgöra om kvinnor har rätt att existera i det offentliga rummet på jämställda villkor kan kvinnor räkna med att inte få göra det, vill de som försvarar amning men naturlighetsargumentet verkligen ha det så?

9 reaktioner på ”Ingen kvinnlig frigörelse utan kvinnors rätt till sina kroppar”

 1. Förlåt, förlåt att jag är språkpolis nu men jag tror att det blev en dubbelnegation här
  ”Genom att försvara amning för att det är naturligt och inte har någonting med sex att göra undergräver man kvinnors strukturella underordning, istället för att ställa de som vill frånta kvinnor sin rätt till sina kroppar och porta dem från offentliga rum till svars för det”.
  Om man undergräver underordningen så blir det ju mindre underordning. Men du vill väl säga att man ökar underordningen? Byt i så fall ut ordet ”undergräver” mot tex ”ökar”, ”stärker” eller ”underbygger”. Hoppas jag inte missförstått något.

 2. Alltså, amning är både naturligt och bra, men jag vet inte riktigt vad det nödvändigtvis har i offentligheten att göra. Min personliga åsikt är att man sysslar med den kroppsfunktionen så privat som möjligt – precis som så många andra (bajsa, kissa, pilla sig i näsan, fjärta, ha sex, runka osv). Kroppsvätskor tycker jag att man håller för sig själv, om det inte är ett nödläge. Det handlar om lite grundläggande respekt för varandra och acceptabelt beteende i det offentliga rummet.

  Missförstå mig rätt, det finns många som ammar snyggt och diskret, men alla gör inte det. Jag vet inte riktigt vad du vill säga med ditt inlägg, men jag tycker inte att det är en självklarhet att man ska få visa tuttarna hur och när som helst. Oavsett om man är man eller kvinna.

 3. Kan f.ö. berätta att det finns de inom amningshjälpen som beklagar ”hur osynliga de vanliga brösten är i det offentliga rummet”. (Facebook, gruppen Amningshjälpen, inlägg av Helena Falk 21 mars i år)

 4. Pia, det där var en korkad kommentar. Den går inte att ”missförstå rätt”.
  Är du en man med påhittat nick kanske?

 5. Sebastian:

  Jag råkade inte ta den bilden, jag tog bilderna från en och samma artikel för att jag hade bråttom. Nu har jag ändrat bild. Tack.

 6. Pia:
  Förutom detta att jag tycker att även icke-ammande bröst borde få förekomma offentligt, så undrar jag alltid hur folk som resonerar som du tänker när ni pratar om att pyttiga bäbisar ska hålla sina kroppsfunktioner hemma. Bäbisar är ju typ sämst på att hålla koll på sig själva, är det inte fullt rimligt att låta dem äta när de vill?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *