Akut-p-piller och samlag i broschyrernas värld

Akutpiller ”kan användas som nödlösning efter ett oskyddat samlag som genomförts vid tiden för ägglossning. De kan också användas om den vanliga metoden misslyckats, till exempel om kondomen går sönder eller om p-piller glömts.” – RFSU

”Akut-p-piller är ett sätt att förhindra att det blir en graviditet om man redan har haft oskyddat samlag, till exempel för att man glömt att använda skydd, man har struntat i det eller om man har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Man bör också ta ett akut-p-piller om det finns en risk för att det skydd man använde inte funkade, till exempel om kondomen sprack eller om man kräkts upp sitt p-piller.” – UMO

Jag har ingen aning om hur många oskyddade samlag vi är uppe i nu, men många är det och jag har inte ens övervägt att stoppa i mig ett akut-p-piller en enda gång. Det är inte så att vi låter bli att ha sex när jag har ägglossning och kan bli gravid. Vi har oskyddat sex i stort sett dagligen under de perioder vi ses och skulle jag gå på den information om akut-p-piller som finns att tillgå skulle jag få stoppa i mig akut-p-piller för jämnan. Hur kommer det sig att jag som med största sannolikhet är fertil inte blir gravid då?

Som RFSU påpekar kan man enbart bli gravid på det konventionella sättet efter “oskyddat samlag som genomförts vid tiden för ägglossning”. De flesta av våra oskyddade samlag skulle med andra ord inte ens kunna göra mig gravid. Jag läste någonstans att “Cirka 20 graviditeter per 100 kvinnor och år efter ett enda oskyddat samlag vid tiden för ägglossning”. Jag vet inte om det stämmer, men det låter förstås oroväckande om det gör det. Jag har haft många oskyddade samlag under mina ägglossningsperioder de senaste 7 åren utan att någonsin bli gravid. Hur går det till?

Alla som känner mig och/eller är någorlunda begåvade förstår att det går att ha oskyddade vaginala samlag utan att mannen ejakulerar i kvinnans underliv. Det är därför min mens kommer med 24 eller 28 dagars mellanrum varje månad.

Informationen om akut-p-piller, eller dagen-efter-piller som de vanligtvis kallas, nämner undantagsvis ägglossning, att det är då du kan bli gravid, men sällan eller aldrig spermans roll i det hela. Informationen utgår från mannen ejakulerar i kvinnan om de har ett oskyddat samlag och att en kondom som går sönder alltid är spermafylld. Vilka normer tror ni att sådan information cementerar? Tror ni att den bidrar till att människor har säkrare sex?

Jag har mens just nu och oskyddade samlag med mitt ligg i vanlig ordning. Jag kanske borde införskaffa några piller för säkerhets skull? Vet man inte bättre skulle man kunna göra det utifrån den information som finns att tillgå. Vad skulle de säga om jag gick till ungdomsmottagningen och bad om ett piller? Skulle de fråga om när jag hade mens senast? Skulle de resonera med mig om risken att jag kan ha blivit gravid? Har någon ejakulerat i mig, eller vet jag kanske inte ens om det i sådana fall? Man kan förstås argumentera att ett hormonfyllt piller som kan ge biverkningar och kostar runt 159 kronor är ett billigt pris för att inte gå runt och vara orolig. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på de som är oroliga i onödan för att de fått lära sig att den som vill undvika graviditet är i behov av akut-p-piller efter oskyddade (vaginala) samlag oavsett omständigheterna. Hur vore det med tydligare information som inte utgår från att samlag innebär att mannen ejakulerar i kvinnans underliv eller att kondomer i huvudsak är något man använder för att hålla sperman ”på plats”?

Bli medlem i RFSU Stockholm och få Världens viktigaste bok av Nathalie Simonsson.

6 reaktioner på ”Akut-p-piller och samlag i broschyrernas värld”

 1. Det du beskriver är väl att ni använder”Coitus interruptus” (http://en.wikipedia.org/wiki/Coitus_interruptus ) som preventivmetod? (Otydligt om du menar att ni bara har oskyddat sex under mensen)

  Enl. wikipediartikeln blir en av tjugofem kvinnor gravida per år om CI används perfekt (en av sex under genomsnittlig användning), och för gemene man kan man aldrig anta ”perfekt” användning av en preventivmetod.

  Orsaken till att sperman inte nämns, är att det anses osäkert att lita på att sperma inte kom ut även om ejakulation inte inträffade. Dessutom handlar det om folkhälsoinformation – komplicerade budskap måste stryka på foten till förmån för det enklaste budskap som för med sig mest nytta. Ett akut p-piller extra är betydligt mindre allvarligt än en graviditet extra.

 2. Nej, jag har inte avbrutna samlag så som de beskrivs i informationsbroschyrer – att mannen drar ur när det håller på att gå för honom. Mitt ligg kan kontrollera sig betydligt bättre än så. Han kommer om han vill och då ordnar vi det helt utanför min fitta. Jag menar att vi kör oskyddat dagligen, inte enbart under mens.

  Graviditetsoro är riktigt jobbigt om du frågar mig. Jag vill inte ge den till någon i onödan.

 3. Men då har du ju problemet med försats som nämns i artikeln om avbrutna samlag – alltså att försatsen för med sig spermer som finns kvar från t.ex. en tidigare ejakulation. Det är den problematiken som leder till 1/25 graviditeter per kvinna och år i genomsnitt.

  Att du kan leva med en sådan risk kan jag absolut respektera, men att som myndighet eller organisation gå ut och informera om att samlag utan ejakulation inte medför risk för graviditet är att be om knepiga följdeffekter.

 4. Jag har också tänkt på hur dålig informationen är kring speciellt akuta p-piller.
  Det bästa jag kunde hitta om hur de faktiskt fungerar är att de ”skjuter upp ägglossningen eller får den att utebliva helt och hållet”
  Skjuter upp? Jaha, hur länge då? Hur länge jag kan fortsätta ha oskyddat sex efter att jag har tagit ett piller var hopplöst att hitta svar på.
  Det är som att någon sitter och tänker ”vi måste vara vaga och få dem att tro att de måste vara försiktigare än de egentligen behöver så att de kan klanta sig lite utan att det händer något, det blir bra” istället för att lämna över ansvaret till personerna som har sexet.
  Det är som folk som säger åt en att komma en kvart tidigare än de egentligen vill ses, för att man inte ska råka bli sen. Låt mig hantera det själv tack.

 5. Cissi:

  Jag tänker mig att de är vaga för att de inte vill ge felaktig information, men ibland är det just det vaghet leder till.

  Det är en intressant fråga du ställer. Jag har ingen aning. Du lär nog inte hitta svaret på den då man inte vill att människor ska använda dagen-efter-piller som preventivmedel utan enbart i nödfall, vilket är rimligt också.

 6. Håller med signaturen G – avbrutet samlag en alldeles för osäker preventivmetod för att man på akut p-pillrens bipackssedlar ska kunna utgå ifrån att konsumenten vet om sperma hamnat i vagina eller ej. Det går liksom inte att vara säker på om det ”läckt” lite eller ej.

  Att det inte står hur lång tid ägglossningen skjuts upp tror jag ytterst beror på att verkningsmekanismen hos läkemedlet är inte helt känd och man därmed inte kan uttala sig, samt att hormonets effekt varierar från person till person. Samtidigt är det möjligt att Cissi har en poäng i att man inte vill ge för mycket kunskap om läkemedlet av rädsla att den ska ”missbrukas”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *