Kvinnor får kritik för att de visar hur de ser ut

När Anton Hysén gjorde ett så kallat utvik i tidningen QX och visade upp den rumpa som blivit känd genom Let’s dance väckte det inte protester, bara jubel. Trots att det gått några år sedan en kvinnlig väderpresentatör i TV4 blev avstängd efter ett utvik utan något större inslag av naken hud är kvinnor som klär av sig fortfarande en känslig fråga. Blondinbella, Isabella Löwengrip, gjorde i maj som så många andra kvinnliga redaktörer och satte sin nakna kropp på omslaget till sin tidning Egoboost Magazine för att peppa sina läsare att de ska ”börja älska sin kropp på riktigt”. Då blev författaren och debattören Linda Skugge förbannad och hävdade att bilden var fruktansvärd: – Hur ska kvinnor bli peppade av Isabellas porriga bakdel? I en analys i Aftonbladet den 6 maj konstaterar Kerstin Weigi att det helt enkelt alltid blir fel: ”Kvinnor får kritik för hur de ser ut. Eller för att de visar hur de ser ut. Eller för att vara för vackra. Det är helt enkelt ett himla tjat om kvinnokroppen.”

Ovanstående stycke är en observation av Ulf B Andersson publicerad i det senaste numret av den sexualpolitiska tidskriften Ottar som ges ut av RFSU.

De kvinnor som tycks komma lindrigast undan kritik för att de publicerat mer eller mindre nakna bilder på sig själva är de med så kallade ”mammakroppar”. Kroppar som burit och fött barn. Om unga kvinnor som anses ”vackra” publicerar nakenbilder på sig själva får de istället för applåder motta att de ser ”fel” ut för sådana ändåmål. De vackra visar inte upp någon kroppslig mångfald, enligt kritikerna. Som om en persons kropp ensam kan göra det. Som om ”mammakroppen” inte kan vara vacker?

De som publicerar kroppsbilder kan förstås inte åläggas ansvaret för vilka som känner sig bekväma med att tillgängliggöra den sortens bilder på sig själva. Inte heller de som skickar in kroppsliga självporträtt. Skulle de ansvariga neka bilder från personer med ”fel” kroppar för ändamålet faller hela idén med projekten. Det ska inte finnas några kroppar som anses ”fel”. Alla ska med.

Därmed inte sagt att man inte ska eftersträva att personer med olika sorters kroppar bidrar. Jag tror dock inte att högljudd kritik mot de kvinnor som klär av sig och beskyllningar om att de ger kvinnor dåligt självförtroende får de där ”avvikarna” man så gärna vill se mer av lockade att bidra med bilder på sig sjävla. Kanske utgår de från att de också skulle få höra att de såg fel ut och hur många vill bli det?

För somliga kommer det enkelt att klä av sig inför andra och kameror. Andra har ett mer komplicerat förhållande till sin kropp. En del så komplicerat att de beskriver det som något av det värsta som skulle kunna hända om någon fick syn på deras kropp annat än i sex- eller omklädningsrumssammanhang. Möjligen. Men bara för att det kommer enkelt för vissa är det inte moralisk rätt att döma ut deras kroppar. Det är inte alls säkert att de kvinnor som klär av sig med en axelryckning i dag kommer att ha ett så avslappat förhållande till kroppen i morgon så tänk på vad ni säger.

Julia Skott som drog i gång Kroppsbilder, bloggen som ville vara en ”digital simhall där alla kroppar får dela plats i duschen”, fick motta lite kritik jämfört med till exempel Isabella Löwengrip som avfärdades för att vara för vacker och för ”porrig”. Att Löwengrip väger mer än man ska enligt normen räckte inte, hon var för vacker i alla fall.

Skott fick för all del höra att det var både för många bilder på smala OCH stora kroppar kroppar. Samtidigt. Men annars var de flesta ganska okej med bilderna som publicerades på Kroppsbilder då majoriteten av kropparna som figurerade där var försedda med underkläder och stod rätt upp och ned. Det var med rätta ganska få som ansågs anspela på sex. Om några var lite ”porriga” var det väl Julia Skott själv som beskriver att hon ”leker pinuppa” på sin bild och ”Tanja”. Det kom de tack och lov undan med.

Precis som Kerstin Weigi säger blir det helt enkelt alltid fel när kvinnor klär av sig. Jag skulle önska att färre kritiserade kvinnor som visar sig nakna på bild då beteendet överensstämmer så väl med nidbilden av kvinnor som grupp. Kvinnor som ser varandra som konkurrenter och har sociala umgängen med stora personer av samma kön för att framstå som små, eller oattraktiva personer för att själva framstå som attraktiva. Den är allt annat än klädsam.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reaktioner på ”Kvinnor får kritik för att de visar hur de ser ut”

  1. Vill minnas att Kroppsbilder också fick en del kommentarer om att det var för mycket snoppar, typ ”man vill inte se ett dinglande kön när man går in på den här sidan! skyl er!”. Extremt märklig kommentar på en sida som går ut på att visa upp kroppar ‘som de är’.

    Själv tyckte jag Kroppsbilder var jobbig på ett annat sätt, nämligen pga alla fruktansvärt negativa kommentarer folk hade om sina egna kroppar. Fick lite ångest av det.

  2. Du ser! En del klarar av bilderna just på grund av de negativa kommentarer en del kvinnor fällde om sig själva, andra (du och jag) blir framförallt ledsna av dem. En del kvinnor tycks för övrigt inte klara av att visa upp sina kroppar utan att ”legitimera” tilltaget med att bekänna att de liksom många andra också har dåliga kroppsdagar ibland. För är man för tillfreds med sig själv kommer en del använda det emot en. Det du nämner – de egna negativa omdömena – var nog tråkigt nog viktiga för att Kroppsbilder skulle accepteras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *