Det ska straffa sig att anmäla en våldtäkt

Jokkmokks sameförenings ordförande Sylvia Blind är medlem i en Facebookgrupp till stöd för en man som dömts för våldtäkt och grov våldtäkt. Blind känner personer som är bekanta med mannen, så motiverar hon sitt medlemskap i Facebookgruppen. Hon berättar att hon tror att han är oskyldig.

Jag har ingenting emot att hon tror det, däremot har jag problem med utomståendes tvärsäkerhet om saker de rimligen inte har en aning om.

På Facebook skriver Sylvia Blind tvärsäkert om en av de dömda männens oskuld, om hur förfärligt det är att oskyldiga män fängsla. Blind är inte den enda offentliga personen som uttalat sig på detta vis till männens förmån.

Det krävs mod att anmäla en våldtäkt, framförallt om man bor i ett mindre samhälle där alla tror sig känna varandra utan och innan. Blind förnekar att hon uttrycker sameförenings åsikt och menar på att hon uttryckt den som privatperson, men en ordförande för en inflytelserik organisation, i alla fall i Jokkmokk, borde rimligen veta att det denne säger kan komma att bli förknippat med organisationen och att kopplingen till den kan bidra till att budskapet får en större spridning.

Det är sådana som Sylvia Blind som gör att personer med erfarenhet av sexuella övergrepp drar sig för att anmäla. Att inte bli trodd är en sak, att ens omgivning vänder sig emot en och öppet stöttar de man pekar ut som skyldiga till sexuella övergrepp en annan.

Över huvud taget borde personer sluta att spekulera i andras sexliv. Var du inte där? Låtsas i sådana fall inte att du vet någonting. Jag har svårt för vuxna som uttalar sig tvärsäkert om sexuella sammanhang de minsann vet att deras barn inte skulle vilja delta i, lika svårt har jag för vuxna som uttalar sig tvärsäkert om vad män (för det nästan alltid män) inte kan tänkas utsätta andra för sexuellt.

De självutnämnda medborgarrättsaktivisterna som stöttar Julian Assange i tron att de vet vad som hände mellan Assange och de två svenska kvinnorna, Jennie Beltran som sa sig kunna känna på sig att Tito Beltran aldrig skulle kunna våldföra sig på en kvinna och Sylvia Blind är medskyldiga till att många kvinnor inte vågar anmäla sexuella övergrepp eller ens prata om dem om de så skulle vilja. Kanske är det syftet med att hänga ut och baktala kvinnor som utger sig för att blivit våldtagna?

This entry was posted in Sexuella övergrepp. Bookmark the permalink.

7 Responses to Det ska straffa sig att anmäla en våldtäkt

 1. Isak Gerson says:

  Det ska löna sig att inte bli utsatt för brott.

 2. J.S. says:

  Vad är skillnaden mot alla de gånger som kvinnor driver Facebook-kampanjer, bloggkampanjer och t.o.m. tidningskampanjer mot män som anklagas för våldtäkt, misshandel eller pedofili trots att de aldrig har blivit dömda för något sådant. Det är t.o.m. så att de sociala myndigheterna många gånger medverkar i den typen av kampanjer och ställer sig på de kvinnliga kampanjmakarnas sida.

  Felet är snarare att det inte straffar sig att falskanmäla våldtäkter och liknande brott!

 3. Kent Filppu says:

  Du skriver som vanligt mycket klokt Johanna. I ett avseende håller jag dock inte med dig och det är i frågan om Assange. Där har ju förundersökningen “läckt ut” från polisen och alla som vill har kunnat läsa allt. Då kan man också ha synpunkter på innehållet. Även om man inte kan veta vem som ljuger utan att ha varit där så kan man ha synpunkter på om det som påstås ha inträffat ska kallas våldtäkt. Man kan också ha synpunkter på huruvida en åklagare ska åtala på enbart ord mot ord, utan teknisk bevisning eller vittnen då lagen säger att åklagaren ska lägga ner åtalet om det inte går att förvänta sig en fällande dom.

 4. Pingback: Vidrigt. | Fanny

 5. S.J. says:

  J.S. det skulle vara mycket intressant att ta del av de där kvinnliga kampanjerna du nämner, kan du länka några?

 6. Sofia says:

  “Felet är snarare att det inte straffar sig att falskanmäla våldtäkter och liknande brott!”

  Vem skulle någonsin falskanmäla en våldtäkt?! Det är snarare så att många av oss som varit med om sexuella övergrepp (jag inräknad) inte vågar anmäla. Jag förstår inte hur man någonsin kan utgå från att en anmäld våldtäkt skulle vara falsk, med tanke på hur extremt mycket mod som krävs för att anmäla överhuvudtaget.

 7. Henric says:

  “Vem skulle någonsin falskanmäla en våldtäkt”

  Sådana där tvärsäkra och samtidigt omöjliga påståenden skadar hela debatten, GIVETVIS finns det falskanmälda våldtäkter. De är bara så otroligt få att de inte kan anses vara en del av något strukturellt problem. Det är efter vad vi vet MYCKET vanligare med falskanmälda rån och lägenhetsinbrott och i de fallen finns knappt ens en diskussion utanför försäkringsbolagen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *