Föräldravärderingar som kan söva björnar, någon?

Vilka värderingar på sexualitetens område har föräldrar som de bör förmedla till sina barn som de inte kan tillgodogöra sig på annat sätt? Jag frågar eftersom att föräldrar för att klassas som ansvarsfulla sådana uppmanas förmedla sina värderingar kring sex till sina barn. Senast uttryckte Kajsa From-Rundblad, chef för elevhälsan i Skellefteå kommun, att HPV-vaccinering ger föräldrar ett bra tillfälle att diskutera sex och livsstil med sina döttrar. I ett bättre samhälle hade From-Rundblad fått utveckla varför sådana tillfällen är bra.

Man förklarar inte vilka värderingar som ska förmedlas, bara att de ska förmedlas. Föräldrar kan förstås ha olika värderingar, men det är inte utan anledning underförstått att föräldrarna har andra värderingar än sina barn, annars skulle man inte tala om föräldraperspektivet som ett viktigt komplement till bilden av sex som unga personer möter.

De som ska förmedla dessa värderingar vill inte alltid att deras barn ska ha sex. Detta har RFSU tagit fasta på och det är en av anledningarna till att RFSU går ut med budskapet att den sexualundervisning de bedriver inte väcker björnen som sover:

”En del tycker att det verkar onödigt med sexualundervisning i mellanstadiet, att vi riskerar att ”väcka den björn som sover”. Men vi skolinformatörer vet av erfarenhet att den björnen ofta har vaknat sedan länge”.

RFSU har förmodligen alldeles rätt i att björnarna redan är vakna. Det man kan invända emot är att RFSU trycker på det. Det säger en del om hur RFSU tänker sig att föräldrar förhåller sig till tanken på sina barns utlevda sexualitet. Ett förhållningssätt som RFSU borde vända sig emot, men bidrar till att legitimera. Det är inte ett dugg förvånande att det understryks i ett samhälle där det är okej att hoppas att ens barn inte får ligga, det som förvånar mig i detta fall är avsändaren.

Det hör till att prata sex med sina barn är inget bra argument för att prata sex med sina barn. Om det du vill vill säga till din dotter eller son inte tål att sägas till någon annan är det antagligen en god anledning att inte förmedla det vidare. Man har rätt att vara en genant förälder, kanske du tänker, men nej, det är ingen självklar rättighet hur gärna du än vill intala dig själv det.

Föräldrar och deras barn vill som regel inte veta om varandras sexliv. Många är de föräldrar som inte vill att deras barn ska ha sex och vice versa. Detta faktum bäddar inte för ett bra samtal om sex. Om du inte begriper det kan du förstås förmedla vilka värderingar du vill till dina barn och de lär verkligen tycka om dig för det, för jag vet inte hur många som kunnat vittna om bra sexsamtal med sina föräldrar.

Om det vore viktigt att föräldrar pratade sex med sina barn skulle de som förespråkar detta kunna motivera det, men i nuläget kan de inte göra det. Jag undrar hur det kan komma sig.

Urval av värderingar man kan förmedla: Vänta med sex. Konsumera inte pornografi. Ha inte sex på första dejten. Ligg inte med personer om du inte vet vad de heter i för- och efternamn. Ligg med jämnåriga. Raka inte bort all könsbehåring. Vissa sexuella praktiker är bara okej att ägna sig åt med personer man är kär i. Sex bör helst äga rum mellan personer som är kära i varandra inom ramen för en monogam relation. Det är alltid okej att säga nej och det är aldrig okej att säga ja eller ett nej är ett nej och ett ja borde vara ett nej. Skriv inte om ditt sexliv på nätet, för det du skriver på nätet kommer alltid att finnas tillgängligt för andra i all evighet. Dokumentera inte ditt sexliv, bilderna kan hamna i orätta händer. Om du har sex och ni sover med varandra, gå innan personen vaknat annars kanske hen tror att du är kär i henom. Behandla dina sexpartners illa annars kanske de blir kära i dig. Ligger du runt kan du få dåligt rykte så ligg inte runt. Se till att ligga med personer som legat med max sju personer. Var inte tillsammans med någon som har legat med fler personer än dig. Onanera inte under mitt tak. Ha inte sex under mitt tak. Använd p-piller. Kombinera p-piller och kondom. Svälj inte sperma. Håller du dig till en person behöver du inga kondomer, genom att efterfråga kondom bekräftar du bara vilken hora du är. Var heterosexuell. Ligg när du vill skapa biologiska barnbarn åt mig. Lördagssex är okej. Oralsex är inte riktigt sex. Samlag är tråkiga efter 8 minuter. Mödomshinnan finns av en anledning.

Lycka till!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 reaktioner på ”Föräldravärderingar som kan söva björnar, någon?”

  1. Där jag bor (i Chile) har man en helt annan människosyn. Här är människan inte en individ med individuella rättigheter, utan en del av en familj. Det anses självklart att de äldre i familjen har rätt att lägga sig i alla val de yngre i familjen gör – val av yrke, utbildning, partner etc. Och det anses vara en naturlig rätt att begränsa andra människors sexliv (med katolska kyrkans värderingar). Det är frustrerade som tusan.

    Jag kan förstå att många äldre känner att de är mer erfarna och därmed också vet bättre och därför borde upplysa och utbilda sina barn. Min mamma blev förälder i tonåren, och för henne har det varit väldigt viktigt att se till att jag inte ska behöva genomlida samma misstag. Jag kan ur det perspektivet förstå min mamma och varför hon har haft åsikter om preventivmedel och dylikt.

  2. Att prata sex men sina barn är bra, precis som att det är bra att prata om andra saker med dem. Men jag tycker att föräldrarna bör lyssna mer än de pratar och använda sig av så lite förmaningar som möjligt, de kan gärna komma med egna tankar men utan att tvinga på dem på ungdomen och istället öppna upp för diskussion, uppmana till eget tänk. Och om förmaningar ska förekomma ska det vara i stil med ”använd kondom” ”respektera din partners gränser” eller ”gör inte något som du verkligen inte vill”. Om ungdomen verkligen inte vill prata om sex kanske det är bättre att köpa en bra bok om sex och samlevnad riktad till unga eller en prenumeration på kamratposten, att ge unga fler infallsvinklar kring sex än det som populärkulturen förmedlar är bra för alla barn blir inte sexnördar som letar upp information på egen hand.

  3. Med eller utan föräldrar bör man ha kunskap om preventivmedel och det tror jag också att de flesta har. Till skillnad från många andra tror jag inte att det är bristen på information som gör att personer inte skyddar sig, utan andra orsaker. När man konstaterar att många unga inte använder kondom får man inte glömma att många vuxna heller inte gör det. Det man annars tjatat om,”Barn gör inte som vuxna säger, barn gör som vuxna gör”, tycks vara bortglömt i sammanhanget.

    Vidare är det ganska vanligt att man förknippar saker som ens föräldrar tycker att man borde göra med saker man inte vill göra. Den funktion de kan fylla på den fronten är att de eventuellt kan bidra ekonomiskt eller ge sitt godkännande till Ungdomsmottagningen om deras dotter vill ha p-piller eller liknande (att vissa Ungdomsmottagningar blandar in föräldrarna är dock under all kritik).

  4. Lo:

    De barn som vill prata sex med sina föräldrar kommer antagligen att göra det utan att föräldrarna tar upp frågan, men märkligt nog duckar många för det när tillfälle ges, när barn indirekt ställer frågor om sex i stil med ”Varför finns jag?”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *