Underprioriterad underlivsfråga!

Linda Eriksson och Emelie Svedjer ligger bakom en 25 sidor lång handbok om vestibulit som jag har lovat att dela vidare. De menar att det saknas bra samlad information om vestibulit och jag är beredd att hålla med. Under flera år hade jag återkommande underlivsbesvär. Jag sökte efter information och hittade en del, men det jag framförallt hittade var andra kvinnors berättelser om att de också hade ont i underlivstrakten. Det kan för all del vara befriande att få svart på vitt att man inte är ensam, jag förstod inte omfattningen av det förrän då, men jag ville framförallt bli av med det som skavde och sved.

Jag sökte upp Vårdcentralen några gånger. Odiagnostiserad fick jag olika medel mot underlivssvamp med motiveringen att de symptom jag uppgav var svampsymptom. Krämer, vagitorier och receptbelagd medicin. Vid ett tillfälle fick jag svampmedel för att jag nyss hade taigt en antibotikakur mot halsfluss, vilket kan skapa en grogrund för svamp. Men vad talar för att antibotika inte kan bidra till andra underlivsrelaterade besvär också och vad talar för att olika diagnoser inte skulle kunna ha snarlika symptom?

Något säger mig att de frågorna hade varit besvarade om de hade handlat om något annat än kvinnors underliv. Jag föreställer mig att de här frågorna hade varit enkla att besvara om man hade forskat mer om kvinnors underlivshälsa och det provocerar mig något enormt att så inte sker. Frågan om kvinnors underlivshälsa är en underlivsfråga som Kristdemokraterna mer än gärna får engagera sig i.

Det var svårt för mig att bedöma om svampbehandlingskurerna hade någon effekt eftersom att besvären kom och försvann hela tiden. Man kan säga att jag hade en menscykel och en mer oregelbundenbesvärcykel (eller vad det var och den förra brukade slå ut den senare.

Det var frustrerande att  när jag väl hade tid hos vården var mina besvär (tillfälligt) borta. Lika svårt som det var att boka in sexträffar när man inte visste om underlivet skulle vara i sin ordning två veckor senare var det att lyckas gissa när underlivet skulle vara så illa däran att vården skulle ta mina besvär på allvar och inte bara skicka hem mig med en uppmaning om att låta bli sex. En uppmaning som jag är tämligen dålig på att efterleva. Är det en uppmaning alla kvinnor med underlivsbesvär oavsett ålder får dras med, förresten?

Jag lät bli att ha sex nästan en vecka en gång, men det blev inte bättre så jag gjorde den kanske felaktiga bedömningen att tillfällig avhållsamhet inte skulle göra saken bättre för min del.

När jag läser handboken förstår jag att vissa blir uppmanade att låta bli penetrerande sex under flera månader. Tack, men nej tack tänker jag när jag ser den uppmaningen i tryck och påminns om kvinnor som sexstrejkat i hopp om att förändra saker. Det har sagt att det blev tal om smärtlindring vid födslar i och med männens intåg i förlossningsrummen. Kanske är det först när män känner sig drabbade av kvinnors underlivsbesvär som någonting kommer att hända på området, tänker jag cyniskt som om att jag hade glömt att mitt underliv mår bra för stunden. Med betoning på för stunden.

En annan insikt som drabbar mig när jag läser det Erikssons och Svedjers verk är att jag kanske hade svamp och någonting annat samtidigt. Svamp påstås till och med kunna skapa detta ”någonting annat”. Jag utgick av någon anledning från att jag hade ett (1) underlivsproblem.

Boken innehåller en hel del råd om vad man kan göra om man har besvär, men också i förebyggande syfte (tänk på vilka underkläder du använder och var gärna naken i hemmet till exempel) och pekar på hur individuellt det är vad som fungerar för olika kvinnor för att övervinna underlivsbesvären. Visst är individen jobbig ibland?

Jag hade gärna sett någon rad om hur antibotika kan påverka underlivet, ett mycket bra skäl för att undvika klamydia, och något om bakteriell vaginos som jag vet att några haft när vårdpersonal tagit förgivet att det varit svamp. I övrigt angelägen läsning om ett ämne som inte direkt får mitt underliv att lubricera där jag sitter i en skön fåtölj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 reaktioner på ”Underprioriterad underlivsfråga!”

  1. Det här med avstå från samlag är knepigt. Jag hade ju garanterat mått bättre, fysiskt, om jag avstod. Sannolikt hade mina besvär inte blivit så svåra om jag tidigt avstod från knulleri.

    Fast det hade ju också hjälpt om vården inte varit episka klåpare…

  2. Åh, den ska läsas. Jag känner igen mig ganska exakt i det du skriver. Det går i perioder, och gör ont när jag har sex (som jag ändå vill ha när jag blir kåt och våt).

    Vet du något om hur svamp kan påverkas av kosten? Jag har hört att man ska undvika socker, men det låter osannolikt tycker jag. Har du någon aning?

  3. Det jag hört är att det kan vara bra att undvika bröd och socker. Jag provade att vara utan socker i 3 månader (ej fruktsocker), men märkte ingen skillnad. Har däremot läst personer som märkt en positiv skillnad av sockeruppehåll, även det kanske är individuellt.

  4. TS: Visst är det enkelt att inbilla sig att de vill att man ska ta uppehåll från sex bafatt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *