I dag tänker jag på kvinnorna som inte får rösta

I dag tänker jag på kvinnorna som inte kan få hormonella preventivmedel på recept utan någon annans tillåtelse. Kvinnorna som inte kan utgå från att en abort är en privatsak. Kvinnorna som inte anses mogna nog att samtycka till sex.

Kvinnorna som måste motivera sitt behåanvändande om deras bröst inte anses tillräckligt stora. Kvinnorna som till skillnad från andra kvinnor förväntas attraheras av jämnåriga. Kvinnorna som inte är välkomna på Bangfesten i kväll.

Kvinnorna vars sexliv är en fråga för andra. Kvinnorna som ska låta bli att dricka alkohol för att undvika att bli utsatta för sexuella övergrepp. Kvinnorna som får leva med okvädesord som ”fjortis”.

Kvinnorna som likställs med personer som gärna ägnar tisdagseftermiddagen åt en hink och en spade i sandlådan. Kvinnorna som inte kan ringa till en vårdcentral och be om att få testa sig för könssjukdomar utan att riskera en föreläsning om vad som krävs för att bli smittad som om de inte kände till det.

Kvinnorna som uppmanas att använda p-piller och samtidigt skapar tidningsrubriker genom att avstå kondom. Kvinnorna som man antingen tycker synd om eller baktalar (det ena behöver inte utesluta det andra). Kvinnorna som det är tillåtet att generalisera om.

Kvinnorna som bör vänta med sådant som de några år senare måste ägna sig åt för att inte passera som onormala. Kvinnorna som kommer att förstå när de blir äldre. Kvinnorna som många påstår sig värna men återkommande kränker.

Kvinnorna som gång på gång hamnar i skymundan när man talar om kvinnors rättigheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *