Mig äger ingen!

Det kom ett mejl: ”Du säger att även om du är kär vill du ha sex med andra människor. Är det friheten du värderar eller vad får du ut av att ha sex med olika människor? Jag kan bara gå till mig själv och jag vet att när jag är tillsammans med någon som jag kanske inte riktigt känner för men är väldigt attraherad av och dragen till då skulle jag absolut kunna ha sex med andra människor. Men när jag har djupare känslor än så för någon då har jag inget som helst intresse av att ligga med någon annan än den personen. Det skulle vara kul och höra lite hur du resonerar”.

I korthet: Att jag upplever att jag är fri och i största möjliga mån kan utforma mitt eget liv är otroligt viktigt för mig. Friheten att kunna ha sex med olika personer utan att först höra mig för med någon annan om det går bra är en förutsättning för att jag ska känna mig fri. Friheten att välja om jag vill redogöra för delar av mitt sexliv likaså. Sex angår de inblandande, vill man att de ska angå fler får man vara flera som har sex, om inget annat är överenskommet.

Att jag är fri att ha sex med olika personer innebär förstås inte att jag per automatik kommer att kunna skörda frukterna av den friheten friktionsfritt eller att de jag ligger med kommer att underlätta för mig att ha sex med andra. Den friheten sätts på prov när man har sex med olika personer. Somliga menar att det är viktigare att det går att ha sex med andra friktionsfritt om man vill än att man faktiskt har det. Jag kan förstå tanken bakom det resonemanget, men om jag hade varit sexuellt exklusiv ett halvår kan inte jag säga att det längre skulle vara friktionsfritt för det kan ha förändrats under tidens gång. Det kan ha skapats ett undermedvetet ”vi” under tiden som exkluderar alla andra och det kan frodas undermedvetet just eftersom att det under den perioden aldrig ”sätts på prov”. Jag tror att det kan vara bra att ”använda” friheten även när man har ”djupare känslor” just för att inte skapa förväntningar som man senare kanske inte alls vill leva upp till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *