Filma snuten!

Läs Stefan Wahlberg om misshandeln som försvann. Flera poliser, trettiofyra för att vara exakt, fanns på plats när en man fick sin käke slagen ur led av en polis, men polisens kollegor förnekar att de sett misshandeln. Har man inte sett någonting borde man inte uttala sig tvärsäkert om vad som har hänt eller inte hänt, men dessa trettiofyra poliser som ingenting ska ha sett enligt egen utsago är övertygade om den polis som åtalades för misshandeln är oskyldig. Det är bra att Wahlberg tar upp detta fall. Frågan är hur många av dessa fall som aldrig uppmärksammas och blir allmänt kända.

Man omhändertar nyktra och salongsberusade för fylleri, man ”glömmer” att rapportera ingripanden som senare visar sig vara omotiverade eller rent utav bortom polisens befogenheter när granskas. Det förekommer – i hur stor utsträckning går inte att säga – att poliser utan stöd i lag raderar dokumentation av polisära ingripanden som skulle kunna användas emot dem. Sådant agerande hör inte hemma i en rättsstat.

Det är andra gången på kort tid vi kan läsa om poliser som gått till angrepp mot en privatperson som dokumenterat hur polistjänstemän behandlat medborgare, i detta fall ett våldsamt ingripande mot en 16-årig man. Det är svårt att inte tänka att polistjänstemän som gör sig skyldiga till dylikt beteende vill signalera till oss alla att det kan få kännbara konsekvenser att rapportera om våldsmonopolets maktmissbruk. Man vill statuera exempel helt enkelt. Tidigare, innan var och varannan hade mobiltelefoner med kameror, lär det ha varit ännu enklare för polisen att komma undan med ett bedrägligt beteende. Effektivare, för att tala polisspråk. Det är fortfarande enkelt, men förhoppningsvis blir det ohållbart i förlängningen om alla som har möjlighet att dokumentera hur ordningsvakter eller poliser behandlar hemlösa, unga, berusade och människor i allmänhet tar sitt ansvar och gör det. Om fler gör det blir det svårare för de poliser som uppenbarligen är medvetna om att de har någonting att dölja att beslagta och förstöra sådan dokumentation.  Filma snuten!

En reaktion på ”Filma snuten!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *