Avsexualiserade naturistmiljöer

Tanken på nakenbad får mig att längta till sommaren. Tillsvidare får jag klara mig med att vara naken i hemmet och att sova naken förstås. Det finns personer som delar mitt förhållande till nakenhet – hellre avklädd än påklädd – men som till skillnad från mig har ett behov av att förmedla att deras nakenhet inte bottnar i något sexuellt. Jag ifrågasätter inte sanningshalten i det, jag ifrågasätter att det förmedlas. Nakna kroppar förekommer i sexuella sammanhang, men när de är nakna bland andra har det inga sexuella konnotationer. Deras sammanhang är i det närmaste avsexualiserade. För att bekräfta detta kan de berätta om hur de känner sig mer ”sexualiserade” påklädda än avklädda. Det kan jag förvisso ha all förståelse för. Jag skulle inte ha några invändningar mot att det konstaterades om det inte vore att det sägs i sammanhang där man marknadsför naturismen och att det därmed riskerar att vara normerande för hur naturistiska miljöer ska vara för att anses legitima. Man vill så gärna bevisa att ”verksamheten” inte är av sexuell karaktär att man går längre än påklädda människor i sin avsexualisering. Som om det vore fel om en naken kropp fick en att tänka i sexuella termer.

”Att vara naturist har ingenting med sex att göra […] Jag är övertygad om att det finns de som har sex här, en del har nog sex på vintern också, skrattar Björn. Så blir han allvarlig och poängterar att naturister inte är några modeller som springer omkring på campingen för att visa upp sig och ha sex med varandra” – Folkbladet (110117)

”Många har en föreställning om att naturism handlar om sex, men det är helt fel. Det är fluktare som ställer till det för oss. På Knähaken har de problem med dem, och det är en av anledningarna till att vi inte gillar att åka dit. Och vill man ha sexig nakenhet är det faktiskt bättre att öppna en tidning, säger Gun. […] Sexighet handlar om spänning, menar de. Och fantasi. Vad finns under bikinin? Under badbyxorna? Tankarna vandrar. Nakna människor är faktiskt inte speciellt sexiga” – Helsingborgs Dagblad (070624)

”OBS! Detta är inte en sexsida. Allt som skrivs här med anspeglingar på sex kommer att raderas” – Facebookgruppen Naturistvänner

Vad har naturismen och de människor som lockas av den att vinna på förväntningar om att den miljön ska vara mer avsexualiserad än påklädda miljöer? Det ställs inga krav på avsexualiserade bastustunder eller omklädningsrum trots att de också befolkas av nakna personer. De naturister som är delaktiga i att skapa dessa avsexualiserade förväntningar bör tänka om.

Vad är poängen med att övertyga personer som inte är det minsta intresserade av naturismen om hur tilltalande miljön är? Det finns redan gott om mötesplatser för påklädda, önskar man rekrytera personer till ”naturismen” är det väl rimligare att försöka nå de som som kan ställa upp på grundpremisserna? Om man tror att man måste framställa miljön som avsexualiserad för att inlemma nya personer är det kanske kraven på avsexualisering man borde bekämpa? Varför göra en i grunden ”sexuellt neutral” miljö avsexualiserad i hopp om att få respekt av personer som kanske aldrig kommer sätta sin fot där?

Om detta pratade jag och en man som också tilltalas av att vara naken för en tid sedan. Mannen i fråga är knuten till ett privat naturistområde och beklagade sig över hyssjandet kring sex i naturistsammanhang. Vill du prata sex här rekommenderar jag dig att vara diskret, sa han till mig vid ett tillfälle. När jag är på ett naturistområde vill jag leva upp till den omfamnade klyschan: Var dig själv! Det är inte jag att låta bli att prata om sex. Det går inte en dag utan att jag gör det. När jag är ute och fikar med någon kan vi samtala om sexrelaterade saker i timmar, men det har aldrig föresvävat mig att jag skulle vara ovälkommen för det. Var finns en verkligt avslappnad naturism för oss som inte vill ta avstånd från sex, inte nödvändigtvis associerar nakenhet med sex, men som tycker att sådana associationer är okej så länge de inte begränsar någon?

16 reaktioner på ”Avsexualiserade naturistmiljöer”

 1. Det kom en doktorsavhandling för några år sedan i det här ämnet, där det konstaterades att naturisterna inte alls är avslappnade och naturliga i förhållande till sin nakenhet – särskilt män har många regler att hålla sig till. Om det inte finns något sexuellt med nakna kroppar, varför måste det då påpekas hela tiden? Och varför är erektioner – som är helt och hållet naturliga och uppstår hela tiden – tabu? Är kroppsfunktionerna onaturliga?

  Jag har lite svårt att förstå det hela.

  När det gäller omklädningsrum och bastu, så håller de på att kläs på i det här landet, verkar det som. Ungdomarna tar av sig kalsongerna under handduken och sitter i bastun med stora surfarshorts – som de har kalsonger under. Spontana nakenbad i goda vänners lag är nog inte att tänka på för den här generationen.

 2. Jag tror att man är rädd att ”vanligt folk” skall tro att naturistbadplatser är en utomhusvariant av swingerklubbar.
  Jag har varit vid Ågesta naturistbad en hel del utan att sett några direkta sexuella handlingar. Lugnt ställe, dit även barnfamiljer åker.
  Men jag har en känsla av att det förekommer ”bög-aktiviteter” i skogspartiet strax intill.

 3. L: Det är ingen inbillning. Det är ett känt cruisingområde. Även heterosexuella har sex i faggorna, men då är det vanligtvis uppgjort på förhand, exempelvis via Bodycontact.

 4. Avhandlingen heter ”Normer for nøgensamværd : – en undersøgelse af naturisme med fokus på køn” av Stine Josefine Frederiksen (Sociologisk Institut, Københavns Universitet, 2006). En sökning på Libris ger noll träffar, så den finns tydligen inte att låna i Sverige.

  Det finns en artikel återgiven på Naturistförbundets hemsida:
  http://www.naturistforbundet.se/snf/dansk_uppsats_okt_2006.pdf

  Fredriksen har också gett ut en bok som heter ”Nøgen naturligvis!”. Den borde finnas att beställa på internetbokhandlar.

 5. Bra skrivet, Johanna! Det här är intressant.

  Jag tycker inte att nakenhet automatiskt behöver ge associationer till sex. Det kanske t o m är så att detta tjat om att naturism inte har något med sex att göra bidrar till att det förknippas med sex? Genom att nämna sex närhelst naturism diskuteras påminner en om att en sådan debatt pågår och häller kanske bensin på elden?

  Problemet för naturistsidor på internet är att de alla förr eller senare drabbas av en anstormning av spam: porrinlägg och porrtrådar med väldigt sexistiska kommentarer, i så stora mängder att sidans ursprungliga syfte kommer i skymundan och många som brukade hänga där kan då ta illa upp. Om det är en familjesida blir ofta föräldrar oroliga när det kommer sexbilder.
  På motsvarande sätt är det på naturiststränder och campingplatser. De badande skulle gärna ta kort på varandra till familjealbumet, men eftersom de känner sig hotade av att det smygfotas i buskarna beslutar de om kameraförbud och accepterar att de saknar bilder från badutflykten.
  Både på nätet och IRL handlar det från början om en reaktion på olika former av sexuella trakasserier som tyvärr drabbar nakna människor oftare än påklädda.

  Badet på bilden ser bra ut, var är det?
  Din nakna kropp ser inte särskilt sexuell ut i den situationen. Jag reagerar olika på en naken kropp beroende på i vilket sammanhang jag möter den.

  Bastu och omklädningsrum hör man aldrig diskussioner om att de inte har med sex att göra; det fattar alla ändå att de har med personlig hygien att göra i första hand. Det borde kunna vara lika självklart i naturismsammanhang.
  Dock ställs det ofta krav på könsapartheid i bastu och omklädningsrum, något som inte förekommer på naturistbad (förutom Solviksbadet).

  Jag delar inte din erfarenhet om att samtalsämnen skulle begränsas i samband med naturistbad. Jag har fått skamliga förslag både på naturistbad och normativa badplatser.

  Jag brukar ofta bada på Ågestabadet, det är ett bra ställe och ligger ganska nära min arbetsplats. Folk som badar där är väldigt trevliga och sociala. Det finns både barnfamiljer, kompisgäng, par och ensambadare. Några stannar en timme och andra en heldag. Ibland grillas det korv. Det är som på vilken badplats som helst bortsett från att alla är nakna och ingen har kamera. Enda nackdelen är att det inte finns en glasskiosk.

  Jag går ofta genom skogen till Ågestabadet och jag har sett många killar knulla där. De brukar vara hyfsat diskreta. Tjejer har jag aldrig sett till i den skogen.

  Ett annat ställe där jag har badat många gånger är Kärsön, det ligger närmare min bostad. Till skillnad från Ågestabadet finns där inga träd som skymmer solen på eftermiddagen. Det går utmärkt att sola ända fram till solnedgången. Där finns inga barnfamiljer eftersom stenarna kan vara hala och eftersom klipporna är ganska höga. Det är inte något officiellt bad så alla bekvämligheter saknas, men det finns en stege att ta sig upp ur vattnet på.
  Klipporna är av lite olika höjd och har en ojämn linje mot Mälaren så att det finns många små avsatser och håligheter som inte syns ens från de högsta utsiktsplatserna. Jag hittar ganska ofta personer som har sex eller onanerar när jag går runt och tittar efter ett bra ställe att sola på.
  Det finns en del fluktare som går omkring där, med kläderna på, hur länge som helst men ingen verkar bry sig.
  En gång såg jag fullt påklädda människor ha picknick där mitt bland nakenbadarna. Jättekonstigt att de inte klädde av sig en så varm sommardag men det såg trevligt ut ändå.
  Det är vanligt att någon står och fiskar naken på Kärsön. Det är ofta fiskebåtar ute också. Jag vet inte hur mycket det nappar.
  Många badare på Kärsön är exhibitionister; det kör förbi motorbåtar ganska ofta som ser allt på nära håll. Omogna personer på dessa båtar skrattar åt oss nakenbadare och skriker ”kolla vad mycket kuk”!

  David N: Erektioner är inte tabu. Jag har fått stånd ett par gånger när jag badat och det hände inget. Inga blickar, inga kommentarer.
  Onani har jag sett förekomma och då har det ibland kommit en reaktion mot det, men aldrig mot enbart erektion. Är det annorlunda i Danmark?
  Den där artikeln ger en ganska överdriven bild tycker jag. Min egen erfarenhet är att folk inte alls bryr sig så mycket. Att män vill undvika erektion handlar mer om att de själva tycker att det är pinsamt än om några oskrivna regler.
  Det som brukar orsaka mest gräl är personer som inte är helt nakna. Det accepteras aldrig på Ågestabadet utom för barn, inte ens om personens badkompis är naken.

 6. Hej Sebastian,

  Det var bra att du inte haft problem med erektioner på badplatsen. Den där saken brukar dock poppa upp (ursäkta ordvisten) med jämna mellanrum (läs: ”för det mesta”) när man diskuterar naturism och det brukar hänvisas till att män förväntas ställa sig i vattnet eller täcka för med en handduk tills det gått över. De reglerna är ofta inte ens oskrivna, utan nedskrivna.

  Hur som helst är en systematisk studie mer tillförlitlig än en enskilds upplevelser eller anekdoter. Författaren verkar dessutom ha god erfarenhet av ämnet och har ägnat lång tid åt att intervjua ett större antal människor.

 7. Det är nog till att titta på de inofficiella naturist baden (Ex Kärsön eller Svärdsön/älgö i Stockholm.

  Det finns inte den hysteriska sexualskräck som hemsöker den sk organiserade naturismnen. Jag får sluta mig till att det är som tidigare påpekats. En rädsla för att bli betraktade som någon sorts utomhusswingklubbar som fått det att slå över åt helt andra hållet.

 8. Min reflektion också. Naturismen gränsar till att vara sexualfientlig. Det känns inte så svårt att förstå att par kanske tänder till lite när de är p stranden och jag förstår inte vad det är att uppröras över.

  Ingen ska väl behöva se sex ofrivilligt men jag upplever nog att de flesta sköter sånt snyggt, det är i vanlig ordning en del ensamma män som är socialt handikappade på det området.

  Men det du skriver om är den direkta orsaken till att vi aldrig skulle gå med i en naturistförening. Själva letar vi en strand där man kan vara sig själv både sexuellt och osexuellt och där det inte springer gubbar från den ena ändan av stranden till den andra för att spana in tjejen, vilket faktiskt har hänt.

 9. Glömde säga att jag tror det hela handlar om den organiserade naturismen önskan att bli accepterade av textilare. Då anpassar man sig till deras lätt dubbelmoraliska värdegrund.

  /Freddo

 10. Jag är kåt under dagen, det förändras sällan av att jag kommer till en naturiststrand och det har inte så mycket med atmosfären att göra som att jag är en kåt person. Det tråkiga är väl att en del naturister insinuerar att man inte blir kåt av naturistmiljöer för att de inte lockar till sig människor med kroppstyper gemene man går igång på. Andas lite sexualfientlighet.

  Som tur är syns det inte på långt håll om jag har erektion.

 11. Klar fördel att vara tjej/kvinna i det läget. Vi hissar ju flagg bokstavligen. Därför det är skönare med stränder där det är lite mer frisinnat så man slipper bry sig så mycket. Man vill ju inte göra folk upprörda i onödan direkt, det blir dom så bra ändå. Sök på nakenbad och Årsunda så borde du hitta lite artiklar om en inflammerad situation.

 12. Bra skrivet, Johanna. Men hade jag som man skrivit detta, hade nudisthatarna fått vatten på kvarn.

  P.S. Syns på Svedmyra. /Ola

 13. Tycker ni att det är okej att ligga och ha sex mitt bland folk på en vanlig klädbadstrand? På en vanlig naturiststrand gäller i princip samma sociala regler som på en klädstrand förutom att man inte har badkläder på sig. Sen hör det väl till vanlig hyfs att se folk i ögonen istället för att stirra på brösten eller i skrevet.

  Jag har varit på Ågesta en gång och fick rätt blandade känslor. Å ena sidan var det ett fint naturistbad, men allt springande i buskarna, exhibitionister och fluktare gjorde att det kändes rätt sjaskigt och olustigt.

  Själv badar jag mest på nakenbadet vid Fjällnora i Uppsala. Där är det en helt annan stämning. Det är väldigt familjärt och det är en hyfsat bra blandning av killar och tjejer och ofta även barnfamiljer.

  Det handlar ju om att visa respekt för varandra. Det ska ju inte vara så att barnfamiljer inte ska våga åka till naturistbaden för att folk ligger och knullar eller killar går omkring och visar upp praktstånd.

  Det är klart att det kan hända att man råkar få stånd, men då är det naturliga att man lägger sig på mage eller skyler sig på annat sätt.

  Sen är det väl okej om det finns badställen som är utpekade swinger/exhibitionistställen, men på officiella naturistbad tycker jag att man ska hålla sig i skinnet…

 14. Jag förutsätter att frågan inte var ställd till mig då mitt inlägg handlar om naturister som går längre än personer som badar med kläder i sitt avståndstagande till sex. Det går att låta bli att ta avstånd från sex utan att ha sex bland människor på en badstrand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *