Vad är du för en vän om du inte kan respektera någon som omslutit dig?

Två män deklarerade nyligen att de inte kunde respektera kvinnor de hade legat med. Säg att ni driver med oss, upprepade två kvinnor i tron att männen ville provocera oss kvinnor som närvarande. Det kanske männen i och för sig ville, men de kan ändå ha menat det.

Att alla män inte har för vanan att frikostigt berätta om hur kvinnors respekt står och faller med deras sexuella erfarenheter är inte detsamma som att sådana strukturer inte existerar. Ni måste rimligen känna till alla utfästelser om att man inte kan vara tillsammans med någon som knullat med si eller så många? Vi kräver inte att kvinnor håller på sig tills de gifter sig, men det råder inga tvivel om att det finns ett tak för hur många kvinnor kan ligga med, vare sig de gifter sig eller inte, utan att passera som paria.

Att det finns män som inte kan respektera kvinnor de legat med är ingen nyhet för mig. Jag har själv råkat ut för den kategorin män. Det som framförallt oroar mig med manlig öppenhet om hur lite kvinnor som knullat är värda är att de inte verkar ha någonting att förlora på att delge sin kvinnosyn. Att de kommer undan med det.

I den amerikanska romantiska komedin Something’s Gotta Give (2003) bestämmer sig Harry Sanborn som spelas av Jack Nicholson för att be de kvinnor han legat med under de senaste åren om ursäkt för hur han har behandlat dem. De är rätt många till antalet och samtliga har ett negativt färgat minne av honom för att uttrycka sig milt. Några av kvinnor talar ut om hur de reagerade på hur han behandlat dem, andra vill inte prata med honom utan slänger igen dörren framför ansiktet på honom när han kommer på oannonserat besök.

Bland alla kvinnor han legat med är det en som utmärker sig. Hon hälsar glatt på honom och talar om för honom att han alltid behandlade henne så bra. Saken är den att till skillnad från de andra kvinnorna låg han aldrig med henne, de hånglade och det var tanken att de skulle ha sex, men det blev aldrig av. Det är en rätt klockren skildring av hur det kan förhålla sig.

När jag såg Something’s Gotta Give kom jag och tänka på män jag känt genom åren som beundrat och höjt kvinnliga vänner till skyarna. Kvinnor som de aldrig legat med och heller aldrig skulle ligga med.

När heteromän deklarerar att de inte vill ligga med sina kvinnliga vänner för att de vill behålla dem känner inte att jag är i en trygg miljö, i vilken jag omges av personer som inte kommer att ”sexualisera” mig. Jag erinrar mig män som måste behålla en sexuell distans till kvinnor för att kunna respektera och bibehålla någon respekt för dem.

Men vad är du för en vän om du inte kan respektera eller umgås med någon som omslutit dig? Jag undrar förstås vad deras övertygelse om frånvaro av sex som ett framgångsrecept för att behålla kvinnliga vänner grundar sig på. Beter de sig så illa i sexuella sammanhang att man inte vill umgås med dem om man legat med dem?

Vidare förstår jag inte självklarheten i att dela upp människor i icke-vänner och vänner i meningen de man har sex med respektive de man inte har sex med. Det finns flera exempel på personer som legat med varandra och därefter inte lyckats få den sociala biten att fungera, men det finns också exempel som pekar på motsatsen. Vill man ligga med vänner bör man få det gjort i ett tidigt skede innan det normaliserats att man är sådana som inte ligger med varandra. Gör man det i kombination med att man är inställd på att man visst kan ligga med sina vänner kan det fungera alldeles utmärkt. Har man inställningen att man varken kan respektera eller umgås med någon man haft sex med blir det förstås svårare.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 reaktioner på ”Vad är du för en vän om du inte kan respektera någon som omslutit dig?”

 1. Männen redogjorde för en könsneutral sexualsyn, där sexuellt umgänge anses ömsesidigt besudlande och vara av kränkande art. Huruvida denna syn är rationell eller inte är ovidkommande.

  Det isolerar den problematik ett sådant ställningstagande medför till de som är berörda, ergo dessa två män.

  Mot den bakgrunden är detta knappast en kvinnofråga, en vänskapsfråga, en fråga om misogyni eller dylikt, utan snarare en icke-fråga.

  Den uppfattningen delar jag med den som yttrade ditt underlag för tolkning. Märkligt vore det annars, eftersom det var jag.

  Vad den trygga miljön anbelangar får den uppenbarligen bara mening i relation till ett värderande subjekt. Vissa anser att en miljö där man kan yttra sig fritt utan att bli omskriven är en trygg miljö, medan andra anser att en miljö där det inte finns godtyckliga grunder att anse, misstänka och tro att andra sexualiserar ens person är en trygg miljö.

  Gällande belöna någon för dennes inställning till eventuella samt forna sexpartners är det svårt att se vad en sådan belöning skulle bestå av, men det är även svårt att föreställa sig hur en förlust för sagda inställning skulle te sig.

 2. Belöningen givet att man gillar sex: sex. Det är en ganska rimlig princip att inte ligga med de som inte kan respektera tidigare sexpartners.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *