Dåliga sexråd är dåliga oavsett intentionerna!

I samband med att jag var på Ungdomsmottagningen och hämtade ut antibiotika mot klamydia för flera år sedan blev jag ombedd att inte ägna mig åt någon form utav sex under behandlingsperioden på en dryg vecka. Inte ens petting, sa personen som lämnade över antibiotikan. Det gällde att vara på den säkra sidan och verkligen bli av med klamydian. Då kan man inte ge oralsex eller låta personer stoppa in sina fingrar i ens underliv. Det förstår väl vem som helst.

Jag som inte tyckte mig ha några goda skäl att misstro kondomer som fungerade skydd mot sexuellt överförbara infektioner ignorerade rådet och hade sex i alla fall. De jag hade sex med informerades om att jag hade klamydia, men det faktumet lät inte hindra dem att ge mig oralsex eller ta på min fitta under sex. Klamydian botades och de jag hade sex med smittades inte. Tänka sig!

Kondomer kan spricka och det har jag varit med om vid en handfull tillfällen. Det är ingenting jag oroar mig för då jag inte har för vanan att låta män ejakulera i mig. Det var ingen allvarligare sjukdom än klamydia och jag såg ingen anledning att gå utan sex i en dryg vecka. De som hade sex med mig tyckte uppenbarligen att det var mer värt att ligga med mig under tiden än att vänta tills jag var klar med antibiotikakuren. Män som har sex med kvinnor löper för övrigt en lägre risk att bli smittade av sexuellt överförbara infektionen än kvinnor som har sex med män och den risken är ännu längre om mannen inte ejakulerar i kvinnan. Personligen har jag varit smittad av klamydia utan att veta om det och haft oskyddat sex med en man åtskilliga gånger utan att han blev smittad. När jag fick veta att jag hade klamydia sa jag åt honom att gå och ordna antibiotika, men vården ville inte gå med på det bara sådär och insisterade på att låta testa honom, vilket visade sig vara bra då han inte hade klamydia. Hade han sagt att han var min partner hade han fått antibiotika utan att först testa sig. Det var reglerna i Sundsvall för ett antal år sedan, jag vet inte om det är så längre eller om det förhåller sig likadant i andra städer.

Risken för kondomer att gå sönder leder in mig på andra dåliga sexråd som jag och säkert också ni som läser detta kommit i kontakt med desto fler gånger. Det gäller råd som är baserade på antagandet att en kondom alltid är spermafylld när sex avslutas. Det är något som sexualupplysare förmedlat gång på gång utan att ens reflektera över att det inte alltid är sig så, men också att det riskerar att vara normerande. Det är klart att det är värre om en spermafylld kondom går sönder i någon än om en tom gör det. Jag gör den distinktionen och går inte med på att bara för att man tar en liten risk så måste man ta den fullt ut, men för många tycks det vara allt eller inget som gäller. Antingen sex med kondom och den fylls av sperma eller utan och personen fylls (jaja, jag skulle önska att snittejakulationen vore så stor).

Det förvånar mig att sexualupplysare som numer vill förmedla att man kan ha sex på olika sätt gång på gång utgår från att alla kondomer fylls med sperma och att heterosexuella förbindelser alltid avslutas med sperma i kvinnans underliv. Har de verkligen sett den där pornografin de nämner ibland? Den där som de påstår påverkar det sex vi har? Jag har många gånger tänkt att om fler män började ejakulera på andra ställen skulle könssjukdomarna och de oönskade graviditeterna vara betydligt färre.

Nästan alla dåliga sexråd jag kommit i kontakt med i Sverige har varit teoretiska och kantade av överdrifter. Inställningen tycks vara att det är okej att teoretisera och överdriva om man gör det för att skydda personer. Jag tror att den strategin riskerar att vara direkt kontraproduktiv. Tror ni inte att min trovärdighet för personen som sa att jag inte kunde ha någon sorts sex under klamydiabehandlingen påverkades negativt? Om hon hade framfört någonting av värde hade nog den informationen gått mig förbi eller så hade jag inte kunnat ta den på allvar utan att först kontrollera dess tillförlitlighet. Det är alltid bra att vara källkritisk har mina lärare trummat i mig, men de hade nog aldrig Ungdomsmottagningens rådgivning i åtanke när de manade till ett kritiskt förhållningssätt.

Oavsett tycker jag att var och en har rätt att veta vilka risker hen tar och då finns det inget utrymme för överdrifter åt endera håll. Jag vill varken veta av att man råder HIV-positiva att pröva ha sex med någon som inte har sexdebuterat i fall att det som av magi skulle kunna bota HIV eller Ungdomsmottagningar som avråder klamydiasmittade att ägna sig åt någon form av sex under behandlingen.

Vecka 6 vill att du ska skriva om dåliga sexråd.

Exempel på tröttande svar ur senaste numret av Frihet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

This entry was posted in Säkrare sex, Sex, Ungdomsmottagningen. Bookmark the permalink.

One Response to Dåliga sexråd är dåliga oavsett intentionerna!

  1. Pingback: V. 46 – Sämsta rådet någonsin « Vecka 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *