Hej livmodertapp

Hade jag varit amerikan hade jag antagligen kunnat stämma de som producerar de vaginalkapslar som kan fastna i livmodertappen om man är en ouppmärksam drummel. Det var i alla fall vad som hände mig för två dagar sedan.

Mitt underliv fungerade utmärkt under större delen av sommaren. Inga svampinfektioner, eller vad det nu är som orsakar irritation i mitt underliv med ojämna mellanrum, gjorde sig påminda. Jag hade hunnit glömma att mitt underliv inte alltid är ett välfungerande underliv när återigen blev med fittkomplikationer. Jag köpte en ask Lactal i hopp om att det skulle råda bot på problemet. Lactal är en mjölksyregel som ”återställer och bevarar effektivt den naturliga balansen i underlivet”. Att ha Lactal i underlivet känns som att ha glidmedel i det. Tänk om det kunde vara lika billigt som glidmedel. De som vill göra gällande att mensskydd är dyrt (jag har ingen aning om vilka lyxskydd de köper) har gissningsvis inte haft långvariga fittproblem.

Lactal lindrar mina problem, men lindrar duger inte för mig så köpte några vaginalkapslar som jag aldrig hade prövat tidigare men som jag läst en hel del positiva omdömen om. Vaginalkapslarna Vivag. De ska enligt beskrivningen sättas in som man sätter in en tampong. Jag använde tampong några gånger för många år sedan och hade inga problem då med att sätta in dem korrekt (de ska inte kännas när man använder dem). De första gångerna var det inga problem att stoppa upp kapslarna. Mitt underliv blev genast bättre och efter några dagar fungerade mitt underliv som det ska när det mår bra. Jag fortsatte att stoppa upp kapslarna varje morgon och kväll i 6 dagar i enlighet med den medföljande bipacksedeln. En kväll när jag skulle stoppa in en kapsel var en annan person närvarande. Jag stoppade in en kapsel, såg aningen förskräckt ut och konstaterade för mig själv att den hade fastnat. I vad den hade fastnat begrepp jag däremot inte. Kapseln hade uppenbarligen delat på sig för den var vass. Efter upprepade misslyckade försök att få ut den bad jag personen att försöka. ”Kan du göra mig en tjänst? Kan du ta ut kapseln, den har fastnat”.

Det som tidigare hade skett problemfritt framkallade nu smärta. Han säger något att den sitter fast i livmodertappen och att han inte kan få ut den. Den sitter så hårt att det skulle behövas en tång för att få ut den, fortsätter han. Jag försöker igen genom att krysta, utbrista flera ”aj” och krysta lite till tills jag lyckats pressa ut den lilla bit som skavde. Mina fingrar är fulla av vitt pulver och mitt underliv är ömt. Sedan dess är mitt underliv ett problemunderliv igen, men förhoppningsvis är det av övergående karaktär. Det är så tröttande och förutsägbart att när någonting väl fungerar så lyckas jag med något jag inte trodde att man kunde lyckas med.

Med Vivags vaginalkapslar följer ingen varningstext. Tänk på att kapslarnas hölje är vasst och kan skära in i livmodertapen om du sätter in dem som jag råkade göra. Använd gärna glidmedel om du är osäker på vad du håller på med.

9 reaktioner på ”Hej livmodertapp”

 1. Rekommenderar du vivag annars, bortsett från att de kan gå sönder sådär?

  Jag har också problem med mitt underliv. Har haft svamp flera gånger (bara fått det bekräftat av läkare en gång, men man känner ju igen det), och vad jag tror är början till svamp en himla massa gånger däremellan. När jag känner av det tar jag pevaryl-salva direkt i ett par dagar, så brukar det försvinna. Men jag vet ju att man inte ska ta det för ofta heller, och vissa gånger har det inte hjälpt. En gång fick jag receptbelagda piller mot svamp, och efter det hade jag en fantastisk period där jag upptäckte hur enkelt livet kunde vara. Jag kunde ha sex och det var BARA skönt! För nu gör det ont efter en stund, även om det är skönt också. Och det är så jävla trist. Varje gång jag har haft sex går jag in på toaletten och tvättar och smörjer in underlivet för jag vet att annars är det stor risk att jag får svamp. Om det nu är svamp jag brukar få… Kan det vara någon könssjukdom jag har, som gör att det svider och håller på i perioder? Klamydia har jag testat mig för, men inget annat.

  Om man nu har problemunderliv såhär halvmycket hela tiden, har du några bra tips? Tycker du att lactal är bra? Jag blir så deppig när det är såhär, när jag alltid måste tänka på att smörja in och ha luftiga kläder och inte cykla för mycket och inte ha sex för ofta.

 2. Hej!

  Om piller funkade – gå till läkare och försök skaffa piller. Förklara att du har återkommande infektioner, snacka med läkaren om ifall du kan få en längre kur eller om du kan få piller utskrivna så du har dem hemma. Eller att läkaren skriver i din journal att du ska ha såna piller vid svamp, så du kan få såna utskrivna enkelt på akuten. Obviously, det finns vissa riskgrupper som bör vara försiktiga med Flukonazol, typ personer med njurproblem, men kolla det med läkaren.

  Här skulle jag skriva allmänna fittips, men kom på att jag har skrivit ett inlägg om sånt förut. Länkar här. http://ablativ.blogspot.com/2011/07/nar-underlivet-gor-ont-ett-valdigt.html

 3. Jag har tyvärr inga bra allmänna råd utöver de som brukar ges. Luftiga kläder och så vidare. Vad gjorde läkaren för att försäkra sig om att du hade svamp? Jag frågar för att en del vårdpersonal bara tittar på ens underliv och gör bedömningen att det är svamp. En del blir därför feldiagnostiserade när de i själva verket har bakteriell vaginos eller något annat. Mig har de aldrig tagit något prov på så jag vet inte säkert vad jag har…

 4. Nä något prov tog han inte. Han kollade bara, men lät säker. Om det är något annat, typ bakteriell vaginos, kan svampmedicinen (piller eller salva) lindra de symptomen också?

 5. Kan tyvärr inte svara på den frågan, men de har inte lindrat mina problem vilka de nu har varit. Kapslarna däremot.

  Jag har fått problem i samband med att jag tagit antibiotika (halsfluss) så jag kommer att vara mer restriktiv med det i framtiden.

 6. Jag är mest rädd för klamydia för att man måste ta antibiotika om man vill bli av med det. Könssjukdomen som sådan är inte värre än en förkylning om du frågar mig.

 7. Och vad tänker du att man ska ta för prov för att se om man har svamp? Det kanske räcker för ett vant läkar/sjuksköterskeöga att se vad problemet är

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *