Populismen har ingen preskriptionstid!

Svenska Dagbladets Lova Olsson har bloggat om att Socialdemokraternas kvinnoförbund kommer att driva frågan om att avskaffa preskriptionstiden för sexuella övergrepp mot barn. Är det en feministisk fråga? Är det en fråga ett kvinnoförbund borde driva? Jag ser åtminstone ingen given anledning för ett feministiskt förbund eller kvinnoförbund att driva den. Möjligen SD-kvinnor då förslaget rimmar ganska väl med Sverigedemokraternas idé om att inrätta ett offentligt register för ”dömda pedofiler”.

”I dag preskriberas våldtäkt mot barn efter tio år, och grov våldtäkt mot barn efter 15 år. Sexuellt utnyttjande av barn preskriberas efter tio år, sexuellt övergrepp mot barn efter fem år och grovt sexuellt övergrepp mot barn preskriberas efter tio år. ”Samtliga dessa brott är mycket allvarliga kränkningar av barn och leder till bestående fysiska och psykiska men”, skriver S-kvinnor i sitt beslut.

– Brott mot barn skadar barnen så mycket. Det är hemskt att de inte kan få upprättelse, bara för att preskriptionstiden har gått ut, säger Hillevi Larsson.”

Jag skulle kunna anmäla alla som hade sex mig när jag var 14 år för våldtäkt mot barn. Att sexet var önskat och ömsesidigt och att jag var pådrivande i flera av fallen är inget hinder. Det hade varit en förmildrande omständighet, eventuellt, om åldersskillnaden hade varit ringa, men det var den inte i något fall. Jag ville inte ha sex med jämnåriga.

Om de inte nekade till att de legat med mig skulle jag kunna sätta dit flera män som hade sex med mig då. Nu har jag inga planer på att göra det, jag är otroligt glad för att det fanns personer som vågade ha sex med mig då, men det är skrämmande att jag har rätt att göra det för att jag var under 15 år då dessa sexuella handlingar ägde rum. Vad som vore ännu mer skrämmande vore förstås om jag kommer att ha samhället stöd för att anmäla det sex jag hade när jag var 14 år om x antal år.

Jag har inte läst Hillevi Larssons motion om detta, men jag förmodar att hon avser små barn, i kortform barn, men inte ens när det gäller sexuella övergrepp mot barn vill jag se en slopad preskriptionstid. Faktum är att jag på rak arm inte kan komma på något brott där jag vill ha avskaffad preskriptionstid. En person som Larsson som gör anspråk på att påverka Sveriges lagstiftning måste förhålla sig till den lagstiftning hon vill förändra. Det gäller oavsett om hon avser verkliga barn som man skulle kunna hitta i en sandlåda i ett bostadsområde eller socialt konstruerade barn som med en mer korrekt benämning skulle kallas tonåringar. Skulle avskaffad preskriptionstid för sexuella övergrepp mot barn bli verklighet kommer personer som haft sex med någon under 15 år kunna dömas för det så länge hon eller han lever. Jag säger inte att det är troligt att man kommer att lägga några enorma resurser på sådana fall, men jag vill inte se en sådan öppning.

Det är heller inte säkert att personer som blivit utsatta för verkliga övergrepp som unga vill berätta om vad de varit med om senare i livet om det inte finns någon preskriptionstid. Det är inte alla som känner för att anmäla brott de utsatts för och det får man respektera. Jag hade aldrig anmält det sexuella övergrepp jag faktiskt anmälde om jag hade vetat att personen hade fått ett högt straff som minimum vid fällande dom, sådana saker kan också vara värda att beakta när man författar populistiska motioner.

Sida 48

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

This entry was posted in Sexualpolitik, Sexuella övergrepp. Bookmark the permalink.

7 Responses to Populismen har ingen preskriptionstid!

 1. 91 says:

  En grej jag undrar över är, det finns ingen preskriptionstid för incest, av samma skäl som Larsson nämner. Vad tycker du om det?

 2. Incest i meningen “sexualhandlingar mellan personer som är förenade med blodsband” borde inte ens vara olagligt om det sker mellan vuxna personer. Har du någon källa på att det inte finns någon preskriptionstid vid incest?

 3. 91 says:

  Hej igen. Jag vet inte var jag läste det men jag har kollat upp det och det verkar inte som att det stämmer. Ber om ursäkt.

 4. Ia says:

  Det är ett gammaltestamentligt strafftänkande + gammaltestamentlig sexualmoral i oskön kombination. (Preskriptionstiderna är långa nog som de är. Dessutom är det ju så numera att de inte räknas från när brottet begicks mot barnet utan från det år barnet blir myndigt, om jag inte missminner mig. Det ger oändliga möjligheter att anmäla folk långt efter att övergreppet begåtts.)

 5. Vitnos says:

  Om det är så som Ia säger, att preskriptionstiden gäller från offrets myndighetsdag så håller jag med Johanna. Men om det gäller från när brottet begicks så ser jag att lagen bör ändras. En 15-åring som blivit utsatt för övergrepp från 5 årsdagen kanske inte har mod att anmäla sin förövare.

 6. Det är som Ia säger.

 7. hmmm... says:

  min preskriptionstid har gått ut, eftersom jag inte fick tillbaka minnena förrän ganska sent i livet, och övergreppen slutade ganska tidigt. övergreppen har på mångt och mycket förstört mitt liv totalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *