Passivitet som självbevarelsedrift!

Henrik Ladström skriver att nätdejting befäster könsrollerna: ”Det är mycket snack om jämställdhet i samhället, så varför skulle det vara annorlunda på dejtingsidorna? Tjejer, sluta vara så bortskämda och initiativlösa, det är inte särskilt attraktivt. Ta tag i saken i stället och visa lite initiativ. Och killar, sluta skrämma bort tjejerna och tjata hål i huvudet på dem. Ta det lite lugnt, ha tålamod. Och oavsett om du är kille eller tjej – nästa gång du är på en dejtingsida, tänk om och gör annorlunda mot vad du brukar.”

Min erfarenhet av nätdejting är nästan obefintlig, men jag har varit registrerad på olika sexkontaktsajter och känner igen den bild av hur kvinnor och män interagerar med varandra som Ladström målar upp därifrån. Det är klart att det påverkat mig att det ibland går uppåt en kvinna på tio män på sådana sajter. Det gör att jag som kvinna har en högre potential att välja och vraka. Problemet är vilka jag kan välja och vraka bland. När sexkontaktsajter fortfarande var nytt och spännande för mig var jag ganska aktiv på de sidor där jag hade konton på, åtminstone jämfört med hur snittkvinnan på sådana sajter har beskrivits. Jag skickade mejl till en del män och fick svar av i stort sett samtliga jag skrev till. Synen på de som finns registrerade på dylika sidor är ofta att de bara är ute efter sex och det trodde jag också att de var innan jag insåg att de också drog till sig män som främst ville ha någon att sexchatta med för att kåta upp sig själva eller något i den stilen. Det var något av ett uppvaknande för mig som var ute efter sex och trodde att de män som tog kontakt med kvinnor också var det.

De flesta män ville dock ha sex och jag träffade under en period flera män genom nätet som jag hade det med, men upplägget gjorde att mig engagemang svalnade ganska snart. Det var sällan jag hade särskilt mycket gemensamt med personerna jag kom i kontakt med. I de flesta fallen blev det bara ett sextillfälle på grund av att det inte kändes som att det fanns något sex värt namnet att bygga på eller för att personerna blev för efterhängsna.

En man som jag var inställd på att träffa dök aldrig upp till vår mötesplats men påstod senare att han hade varit där och väntat på mig, vilket han inte hade. När jag berättade om det för personer jag känner fick jag höra om andra kvinnor som också hade varit med om det. Innan det hände trodde jag bara att det var kvinnor som ibland uteblev från inplanerade sexmöten på grund av dåliga vibbar av männen de hade tänkt träffa eller för att den sortens planer rimmar illa med mångas önskan om att kunna intala sig själva att sex bara hände.

Med tiden blev jag en av de passiva kvinnorna. Det hade framförallt att göra med att de flesta som skrev till mig inte ens hade bemödat sig att läsa min korta presentation. Mitt sug efter att ha sex med personer som inte klarar av något så grundläggande är obefintligt. Jag har fått mejl av personer som vill chatta med mig trots att jag uttryckligen skrivit att jag är ointresserad av den sortens kommunikation. Åtskilliga män har spammat mig och skickat otrevliga mejl för att jag inte svarat på tidigare mejl de skickade för en handfull minuter sedan. Det fick mig att sätta i system att vänta med att svara på mejl ett tag för att försäkra mig om att avsändaren inte tillhörde kategorin som kunde drabbas av ett raseriutbrott på grund av ett obesvarat meddelande. Tillräckligt många män på dessa sidor har varit så obehagliga att jag avstått från att skicka första mejlet utifall att jag skulle råka skriva till någon galning. De gånger jag nästan tappat hoppet om att det går att träffa rimliga personer att ha sex med den vägen har min inställning varit att de män som använder sexkontaktsajter är obehagliga tills motsatsen bevisas. Jag är väl medveten om att det knappast är bra att ha den inställningen, men det värsta är att den flera gånger har varit befogad.

Numer loggar jag in ibland, läser olästa mejl och svarar de få gånger någon skrivit något spännande. Jag kan inte direkt påstå att jag är bortskämd för det brukar innebära att man erbjuds något man har ett intresse av. Det må komma som en chock för en del, men mitt intresse av otrevliga män som frågar om jag vill ha över- eller underordningssex med dem trots att det ståt klart och tydligt att jag ogillar det på min presentation eller undrar om jag jag vill se dem onanera i cam är lågt. Jag överöses inte med okomplicerade personer som tycks gå att ha i möblerade rum, men om jag gjorde det skulle jag vara betydligt mer aktiv för jag är verkligen inte bekväm med könsrollerna på raggningsfronten.

8 reaktioner på ”Passivitet som självbevarelsedrift!”

 1. När det gäller sexdejtingsidor har jag erfarenhet, och jag håller lite med i det du skriver Johanna, om att det ibland går en kvinna på tio män. Men det beror ju också på vad man söker. På darkside.se har jag i min presentation lagt in en ”surkärringklausul”, eftersom jag får mail från män som vill träffa mig trots att jag inte vill träffas, och som tycker jag är en surfitta om jag kyligt svarar på deras mail eller ibland inte svarar alls.

  När det gäller de mer traditionella dejtingsidorna har jag mindre erfarenhet, men jag har lagt märke till att det ligger mer vikt i att skicka ett mail på en sådan sida. Kanske är det därför tjejer är mer avvaktande där? Avvaktande, inte passiv. På en dejtingsida kan man inte bara skicka ett mail till någon man tycker verkar vara en intressant person, utan man måste ha ett dejtingintresse. Har jag märkt. Så nu finns jag inte längre på några nätdejtingsidor. 😛

 2. Flera personer har skrivit att de vill veta om man inte är intresserad och framställt det som allmängiltigt, så jag testade att skriva det till personer, men de flesta uppskattade det inte alls…

 3. Hej Johanna,

  Hittade hit av en ren slump. Vi pratade en del med varandra på BC men vi träffades aldrig i verkliga livet, däremot skickade vi sexfantasier till varandra vilket jag tror var ett ömsesidigt nöje.

  N.B. min länk är NSFW.

 4. Okej! Alla där framstod inte som galningar men tillräckligt många för att det riskerar att påverka hur män i allmänhet blir bemötta där, något en del män inte vet om och som jag ville belysa med min bloggpost.

  Trevlig kukbild.

 5. Jag blev nyfiken hur det var och reggade mig idag på BC för att göra ett empiriskt experiment. Jag sökte på inloggade tjejer i närheten, läste deras presentationer och skrev några brev. Åtta stycken, absolut inga fåordiga, dumma mail typ ”Suger du?”, utan lite längre mess (10 – 20 rader) där jag berättade lite om mig själv, erotiska fantasier och frågade lite om henne.

  Resultat: alla var inloggade när jag messade, men hittills noll svar efter tre timmar. Två av tjejerna har bemödat att kolla in min egen pres. 🙂 Haha, antingen har jag oflyt eller så är tjejerna på BC så grymt passiva?? Och då blir inte jag intresserad heller, passiva tjejer klassar jag som dåliga ligg. Inget illa menat med det, men det är avtändande.

  Träffa tjejer på riktigt är nog mer min melodi, snarare än att slösa bort tid på nätet.

 6. tänkte följa upp min visserligen (föga vetenskapliga) undersökning. Jag önskar att det inte vore så illa som Johanna beskriver: att de spammande, aggressiva killarna som tjatar tills öronen blöder och inte kan ta ett nej har förstört miljön på nätdejtingsidorna? Förstört så att vanliga tjejer knappt vågar tala med vanliga killar, av rädsla att det ska vara en av dessa otrevliga idioter som döljer sig bakom hans konto?

  Men tyvärr verkar det ligga en del i Johannas ord. Åtminstone att döma av min egen, visserligen föga vetenskapliga undersökning. Nånting har i varje fall hänt. Jag hade ett konto på BC för fyra år sen, och då var det mycket mer aktivitet. Även om det i mitt fall inte ledde till någon sexträff IRL innan jag träffade min dåvarande flickvän, så fick jag mycket kontakt med kvinnor via sidan då. Vi utbytte erotiska fantasier och det var helt klart trevligt! 🙂

  I går skrev jag åtta mess till kontaktsökande kvinnor, men jag har fortfarande inte fått någon som helst respons. Noll, nada. Det är som om det vore helt dött där inne på BC, som om det vore utslaget av radioaktiv strålning från Fukushima eller något…. Det bara sprakar o knastrar svagt, och ingen som helst mänsklig aktivitet. Två av de åtta kvinnorna har återbesökt min profil, samt tio killar. Summa 12 besök på ett dygn, det är en tiondel jämfört med hur jag minns det för fyra år sen.

  Nu kan man ju iofs den som läser detta kanske misstänka att jag är en ful, otrevlig kille och att det är därför som tjejerna inte svarar? Men det tror jag inte stämmer, jag blir i varje fall inte rädd för min egen spegelbild och jag tror ingen annan blir det heller. Och jag är hyfsat verbal, lugn, tycker om kvinnor och vet att många kvinnors sexualitet, kåthet går via hjärnan och fantasier….

  En känd svensk – jag minns inte vem – sa att ”Sverige är det enda land där avundsjukan är starkare än sexualdriften!”. Haha, roligt elakt sagt och jag vet inte om det är sant.. 🙂 Men det verkar som om sexualdriften på BC åtminstone är betydligt lägre än den var för fyra år sedan. Är män och kvinnor idag så upptagna att jobba, tjäna pengar och jaga runt efter statussymboler att dom stressar ihjäl sin egen sexualdrift?? Eller är det dessa otrevliga idiotskallar till män/pojkar som förstört för alla andra, hyggliga personer som älskar erotik och att knulla?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *