Johanna Sjödin och Johanna Sjödin

Sydsvenskan skriver om konstnären Johanna Sjödin och undertecknad. Det konstateras att jag hamnar överst på Google om man söker på vårt namn. Totalt finns det omkring tio stycken ”Johanna Sjödin” i Sverige om jag inte missminner mig. Ytterligare ett gäng finns om man också räknar de som har Johanna som andranamn och ett annat namn som förnamn.

Google-kamp kallas det tydligen när namnar tävlar om att hamna överst på Google, men jag har aldrig aktivt deltagit i någon sådan kamp. När jag började blogga i november 2006 hade jag ingen aning om hur många som skulle komma att läsa min blogg. Jag minns inte om jag tänkte på att mitt namn skulle kunna hamna överst på Google. Det gjorde det hur som helst.

Jag har vetat att det finns en konstnär som heter Johanna Sjödin, men jag har inte tänkt på vad alla Johanna Sjödin hittar när de googlar sitt namn. Det är klart att jag tänkt tanken att det inte kan vara enkelt att googla sitt namn om man heter Svensson i efternamn, men jag har sällan reflekterat över hur bekvämt det är att inte behöva sortera bort länkar som inte handlar om mig när jag söker efter texter relaterade till saker jag skrivit om. Inte förrän nu.

Mina namnar får nog stå ut med att hitta mina sexualpolitiska blogginlägg när de googlar Johanna Sjödin så länge folk söker sig till sex.

13 reaktioner på ”Johanna Sjödin och Johanna Sjödin”

 1. Läste precis den artikeln och blev faktiskt lite pissed över deras ordval – som om det vore något negativt att vara aktivist. Skulle det varit bättre om du haft en blogg om schlagerstjärnors klädval?

  Jag kan dessutom tycka att en konstnär (och galleri) som har problem med sexpositiv aktivism har nog hamnat i fel yrke.

 2. Jag läser inte in något negativt i ordvalet. Jag tolkar formuleringen om att jag är ett problem som ett försök att vara rolig eller så tycker konstnären Johanna Sjödin på riktigt att jag är ett stort problem för henne, men jag läser det inte så heller 🙂

 3. Fokuset ligger ju inte på att ni är två och att din toppnotering stör henne, utan på vad du står för och att det skulle kunna tänkas förstöra konstnärens karriär. Även om Nikke manglar det ganska bra om att det är upp till var och en att optimera sig så tycker jag att artikeln ger dåliga vibbar.

 4. Det är möjligt att många läser det som att jag är en ond kvinna som på grund av min aktivism saboterar andras karriärer, men jag läste det inte så. Jag vill tro att folk läser det som att det är någonting konstnären Johanna Sjödin befarar och tänker att hon nog oroar sig i onödan, men också att det säger en hel del om vår samtid att hon oroar sig och vad som oroar.

  Det om att några män ska ha skrikit något om analer till henne på grund av att hon heter Johanna Sjödin var obegripligt.

 5. Kan ni inte samarbeta på något sätt? Hon kan göra målningar av dig med bara bröst? De säljer säkert bra och så kan ni dela på vinsten.

 6. Jag tycker ju fortfarande att det vore grymt att hjälpa Google att skapa det perfekta sökresultatet här.

  Steg 1 är förstås att den andra Johanna Sjödin ser över sin webbplats så att den kan börja placera sig ordentligt på hennes namn och gör som jag säger och även börjar blogga om sitt arbete.
  Sedan tycker jag att både du och den andra Johanna Sjödin skapar och/eller uppdaterar era Google-profiler https://profiles.google.com/
  I nästa steg ska vi se till att ni länkar till varandra på ett sätt som tydligt visar att det finns en annan Johanna Sjödin. (Men jag tycker att det är viktigt att ni gör det båda två.)
  Redan där tror jag att vi har kommit väldigt nära en lösning, där båda syns på ett jämlikt sätt i sökresultaten och där det helle rinte gör något om besökarna kommer fel.

 7. Om jag hette Johanna Sjödin så skulle jag ta både Joakim och Nikke med en nypa salt. Är de inte pengakåta no-bodies som vill profitera på ditt ”varumärke”?

  Kör på som du gör!

  /T

 8. @Tapenade – Är det inte en ganska tråkig inställning du har till kommentarer som försöker hjälpa och förklara? Om vi vänder på det så misstänker jag att denna bloggs innehavare är lika lite intresserad av en motsvarande situation. Så låt oss inse att detta är ett problem – egentligen helt oavsett vad du heter eller vilken inriktning du har med din nätnärvaro. Detta på ett Internet där Google-SERPen får alltmer betydelse..och att hjälpa varandra är en bra början till att påbörja den semantiska webben som vi alla är betjänta av.

  Just my 50 cents..

  //sannolikt bara ytterligare en i raden ”no-bodies”

 9. Men å, det är ju så talande att du har nått förstaplatsen utan att ens försöka – och att artikeln säger att du har ett problem iochmed att din gamla sida googletoppar medan du inte ens nämner det själv. Det bevisar ju om inte annat att innehåll vinner i längden. SEO-människor och folk som jobbar med sociala medier är till så fruktansvärt stor del självupptagna typer som inte fattar att inte alla pissar på sig av glädje när de hoppar upp ett steg i googlerankningen (och får mig att skämmas lite över att någonsin ha pratat om the semantic web.) Personligen tycker jag att om den andra Johanna tycker så illa vara kanske hon ska börja använda ett mellannamn i sin marknadsföring; ”Johanna Matilda S..” eller whatever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *