Sambo och otrohet

För mig har ordet sambo alltid betytt någon man bor med och vill bo med. Det har varit det centrala för mig. Jag gillar ordet sambo och använder det ibland, men jag märker att många andra läser in monogami i det. Det finns så många ord för att markera monogami om man vill göra det att vore märkligt om inte sambo också kunde få inkludera personer som bor ihop och tycker om varandra utan att vilja ha sexuellt monopol på varandra. Det finns mig veterligen inget annat bra ord för att beskriva boende med någon man tycker om men inte lever monogamt med. Rumskompis och inneboende har andra innebörder även om man givetvis kan tycka om sin rumskompis och inneboende med, det är nog till och med ett plus om man gör det.

Den jag bor med kan man säga om man vill det och det gör en del, men det blir krångligt i sociala sammanhang om man ska berätta någonting om den man bor med. ”Hen jag bor med…”. Jag vill inte göra det krångligare än nödvändigt och jag tycker att sambo är ett bra ord så jag tänker fortsätta använda det (parallellt med att tjata om att jag inte är monogam) tills någon kommer på något bättre ord. För mig som har växt upp med att heteromän som bor ihop och tycker om varandra kallar varandra sambo utan att försöka vara roliga är det självklart att samboende inte kräver monogami.

Ibland har jag legat med personer som har varit monogama på pappret utan att jag vetat om det, hur många kan jag omöjligen veta, och några gånger har jag vetat om det. I en del fall har jag vetat att personen har varit tillsammans med någon, men det finns personer som har förhållanden utan trohetskrav och jag tycker inte att det är min sak att reda ut vad andra har för regler inom ramen för sina relationer. Hur som helst förekommer det att personer som är monogama på pappret ljuger och säger att de är singlar. Jag har ”råkat ut” för att personer jag dragit hem för att ligga med tror att jag ljuger om att jag är singel när de inser att jag inte bor själv. En del blir oroliga och vill veta att vi kommer att kunna ligga ostört och andra börjar att förhöra mig om hur jag lever. Jag får förklara gång på gång att jag ser mig som singel och att det inte spelar någon roll om någon/några tittar förbi, men det märks att min förklaring inte alltid går hem. De brukar ändå ligga med mig, antagligen med en förhoppning om att ingen ska knacka på dörren när det händer.

Riktigt komplicerat kan det bli för personer som bor ihop med någon och är öppna med att de ligger med sin sambo och med andra. ”Ni får med andra ord vara otrogna mot varandra?” kan någon undra. Det borde vara ganska grundläggande att man kan ha en relation som inte är sexuellt exklusiv men för personer som har monogaminormen i ryggen kan det ibland vara svårt att ta till sig att det finns personer som får göra vad de vill med sina kroppar.

7 reaktioner på ”Sambo och otrohet”

 1. Distinktionen monogami/icke-monogami är alltför trubbig för begrepp som otrohet. Man kan ju vara otrogen även i ett polygamt förhållande. Huruvida man bor tillsammans med 0, 1 eller flera personer är irrelevant, det enda som spelar roll för otrohet är naturligtvis vilka löften man har avgett.

 2. Man kan avge löften utan att tala i termer av trohet och otrohet.

  Jag vill personligen inte tala om otrohet gällande mina relationer då jag tycker att ordet är för förknippat med monogami och att ha sex med ”fel” personer. Man kan givetvis utmana det om man så vill, men för mig personligen har det ingen funktion då de saker jag betraktar som någon form av otrohet är ganska allmängiltiga och gäller även de jag inte ligger med/har någon sorts relation med. De enda överenskommelser jag har med andra gäller kondomer, om jag skulle bryta mot dem heter det inte att jag varit otrogen, men jag förväntas berätta om jag har haft oskyddat med någon olämplig.

 3. Googlade kombo:

  kompisboende
  boendeform där två eller flera vänner delar en lägenhet

  Nästa steg blir i sådana fall att pränta in i människors medvetande att vänner kan ha sex med varandra. En bra vän är en sådan man har sex med, har jag länge hävdat.

 4. Jo, det finns nog inget ord för det än. Å andra sidan, när jag hade en kvinnlig kombo antog många att vi låg med varandra så det var man hela tiden tvungen att förklara.

 5. Det märkligaste så fort man talar om folk som har ett öppet förhållande eller lever i polygami tycker jag dock är hur otroligt obekväma människor kan bli bara av att höra om det – Typ nästan som homofober som tror att alla homosexuella ska ragga på dem.

  Jag vet inte HUR många gånger jag hört följande diskussion:

  Monogam: Jaha, vaddå, så ni är otrogna eller?
  Öppet förhållande: Nej, det är inte så. Utan vi tycker om att ha sex med andra och tycker inte att det är jobbigt om våran partner har sex med andra heller.
  Monogam: Jaha… Ja sån är ju VERKLIGEN INTE JAG.
  Öppet förhållande: Nä, jag vet.
  Monogam: Jag skulle ALDRIG klara av det.
  Öppet förhållande: Nä, jag vet.
  Monogam: Aldrig någonsin att jag skulle klara av att leva i ett sånt förhållande alls.
  Öppet förhållande: Hä, nä, du sa det.
  Monogam: HUR klarar du av det? JAG skulle aldrig. JAG är alldeles för avundsjuk!
  Öppet förhållande: Nä hähä men vi är kanske alla olika det är kanske inte…
  Monogam: HUR KLARAR DU AV DET?
  Öppet förhållande: (vill väl typ dö i det här läget)

  Alltså! Det blir ju typ alltid så. Knasigt! Tänk om alla polygama eller folk som lever i öppna förhållanden skulle gå in monogamas bloggar och bara: ”ALLTSÅ JAG LEVER VERLIGEN INTE SOM DU JAG FATTAR INTE HUR DU PALLAR DET ALLTSÅ GUUUUUD.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *