Könsbehåring och hur förhålla sig till andras önskemål

Fråga: Ska man vara rakad eller inte? Jag vet att man bestämmer själv, men vad vill killen?

Mensbloggen har skrivit en hel del om kroppsbehåring och det har alltid varit på temat ”Gör som du själv vill”. Hur vet man om man vill någonting kan man fråga sig. Denna gång är det Kitty Jutbring som besvarar en fråga om kvinnors behåring. Min första tanke var vad menar frågeställaren med ”vara rakad”. Rakad, var? För mig som bara är rakad på huvudet och delvis på fittan var det nog mer obegripligt än för flesta kvinnor som i praktiken bara har en ”raka, raka inte, raka”-session. Om inte annat har jag fått lära mig det efter reaktionerna på min ”Nyrakad”-knapp jag har på en av mina jackor. Jag syftade på mitt huvud när jag satte fast den, men andra tänker på mitt underliv.

Vad vill killen? Det är givetvis svårt för mig och Jutbring att svara på. Vad vill killar i allmänhet? Det är enkelt att hänfallas åt tanken att killar inte bryr sig om fittans behåring eftersom att killar ändå bara vill få komma till, men jag vill också komma till, men jag har ändå en uppfattning om vilken sorts kukbehåring jag föredrar. Skillnaden är att när kvinnor gillar någonting på män så anses det att kvinnor föredrar någonting. Kukar undantaget, jag vet inte hur många kvinnor som föredrar stora kukar och som fått äta upp att de ogillar små. När män gillar någonting, eller rättare sagt när det handlar om någonting som kvinnor tror att män gillar, är det lag. Okej, många män kanske gillar någonting och till och med och är öppna med det, men att tolka det som att alla andra variationer går fetbort är lite korttänkt.

Du kanske tror att alla män som gillar bröst som får plats i handen ogillar andra sorters bröst. Se till dig själv. Tänk på den sorts bröst du föredrar, tycker du illa om alla andra sorters bröst? Om du ogillar alla andra sorters bröst fungerar inte exemplet på dig, men många uppskattar den kroppsliga mångfalden. Om du föredrar en sorts bröst, vill du att alla kvinnor ska ha den sortens bröst? Vore det att föredra om det fanns två sorters kroppar (utan några variationer), en manskropp och en kvinnokropp? Okej grymt hypotetiskt, men ni förstår nog vart jag vill komma. Bröst är på sätt och vis ett ganska dåligt exempel då alla inte kan säga vilken sorts bröst de föredrar eftersom att de finns de som kort och gott gillar bröst.

Vad män tycker om kvinnors könsbehåring varierar. Det beror på vilken generation män vi talar om och inom alla generationen finns några uppenbara ideal. Kanske har norska män andra preferenser? Jag tänker hur som helst inte säga att alla är olika och gillar olika saker. Alla har inte en helt egen uppfattning om hur kvinnor bör raka sina kön. Det finns som sagt några uppenbara ideal som inte ska reduceras till ”alla är olika” för det tror ändå ingen på.

En del män gillar helrakat av olika skäl. Jag såg ut så en kort period och en fördel med den frisyren är att fittan syns. Nackdelen var att det kliade på en större yta när håret väckte ut för tidigare rakade jag mig bara delvis. Det bildades röda prickar på mitt venusberg (jag hade aldrig tidigare fått prickar när jag rakat mig kring underlivet) trots att jag smorde in mitt underliv med aftershave (av sorten ”for men”) dagligen. Mitt underliv såg inte särkilt trevligt ut med de röda prickarna, de fick mig att tänka på någon klassisk barnsjukdom (kanske därför en del påstår att endast pedofiler tänder på helrakade fittor?). Förutom att venusberget kliade och blev prickigt hade jag inte engagemang nog att raka det tillräckligt ofta för att bibehålla den lena känslan (och lent var det bara innan prickarna hälsade på). Alla drabbas inte av ”rakfinnar” och en del föredrar helrakat för att det annars kommer in hårstrån i underlivet under sex som stör slemhinnorna och framkallar en irriterande känsla. Håret kan även komma från den man ligger med.

De flesta män jag pratat med gillar när det är delvis rakat och på det området finns det många variationer. Alltifrån delvis rakat venusberg (sträng och liknande) till den frisyr jag har, ”vårdat” venusberg och rakade blygdläppar. Mitt underliv ser ut som det gör för att jag hört mig för med de jag brukar ligga med. De tycker att det trevligt att kunna slicka ett lent underliv för att det syns och känns mer och de föredrar att inte få hår i munnen. Jag kan relatera till deras ÖNSKEMÅL varför jag inte finner dem orimliga. Jag föredra att kunna ge oralsex utan att avbryta för att leta hårstrån i munnen som ligger och irriterar. Det egoistiska perspektivet är ej att förglömma. En del män och kvinnor tycker att det är trevligare att få oralsex om de är helrakade eller delvis rakade.

De som hört att män inte vill ha hår i munnen kanske tänker att allt måste bort och det är klart att det ”måste” om du ligger med personer som tycker om att slicka ditt venusberg, men det har jag knappt någon erfarenhet av. Mitt håriga venusberg stör inte området kring blygdläpparna där de flesta slickar.

Det är ingen sanning att män inte vill slicka håriga underliv. En del tänder tänder på håriga fittor och hatar rakningstrenden och några tänker underliv som underliv. Om man ligger med män som även ligger med andra kan man anta att de gillar variation. Lever man i en sexuellt exklusiv relation kan man fråga vad ens partner föredrar. Om han eller hon vill att du ska raka dig för att det blir trevligare för honom eller henne tycker jag att du kan lägga fram liknande önskemål. Om han menar att han föredrar att slicka rakade underliv kan du fråga dig själv hur pigg han är på att slicka fitta. Slickar han tillräckligt mycket för att det ska vara värt det? Kanske delar du den uppfattningen och då blir det givetvis mycket enklare.

Det är också en fråga om vad man tycker är snyggast och det är klart att alla män inte kan enas om vad som är snyggast. En del tycker att helrakat är estetiskt mest tilltalande, andra delvis rakat eller orakat. Jag gillar att kunna se mitt underliv, det är trevligt att kunna se blygdläpparna på bild, men även på foton gillar jag variation, men för mig personligen har funktion och utdelning högre prioritet än vad som kan anses snyggt. Det finns heller inget som säger att du inte kan variera fittfrisyr lika gärna som du kan variera frisyren du har på huvudet. Jag tycker att det är estetiskt tilltalande med rakade pungar, men framförallt är det mer inbjudande att slicka på en pung som är rakad. Ska jag bara ta på en pung spelar det ingen stor roll om den är hårig eller ej, men för den som äger pungen kan rakat eller orakat vara en skillnad mellan natt och dag i hur de upplever beröringen.

Man ska alltid vara sunt kritisk när personer ger uttryck egna för preferenser som de vill att någon annan ska anpassa sig efter. Det är ingen naturlag att det inte går att utföra oralsex på någon som har ett orakat underliv. Innan personer började intimraka sig gick det alldeles utmärkt att ge orakade kön oralsex, men saken är den att många har vant sig vid att slicka rakade underliv. Just därför är det väl särskilt viktigt med variation?

Jag tänkte passa på att kommentera Kitty Jutbrings svar. Jag tror inte att det är en framkomlig väg att skriva att man nästan blir arg för att man får så många frågor om vad killar tycker och tänker om tjejer. Jutbring blir nog inte alls arg på de som vill veta vad killar tycker om olika saker som angår tjejer, utan på att det ens ligger i tjejers intresse.

När det gäller just sex är det inte helt oviktigt vad de personer man ligger med uppskattar och inte uppskattar. Möjligen att könsbehåring är dåligt exempel, men det är inte bara män som har önskemål, det har även kvinnor. Om inte män anses rumsrena när de har legitima önskemål kommer det att drabba kvinnor som också har legitima önskemål. Om kvinnor inte ska stimulera mäns ollon under sex om de inte känner att de verkligen vill (hur känns det?) finns det inget skäl att män ska stimulera kvinnors klitoris om de inte verkligen vill.

Många kvinnor vill uppenbarligen uppskattas av de män de ligger med och det är väl inget fel med det? Vilka normala människor vill inte det? Det är på det viset och att skuldbelägga det eller att be personer att slå bort andras önskemål och preferenser är utopiskt för många tycker inte att det är fel att bry sig om andras önskemål. Att lyssna på vad andra vill är inte detsamma som att tvingas till något.

Jag tycker att det är okej så länge man gör det för sin egen skull och inte för någon annans.” skriver en annan person om intimrakning. Det är nog få män som tycker att det är självutplånande att raka pungen för att någon kvinna gillar det. Det är som om att man utgår från att alla håller med en, och det är klart att om man tror att det är så kanske man inte ens behöver känna sig utopisk när man ber människor höja blicken och sluta att tänka i termer av vad andra vill, kön, hur folk ser ut och så vidare. Jag vill också att kön ska vara ointressant i sammanhang där kön är ointressant, men det är en långsam process. Ingenting som går att förändra över natten.

”Du är fin, även naken, du är fantastisk och du duger helt perfekt.” skriver Kitty Jutbring bland annat. Kvinnan som frågar vet att man ska göra som man själv vill vad gäller intimrakning, men vill ändå veta vad killar tycker. Jag förstår inte varför det är laddat att hon vill veta vad killar tycker eller varför personen som svarar känner sig tvungen att bekräfta att frågeställaren duger. Tänk om frågeställaren är nyfikenhet i störta allmänhet? Ibland läser jag om hur kvinnor som har sex med kvinnor har sex av ren nyfikenhet.

Personen frågade vad killar gillar och får svaret att strunta i vad killar gillar. Ge det svaret till män som vill veta hur kvinnor gillar att bli slickade.

Det bästa man kan göra är att fråga de man har sex med eller andra för den delen (av nyfikenhet) vad de föredrar. Fråga vad de tycker om kvinnors och mäns könsbehåring. Beroende på vad de svarar kan du väga de eventuella fördelar mot de eventuella nackdelar och fråga dig själv om det är värt att raka sig som de föredrar i den mån de föredrar något alls. Vad har du för utdelning av att ditt underliv ser ut på ett visst sätt? Kommer personen att slicka dig i mer än fem minuter om du anpassar dig efter dennes önskemål? Inte, är det då värt att göra någonting som tar så mycket tid för fem minuters slickande? Om personen inte kan tänka sig att slicka dig med din nuvarande könsbehåring kan jag garantera att det finns andra personer som kan tänka sig att göra det.

Sex handlar om att ge och få och om det skulle visa sig att du enbart ger, men aldrig får, kanske det inte ger dig så mycket att låta den personen vara med och bestämma om vad du ska göra med ditt könshår?

10 reaktioner på ”Könsbehåring och hur förhålla sig till andras önskemål”

 1. Hmmm personligenhör jag till den som tyker vilket som funkar. Dock är det trevligare/lättare att ge oralsex i många fall om det iaf är lite trimmat men det är inget brukar spela nån roll i stundens hetta så att säga.

 2. Bra inlägg! Har inget mer att säga om det, ville bara ge ett tips eftersom du beskriver problem med rakning. Intimvaxning! (Om du inte har testat det.) Det blir slätt och lent ganska länge, inte stubb på samma sätt som vid rakning även om det förstås tar lite mer tid. (Och man uppnår inte perfekt resultat förrän efter några gånger, ska tilläggas.) Venusberget är dessutom rätt lätt att vaxa själv, resten behöver iallafall jag lite hjälp med, men det går ju att raka den delen istället om man tycker det blir för krångligt.

  Jo, en sak till, ingen av 90-talisterna jag legat med har velat slicka fitta, ens när jag bett dem. Dock är det ett statistiskt väldigt osäkert underlag, som tur är :S

 3. Jag gillar den här texten. Jag gillar den väldigt mycket. Jag tror det har med tonen i den att göra. Det har att göra med något jag kallar för att "agera utifrån en position av makt".

  Den som "agerar utifrån en position av makt", har "råd" att utföra handlingar för någon annans skull. Då den har makt (om inte över något annat så över sig själv) kan den verkligen fatta beslutet om huruvida den vill göra något för en annan persons skull.

  Den måste nämligen inte.

 4. MarySaintMary:

  Jag hör aldrig 90-talister (män) prata om att slicka fitta. Jag hoppas att jag har träffat "fel" 90-talister. Har knappt haft sex med några, därmed den dåliga kollen.

  Wonderkarin:

  "Den som "agerar utifrån en position av makt", har "råd" att utföra handlingar för någon annans skull."

  Precis så, frågan är varför det förutsätts att kvinnor inte kan göra saker för andras skull i sexsammanhang utan att det folk läser in att kvinnor utplånar sig själva. Män som gör sexuella saker för kvinnors skull ses inte som stackare som måste räddas.

 5. Som alltid tror jag att det handlar om makthierarkier.

  Jag tror att det ses som att då kvinnor fortfarande drar det kortaste strået i könsmaktsordningen så agerar de mer sällan "utifrån en position av makt". Jag kan lägga till "utifrån en position av makt och autonomi".

  Den individ som vet att den kan svara nej, det vill jag inte och kommer inte att göra" och vet att det svaret kommer att respekteras har autonomi.

  Den som vet att om den ej utför tjänsten så kommer den att bestraffas med ogillande och till och med ekonomisk eller fysisk bestraffning har sin autonomi hotad.

 6. Jag kanske har väl höga tankar om människor men jag tycker att det borde framgå att "gör aldrig något för någon annans skull" kommer att slå tillbaka mot kvinnor.

  Om man inte väljer att se det som att män slickar fitta för sin egen skull i och med att fittan blir våt och skön. Men det känns långsökt.

 7. Jag blev glad när jag såg att du behandlat detta ämne eftersom det intresserar mig av olika skäl. Jag tillhör nämligen den kategori killar som ogillar helrakade kön. Jag tycker att det är vackert med könsbehåring och tycker det saknas något när håret är borta. Om kvinnan rakar enbart könet gör det inte så mycket, men hela eller delar av "burret", som jag kallar det, får gärna lämnas kvar, dvs hela trekanten på venusberget. Det skapar myskänsla att håret finns kvar och är dessutom vackert.
  En flickväns gynekolog varnade henne för att raka sig eftersom han hade sett många exempel på att könshåren "vände sig" efter för mycket intimrakning och började "växa inåt" med hårsäcksbölder som resultat. Det var baksidan med rakmodet enligt honom.
  Numera är det norm i samhället med helrakat hos tjejer. Eftersom jag eftersträvar att vara normbrytande i de flesta sammanhang är det inte konstigt att jag även i denna fråga ställer mig bland minoriteten.
  Fortsätt med dina mycket bra bloggar, Johanna!

 8. Vi kom in på hennes rum, fortsatte hångla och fick av oss kläderna förutom hon som behöll trosorna på och började suga där jag satt på sängkanten. Så reste hon sig upp och tog dem av sig. Jag bara tittade. ”Gör det något att jag är rakad?”, undrade hon, då jag uppenbarligen satt och glodde. Det var på den tiden det inte alls var vare sig självklart eller ens vanligt att man rakade könet. Själv hade jag aldrig sett något rakat förutom i pornografiska bilder. Hur löjligt det än kan låta var det en skönhetsupplevelse att se det välvda venusberget, (Att det var så det såg ut! tänkte jag.), som vackert rundades ner mot blygdläpparna, och jag såg att hon var fuktig där.

  De få sekunderna har nog präglat mig lite. Men samtidigt när det väl kommer till det praktiska har det nog inte större betydelse, än att jag tycker det är trevligt och att lite mer varierat slickande med hårlösa blygdläppar. Att hålla hela området hårlöst genom rakning, fick jag förklarat för mig, är inte konstigare än för män att hålla ansiktet renrakat. Bara att hålla på ett tag så blir det lent och fint utan skäggfinnar. Vete fan då håren växer lite annorlunda. Men det kanske är individuellt.

  Men vad menar du med att ungdomen inte slickar nuförtiden? Låter verkligen konstigt. Har verkligen svårt att tro på detta.

  Har killarna lärt sig att bara slicka ”för sig egen skull”? Jag förstår varför Jutbring och andra sexupplysare ger detta ganska meningslösa svar. Ingen ska göra något som känns fel. Men som du så riktigt påpekar är det mycket vi gör som inte är direkt för vår egen skull, men som känns bra att göra för andra. Varför nu sex skulle vara annorlunda? Att få njutning av någon ger glädje. Att ge njutning är att, åtminstone förhoppningsvis, en njutning som sådan. Vad sexualupplysarna menar är förstås att ingen ska göra något som känns fel. Men det kanske är för mycket begärt att de ska höja sig till den nivån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *