Hora som skällsord har ingenting med sex eller prostitution att göra

När de olika förväntningarna på kvinnor respektive män kartläggs uppstår alltid en diskussion om ordet hora. Kvinnor som knullar runt riskerar att drabbas av horrykte brukar man konstatera. Att bli kallad hora någon gång är inte att ha ett horrykte. Om kvinnorna själva har bilden av att de knullar runt är inte det viktiga. Det räcker att någon tycker att en kvinna tar sig för stora friheter sexuellt.

Vad har kvinnor som har en hel del sex med olika personer gemensamt med prostituerade har flera debattörer undrat. Jag markerade att jag var tydligt upprörd för att en man hade kallat mig hora en gång och fick jag svaret att jag skulle ta det som en komplimang. Det innebär att du är tillräckligt snygg för att kunna ta betalt för sex, sa personen, men det var uppenbart att personen inte var ute efter att förbättra mitt självförtroende den kvällen.

Användandet av ordet hora som skällsord problematiseras inte sällan, men fortfarande tar många förgivet att användningen av ordet hora som skällsord har med sex och prostitution att göra. Jag är inte alls någon hora kan någon säga syftande på att hen inte alls tar betalt för sex.

Hora är ett av de mest kränkande orden man kan kalla en kvinna. Det fungerar alldeles utmärkt även om kvinnan i fråga inte har sex eller inte framkallar prostitutionsvibbar. En person som får veta att den är ful är inte nödvändigtvis ful, men ful är ett bra ord om man vill trycka ner någon. Personen som kallar dig mongo tror inte att du är mongolid.

Vad göra för att få män och kvinnor att sluta kalla kvinnor horor? Hora kan mycket väl bytas ut mot något annat ord som fyller samma funktion i framtiden, men folks behov av att kränka andra människor går inte trolla bort, däremot kan man säkert få fler personer att välja bort kränkande tillmälen.

Vanligtvis tar personer ställning för kvinnors rätt att knulla runt, och det är bra även om det skulle visa sig att det inte minskar användningen av ordet hora. Om vi har tur kommer det i framtiden inte att anses okej att häva ur sig att kvinnor som knullat med femtio personer är ”förbrukade” till skillnad från män som aldrig kan förbrukas.

Jag tror att en generell problematisering av begreppet och begrepp som fyller samma funktion är viktig. Det är minst lika tvivelaktigt att kalla kvinnor hora som det är att kalla unga kvinnor fjortis. De som blir kallade horor har åtminstone uppbackning av en stor grupp människor som tycker att det är högst tvivelaktigt att kalla kvinnor hora. De som blir kallade fjortisar har uppbackning av några få vid sidan av forum där personer slår fast att det är okej att kränka svarta unga personer för att de är svarta unga. Hora och fjortis används främst för att kränka människor, men de väcker inte nödvändigtvis samma associationer. Får vi bort användning av ordet hora, men inte ordet fjortis är inte mycket vunnet med andra ord.

Vad som är mest angeläget är praktiska tips till personer som kan komma att kallas hora. Jag menar att alla kvinnor är potentiella (potentiell är inte detsamma som sannolik, vilket du borde känna till vid det här laget) personer att kallas hora någon gång i livet.

Det är situationsberoende. Om jag går längs Bergsgatan i Sundsvall efter mörkrets inbrott får jag vara beredd på att någon kommer att dra ner fönsterrutan på bilen personer sitter i och skrika hora till mig. Det händer nästan alltid när jag går där och det har aldrig fått mig att överväga att inte gå längs den gatan när jag har vägarna förbi. Jag har aldrig kunnat ta någonting sådant personligt. Jag ser det snarare som moraliskt förkastligt gentemot alla kvinnor som vistas utomhus eftersom att det lika gärna hade kunnat varit någon annan kvinna som de hade passerat där och då.

Om någon som vet vem jag är kallar mig hora antar jag att personen säger det för att kränka mig. Jag svarar någonting syrligt tillbaka och berättar förmodligen för personer i den sociala miljö jag befinner mig i att personen i fråga inte är särskilt trevlig att ha och göra med.

Det viktigaste råd jag kan ge alla kategorier är att aldrig be om ursäkt för sig själv. Om du gör det blir du ett enkelt byte. Eftersom att många förknippar ordet hora med sex svarar de på kränkningen genom att börja ursäkta sina sexvanor alternativ förklara att de minsann inte gjort sig förtjänt av det då de inte är prostituerade. Som om det vore okej att kränka sexsäljande kvinnor eller män. Tror du på fullaste allvar att personen kallar dig hora för att hen tror att du säljer sex, har jag velat fråga många gånger. Eventuellt vill personen få dig att fundera över dina sexualvanor, men det är lite väl långsökt.

Räkna inte med att hora har med sex att göra. Utgå från att personen vill kränka dig generellt om det inte är uppenbart att personer syftar på ditt sexliv. Visar det sig att personen kallar dig hora för att hen tycker att du knullar runt för mycket ska du inte be om ursäkt. Det viktigaste du kan göra är att stå på dig och vara stolt över din sexuellt utåtagerande livsstil. Det kanske är svårt, men det är det enda jag har erfarenhet av som verkligen fungerar. Du måste visa att det inte har den önskade effekten på dig. Du kan inte kränka en slampa som är stolt över att vara slampa.

På nätet är det inte lika enkelt för då kan folk som gömmer sig bakom sin anonymitet posta horkommentarer enbart för att störa, men räkna inte med att sådana kommentarer är personliga. Jag ser på dem som jag ser på kommentarena jag får av okända män längs Bergsgatan.

4 reaktioner på ”Hora som skällsord har ingenting med sex eller prostitution att göra”

  1. Det är ett starkt känslomässigt behov hos merparten av män att få kalla kvinnor för hora. På ett omedelbart sätt har du rätt men implicit har det ändå med sex att göra, en kränkning av en kvinna kommer alltid att vara knuten till hennes sexualitet eller utseende. Det är hora, slinka, slyna, hagga, häxa, rugguggla och så vidare och de handlar alla om att ogiltigförklara henne i egenskap av OK kvinna mer än människa.

  2. Ordet som sådant har en sexuell koppling, men den som säger det till en kvinna behöver inte syfta på kvinnans sexliv, vilket en del får det att låta som.

    Betänk alla män kallar kvinnor de inte känner för horor, de har rimligen inte någon aning om dessa kvinnors sexualitet.

  3. I princip inga svordomar menas bokstavligt, och så är det även med ordet hora. Ingen är emot avsugningar, ändå är kuksugare en svordom. Ingen har någonting emot vaginor, ändå är fitta en svordom. Och så vidare. Jag stör mig på folk som läser in i svordomar för mycket, och inte vill att man ska använda vissa ord som svordomar osv – fattar de inte att man inte använder ordet bokstavligt?

    Angående ordet 'slampor' så skulle jag vilja se att ordet började få en positiv klang. Jag försöker använda ordet på ett positivt sätt, typ "vilken härlig slampa hon är" men det är svårt att få folk att förstå att man inte menar någonting illa. Även om jag själv lyckas förklara att jag har ingenting emot att kvinnor ligger runt, att jag om något tycker det är bra, så kanske kvinnan själv är emot lösaktigt beteende och blir därmed förolämpad ändå.

    Både kvinnor och män skulle tjäna enormt på att slampaktigt beteende slutade anses vara negativt. Kvinnor skulle kunna ha sex hur de ville utan att riskera dömas, och det skulle bli lättare för män att ligga om kvinnor inte kände ett behov av att tacka nej till sexinviter av rädsla att få dåligt rykte. Win/win. Jag föreslår att så många människor som möjligt börjar använda ordet 'slampa' på ett positivt sätt, det vore ett steg i rätt riktning.

  4. Just av denna anledning är jag stolt att bli kallad för klassens hora. Tycker det är underbart att vi i min klass har hittat ett sätt att skämta bort ordet och såmed har gjort det oanvändbart på hela skolan. Jag tror om folk inte skulle bry sig eller bara ignorera det när andra kallar dem för hora så skulle det inte vara något problem. (Försvarar ej försöket att såra andra med ord)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *