Sexköp, droger och singelhushåll!

En del har bilden av Holland som frihetens högborg för att holländarna inte har lika restriktiv lagstiftning mot narkotika och för att sexindustrin är friare där än i till exempel Sverige. Även personer som själva är ointresserad av att sälja eller köpa sex och använda droger har den bilden. Det är ganska märkligt. Denna frihet berör endast ett fåtal och för dem som varken gynnas eller missgynnas av den borde den vara varken till eller från, men den har skapat en syn på Holland som jag menar är helt orealistisk. Inte blir den bättre av att personer gärna kastar ett öga på Amsterdam när de föreslår lindrigare tag mot personer som nyttjar droger och vill köpa eller sälja sex. Man pratar om att avskaffa eller reformera sexköpslagen beroende på sammanhang och grund för resonemanget. Reformera ligger bättre i munnen då folk kan läsa in vad de vill i begreppet.

De som använder Amsterdam som förebild för Sverige dribblar bort staden i samma sekund som de anför att förändrad lagstiftning på nämnda områden skulle leda till en allmän liberalisering, vilket inte stämmer om vi tittar på fallet Amsterdam. Folk har vaggats in i en tro att det nog är så, men skrapar man på ytan finner man prostituerade, sexsäljare och knark.

Jag tror inte att dessa personer vill att Sverige ska gå samma väg, de vill nog se en allmän liberalisering snarare, men ingenting tyder på att samhället blir mer liberalt i sin helhet för att viss lagstiftning förändras eller slopas helt.  Om någon politik är konsekvent är det väl repressiv (inte minst vid lågkonjunktur då folk blir mer konservativa och tillber personer som Jimmie Åkesson), men knappast liberal.

Frågan är om holländarna upplever att de lever i ett frihetligt land. Jag kan föreställa mig ett antal personer som känner någonting helt annat med anledning av Geert Wilders och hans islamofobiska parti (det tredje största) Party for Freedom.

Som svensk är det trevligt att besöka Riga av många skäl. Att kunna köpa sprit i vanliga butiker är ett av dem. Det inger onekligen en känsla av frihet att kunna konsumera alkohol i ett land där all krog- och butikspersonal inte är noga med att be om legitimation och där alkoholen är lika billig som tillgänglig. Att det finns en gata i Riga där prostitution är lagligt framkallar inte den känslan hos mig. Till skillnad från sexköp och droger är det ganska många som vill dricka en pava vin till maten.

Dutch News skriver ”Amsterdam city council is poised to ban students and young workers sharing flats unless they have a formal relationship” och ”to stop people sharing flats if they do not plan to form a ‘long-term, durable family relationship”.

Personer som betraktas Holland som ett frihetligt land blir nog chockade och så även jag. Det är Europas mest tätbefolkade land och Amsterdams motsvarighet till kommunfullmäktige vill förbjuda personer som inte har ett formellt förhållande  (monogama sådana förmodar jag) och planerar ett långvarigt sådant. Så mycket för den friheten.

8 reaktioner på ”Sexköp, droger och singelhushåll!”

 1. Men varför? Med tanke på bostadsbristen som även borde finnas där borde det väl bara vara bra om folk delar bostad och inte tar upp en massa lägenheter i onödan? Jag gissar att det handlar om pengar. Men det låter ju helt idiotiskt..

 2. Man tycker det. En utveckling där barnen bor hemma hos föräldrarna tills de är tjugofem borde oroa, men uppenbarligen inte.

  Jag tror verkligen på korridorboenden. För att folk ska ha kunna sex med olika personer och umgås måste det finnas naturliga sätt att träffa nya personer på. Korridorboenden är ett bra exempel.

 3. Vad gäller att personer inte får bo tillsammans utanför etablerade förhållanden så kanske det i grunden har samma ursprung som den annars liberala hållningen.

  Om jag har förstått Hollands historia rätt så uppstod den liberala politiken som en lösning på långa sönderslitande religionskrig. För att katoliker och protestanter skulle kunna leva tillsammans sida vid sida i ett gemensamt land så skapade man en lagstiftning med, för sin tid, stora friheter, viktigast var religionsfriheten men även mer generellt fick folk leva sina privatliv som de ville. För att hålla samman landet.

  Men man får samtidigt inte förväxla religionsfrihet med att folk skulle ha blivit mindre religiösa. Kanske beror det nya lagförslaget på att Holland ändå är betydligt mer religiöst än Sverige. De religiösa kan kanske ändå enas vad gäller familjepolitiken.

  Sedan så har nog Holland varit i en förändringsfas de senaste tjugo åren också. Den liberala hållningen som landet är känt för fanns nog mer förut, i jämförelse med andra länder. De politiska partier som finns i Holland idag fanns inte när landet fick sitt rykte som liberalt föregångsland

  PS/Denna kommentar är byggd på ganska vaga kunskaper blandat med tro. Jag är ingen ämnesexpert och har inte googlat fakta innan jag skrev den./DS

 4. Perry: Så du menar att de tänker att det är ok att köpa sex för pengar av totala främlingar, men skam den som lever ihop i ett syndigt kollektiv eller med en person de inte har ett fast och stabilt förhållande med? Tänk vilka okristna och skamfulla saker man kan göra utanför äktenskapet i sådana sammanhang. Nä, om du vill ha sex utanför äktenskapet då ska du banne mig betala för det som en redig karl!

 5. Hej!
  Jag hittade din blogg när jag googlade på feminism + blogg och ville bara lämna ett litet fotavtryck och säga; i like it! Jag har också (uppenbarligen) letat efter feministiska bloggar. Kul att det finns några stycken iaf 🙂

  Skepp å hoj!

 6. Lollo: Vad jag menar, tja, jag menar nog inte så mycket utan har bara funderat lite runt ämnet.

  Den något absurda slutsats du lägger fram kanske inte behöver vara helt fel ändå med tanke på ett par saker, dels att familjepolitiken är en viktig sak för många kristna politiker dels att många män, även politiker, besöker prostituerade. Vem har sagt att dubbelmoral är något ovanligt?

  Tänk om yrkeslivet ses som en större privatsak än vad deras ungdomars sexualitet gör tex. Det senare rör ju "familjevärderingar" vilket ligger många moralister varmt om hjärtat.

  Men betänk mitt PS i slutet av förra kommentaren. Jag påstår mig inte veta så värst mycket. Nu har jag spekulerat så det räcker för idag.

  Fin och vass formuleringsförmåga du ger prov på för övrigt.

 7. Perry: Mm, det kanske inte är så ologiskt trots allt. Under den viktorianska eran tex, var ju prostitution mycket utbrett och många (framför allt män I guess) såg det som ett nödvändigt ont för att unga män skulle kunna ligga runt utan att de fina damerna skulle behöva ställa upp och riskera att sänka sitt värde på giftasmarknaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *