Kvinnans val eller manlig vetorätt

Det finns en tendens hos antifeministiska män att ifrågasätta de fördelar kvinnor har gentemot män och att lyfta fram dessa för att falsifiera att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp. Jag har verkligen inga problem med att de fördelar kvinnor har och som män saknar diskuteras, jag vill själv se en del förändringar på det området, men det faktum att kvinnor har några fördelar gentemot män falsifierar inte den överordnade mannen även om de vill göra gällande att så är fallet. För tvärtom vad antifeminister påstår är en vinnare aldrig en vinnare rakt igenom. Allting, eller åtminstone det mesta, har sina för- och nackdelar även om en del onda personer inte vill ta ordet överordnad i mun förrän de lyckats roffa åt sig allt.

Med tanke på att antifeminister inte sällan beskyller feminister för att gräva efter (och därigenom förstora upp och på pappret skapa) ojämställda villkor för att få sin världbild bekräftad är det ganska underhållande när antifeminister gör just det. Dels går det att ifrågasätta om det de betraktar som fördelar verkligen är fördelar, men också den antifeministiska logiken. Antifeministisk logik, om någonting är en fördel för kvinnan är det givetvis ett underläge för mannen, går alldeles utmärkt att relatera till abortdebatten och det faktum att en del antifeminister framställer det som en kvinnlig fördel att den som bär fostret har sista ordet.

Jag anser inte att det är en manlig fördel att män är fria att onanera hur mycket eller hur lite de vill, men om jag gjorde det och om jag kunde relatera till den överordnade kvinnan som får bestämma om hon vill föda eller abortera fostret, kan jag ändå inte köpa den av antifeminister ofta presenterade lösningen på problemet, nämligen att båda inblandade parter ska fatta beslutet gemensamt (läs: att mannen och kvinnan måste vara överens).

Pelle Filipssons bok Den vackraste gåvan om ofrivilligt föräldraskap med sin egen son som utgångspunkt (varför skrev du inte boken under pseudonym?) aktualiserade debatten om kvinnans fria val. Männen som beklagar att mannens ord inte har någon juridisk relevans vaknade plötsligt till liv. Männen vars syre är missuppfattningen att det går vara två om den typen av beslut.

Det är klart att kvinnan och mannen kan ha samma uppfattning om huruvida barnets ska födas eller ej, men när åsikterna inte delas av varandra, vilka är de fall debatten handlar om, går det inte att fatta något gemensamt beslut som båda kan ställa sig bakom. Antingen är det kvinnans val eller så erkänner man att männen har vetorätt och kan stoppa kvinnans önskan om att behålla eller göra sig av med barnet.

Vanligtvis är man två om att knulla, men endast en bär barnet och båda kan inte få sin vilja igenom i de fall där en tycker ja och en tycker nej. Gemensamma beslut skapas inte genom manlig vetorätt och tvångsaborter/tvångsfödslar.

44 reaktioner på ”Kvinnans val eller manlig vetorätt”

 1. Hur kan man på allvar tycka att det är mer rättvist att en kvinna ska kunna tvingas att föda/göra abort för att mannen vill det, än att den som faktiskt bär på barnet får bestämma?

  Jag kan förstå känslan av maktlöshet som många män känner och även kritiken om varför män tvingas betala för ett barn de kanske inte vill ha osv.

  Men man måste ju förstå att frågan om abort eller inte inte bara handlar om ett barn blir till eller inte utan att både ett havandeskap och en abort innebär påfrestningar på den kropp som bär det.

  Och om man leker med tanken att en man skulle ha vetorätt och att en kvinna därmed skulle kunna tvingas föda ett barn hon inte ville ha, vad skulle hända då? Skulle det vara lika enkelt för den kvinnan att strunta i sitt föräldraansvar som det är för en man i samma situation? Skulle hon kunna och komma undan med att lämna det nyfödda barnet i pappans armar med en flaska ersättningsmjölk och sticka därifrån, leva sitt liv, plugga, resa, klättra på karriärstegen med bara en betalning varje månad och kanske lite umgänge då och då som är fallet för män i samma situation?
  Och jag tycker att man bör räkna in detta om man ska argumentera för vad som är rättvist eller inte.

 2. En man argumenterade mot mig "Du skulle hålla med mig om att det är ett orättvist system om det vara män som födde barn". Haha.

  Jag skulle nog också vilja att en kvinna inte aborterade bort ett barn jag ville ha, men förhoppningsvis skulle jag vara vettig nog att inte börja uttala mig om MINA rättigheter som man.

  Den maktlösheten bygger på att missförstånd, att mannen betalar för kvinnans, inte barnets, skull.

  Det faktum att man inte helt säkert vet vem som är pappan när barnet är i magen gör det hela en smula mer bisarrt – män vill bestämma om en unge som kanske inte är deras.

  Ja, rimligen borde kvinnan ha den möjligheten i sådana fall. Vore det inte bättre om man fick lämna ifrån sina åttaåriga barn för att man kommer på att man inte tycker om dem? Det här är så dumt att det är svårt att inte börja dumma sig 🙂

 3. "Det faktum att man inte helt säkert vet vem som är pappan när barnet är i magen gör det hela en smula mer bisarrt – män vill bestämma om en unge som kanske inte är deras."

  En ogift man som vill ta reda på om det är hans "unge" är i princip rättslös eftersom det inte går om inte kvinnan samtycker. Endast kvinnor kan i Sverige kräva att myndigheterna avgör vem som är pappa till ett barn. En man har ingen sådan rätt. Kanske dags att ändra på dessa könsdiskriminerande lagar.

 4. "antifeminister ofta presenterade lösningen på problemet, nämligen att båda inblandade parter ska fatta beslutet gemensamt (läs: att mannen och kvinnan måste vara överens)."

  FEL ! Antifeminister brukar ofta anse att mannen skall kunna göra juridisk abort. Vad du fått ovanstående ifrån ?
  //T

 5. "En ogift man som vill ta reda på om det är hans "unge" är i princip rättslös eftersom det inte går om inte kvinnan samtycker."

  Sanning med modifikation,är man angiven som far av mamman så kan man kräva DNA-testi samband med faderskapsprövningen.

 6. Här pratas bara om mamman och pappan, vad DE vill och eventualle juridiska komplikationer. Men ingen verkar bry sig om fostret – den tredje parten i målet.

  Själv kan jag logiskt förstå medicinska och kanske även juridiska skäl för en abort (mamman kan riskere sitt eget liv vid en födsel, aborten kan vara nödvändig efter en våldtäkt, etc.)

  Men, jag KÄNNER att abort är fel, helt fel. Be mig inte förklara det för det kan jag inte. Det är bara en mycket stark känsla jag har.

  Det finns en mening med varje havandeskap, och för mig känns det helt fel att avsluta ett sådant på grund av vad mamman och pappan tycker – abort får inte lättfärdigt användas som ett "retroaktivt" preventivmedel.

  Men skall någon ta ett sådant fruktansvärt beslut är det bara mamman som kan komma ifråga som beslutsfattare – mannens enda uppgift är att stödja henne, inte att påverka henne.

 7. Tupp!:

  Det har jag också argumenterat emot i ett tidigare inlägg. Raderna du citerar är inspirerade av gnälliga män som kommenterar antifeministiska bloggar och vill vara med och bestämma om kvinnans kropp. De är inte få.

  A la "Man är faktiskt två för att knulla, då ska man också vara två om att bestämma om fostret"

  Gustav:

  Jag KÄNNER att jag har rätt, helt rätt. Be mig inte förklara det för det kan jag inte. Det är bara en mycket stark känsla jag har.

 8. Ledsen att se att du tog så lätt på mitt inlägg att du ansåg det lämpligt att håna det genom att använda mina egna ord mot mig.

  Med vänliga hälsningar

  En gamling som kommer att hålla sina tankar för sig själv i framtiden.

 9. Mannen borde få säga till om sin mening om abort. Och om han kan ta hand om barnet, varför inte? Hon har ju knullat med honom, då får hon också ta konsekvenserna. Och andra hållet också, det blir ibland barn även om man inte önskar det. Då borde hon tvingas att ta abort om han inte vill ha barnet. Antingen det eller skriva under på att hon aldrig kommer att kräva honom för pengar eller farskap eller något för en unge han inte vill ha. Nej, feminismen har gått för långt. Och du har förläst dig på FIs sidor. Schyman är en förbannad bitch som borde hålla sig borta från politik, för det kan hon inget om. Seriöst, inte bara kan kvinnan nu ta abort mot hans vilja, men det var ju en debatt för en stund sedan om ensamma kvinnor skulle kunna få insemination här i Sverige. Jag häpnar. o.O VA?! Barnet då?! Barn behöver faktiskt en mamma OCH en pappa. Annars har barnet statistiskt knappast en schans att klara sig i samhället. Dom flesta faderslösa barn blir kriminella, begår självmord, blir homofila, börjar med knark och droger, … och all annan skit. Barn behöver en far och en mor. Ändå fins det kvinnor som mot sunt förnuft åker till Danmark för att insamineras. Och så har vi ju dom lesbiska som heh… En lesbisk älskarinna kommer aldrig att kunna ersätta en far. En far som tar en med ut i naturen, som fiskar med en, tältar med en, leker med en, festar tilsammans med en, gör en massa som tjejer inte gör. Barn behöver faktiskt en pappa. Annars störs dom. Feminismen har gått för långt, nu som kvinnor kan bestämma inte bara om barn får leva eller dö, men också om dom själva ska bli gravida och när dom själva vil det. Mannen har blivit mindre värd. Mannen är i dag bara en spermie eller något som ska vara till för kvinnans skull. Och det kan vi tacka feminismen för!

 10. "Antingen det eller skriva under på att hon aldrig kommer att kräva honom för pengar eller farskap eller något för en unge han inte vill ha"

  Tillsammans med

  "Barn behöver faktiskt en mamma OCH en pappa. Annars har barnet statistiskt knappast en schans att klara sig i samhället. Dom flesta faderslösa barn blir…." är stor komik.

  Varför ska hon behöva föda ut en barn hon inte vill ha om han inte ska behöva betala för ett och umgås/ta hand om ett han inte vill ha?

  Man kan byta ut hon mot han i din mening: "Han har ju knullat med henne, då borde han också ta ansvar" konsekvenser.

  Men män ska aldrig någonsin ta ansvar, måste de göra det är det bara beviset för att feminismen gått för långt.

 11. Var har du argumenterat mot juridisk abort (som jag uppfattade att du menade i ditt svar till Tupp)?

 12. Eller rättare sagt har jag argumenterat emot påståenden om att man betalar för att manmman vill ha pengar/avlastning.

  Jag gillar nuvarande ordning där du inte kan frångå ditt ansvar för att du inte vill, för att du inte tycker om ditt barn, för att du inte tycker om den du knullade barnet till världen med.

  Vi har ansvar för våra barn, de som inte kan separera sitt barn från sitt ex har problem och borde söka upp en läkare snarare än frångå sitt ansvar. Åtminstone om vi tycker att barn behöver båda föräldrar och att föräldrar har ansvar gentemot sin barn som inte kan betalas/avtalas bort.

  En del idioter betalar sig fria och tror att det räcker, har man det synsättet har man helt missat vad det innebär att vara en närvarande förälder. Du är inte pappa för mammans skull.

 13. Det finns både legala och mänskliga aspekter på detta.
  När det gäller lagen är det enkelt: Kvinnan bestämmer över sin kropp och vad som är däri.
  Frågan om abort är och bör vara hennes beslut.
  Men det finns en mänsklig sida också, och där tror jag en del män känner sig överkörda av feministernas hårda enkelspårighet.
  Man upplever lätt att feministerna säger att eftersom lagen är tydlig behöver man inte ens diskutera hur de ofrivilliga fäderna upplever sin situation.
  Livet är sådant att väldigt små händelser kan få mycket stora konsekvenser. Man kan köra lite för fort på en isig väg och döda eller invalidisera både sig själv och andra. Man kan vara oförsiktig när man knullar och skapa ett nytt liv. Man får ta konsekvenserna av det man gör, även om det skedde av misstag, slarv eller oförstånd. Man måste kunna prata om hur män som ofrivilligt blivit fäder känner det, men det betyder inte att de ska bestämma över barnets vara eller inte vara. Den chansen hade de när de stoppade in kuken.
  Och när det gäller det födda barnet har de naturligtvis fullt ansvar för detta. Så är livet.

 14. Jag tycker inte om ordet "ofrivillig" förälder. Visst, själva ordet betyder att man tvingats in i något mot sin vilja. Som t ex att bli förälder. Men de flesta gånger har personen haft sex frivilligt, och sex kan leda till barn (det vet alla) och därmed martyrplacerar man "ofrivilliga" föräldrar utan att dom förtjänar det.
  Förstår någon? Finns det ett annat ord för människor där frivilligt sex som inte "var menat" att leda till en graviditet ändå gjorde det, och som inte fick ta beslut om abort?

 15. Idag så anser samhället att en enskild människa(kvinna) skall kunna adoptera och kvinnor åker idag till Danmark o inseminerar sig. M a o finns det inga som helst krav för att man behöver vara två föräldrar. Därför skall ingen tvingas till att bli förälder mot sin vilja. Det är ett stort övergrepp och inget annat. Sedan så är det idag en självklarhet att man till 100% skall veta om man är förälder. Barnbidraget går idag oavkortat till modern. Om man sedan väljer att bli förälder skall alla, både kvinnor o män ha samma rättigheter o skyldigheter. Lagstiftningen idag är helt pervers och det finns ingen som helst anledning för en man att ta en feminist på allvar i några frågor förrän dessa vidriga o sjuka lagar är justerade. Och jo det är feminister som styr över detta.

  //T

 16. Tupp!: Du hävdar att på grund av att lagstiftningen ser ut så i ett annat land är det ett skäl till att människor ska kunna avsäga sig föräldraskap av egen bekvämlighet? Hur hänger det ihop?

  Man väljer att eventuellt bli förälder om man har sex. Varför ska ett oskyldigt barn bli "föräldralös" för att en vuxen människa som skapat denne inte tar ansvar för sina handlingar? Det handlar om BARNETS rättigheter. Om deras rätt till någon som försörjer dem, och även juridiskt (om du tänkt på något dylikt) så har man ju som människa även rätt till arv från familj.
  Därför kan jag tycka att insemination till singlar och ensamadoptioner är fel även det.

  Exakt vad är det som är så sjukt med lagstiftningen, tycker du? Varför ska man ha rätt att göra abort, enligt dig?

 17. Carro: "Man väljer att eventuellt bli förälder om man har sex" Nej det gör man inte !! inte om man är kvinna och det är je det som är poängen !!! Då är det inte jämlikt. Antingen så väljer båda det eller ingen. JÄMLIKHET Kallas det !

  "Varför ska ett oskyldigt barn bli "föräldralös""
  Va ??? väljer mamman att föda barnet har ju barnet en förälder !!! Och en förälder är ju tydligen HELT okej enl. samhället.

  "en vuxen människa som skapat denne inte tar ansvar för sina handlingar?" Om du av någon anledning krockar med någon. och dina passagerare dör eller liknande. Då har man tagit sitt ansvar om man föjler trafikregeler och tar på sig bältet t ex. Det du håller på med är bara ett patetiskt försök till skuldbeläggande. Man kan dö i trafiken, men alla kör bil ändå.

  "Det handlar om BARNETS rättigheter" Nä du! här handlar det om jämlikhet och då skall det vara lika för båda könen, skall det vara så svårt att förstå???

  "Om deras rätt till någon som försörjer dem" Oj då…du vi har en stat, som älskar att betala ut bidrag till Kvinnor o barn så det lär ju inte vara något problem. Männen lär ju få betala vilket som….

  Det sjuka med lagstiftningen är att den är så extremt orättvis och kränkande mot män. En kvinna kan ju själv bestämma att en man INTE är fader. Även om han är det och vill vara det….SJUKT är vad det är.

 18. Tupp.:"Nej det gör man inte !! inte om man är kvinna och det är je det som är poängen !!! Då är det inte jämlikt. Antingen så väljer båda det eller ingen. JÄMLIKHET Kallas det !" hur menar du där? har du tagit fel på man och kvinna? Har jag sagt att en kvinna enväldigt ska bestämma? Jag tycker att i allmänhet inte ska brukas av NÅGON, för jag likställer det med att döda en annan människa, vilket jag anser är fel.
  Min poäng är att folk ska tänka efter FÖRE, är jag redo att skaffa barn? Om inte, ska jag nog använda preventivmedel. Det är ganska logiskt, eller hur?

  "Va ??? väljer mamman att föda barnet har ju barnet en förälder !!! Och en förälder är ju tydligen HELT okej enl. samhället." En förälder är inte tillräckligt, eftersom man har två biologiska föräldrar. Jag vill minnas att jag klargjorde för det i min förra kommentar.

  " Nä du! här handlar det om jämlikhet och då skall det vara lika för båda könen, skall det vara så svårt att förstå???"
  Skall det vara så svårt att förstå att barnet också har rättigheter, oavsett kön, det också? Ska det vara lika bland könen krävs att vi är lika, vilket vi inte är. Kvinnor bär barn och inte män, orättvist, eller hur?

  "Om du av någon anledning krockar med någon. och dina passagerare dör eller liknande. Då har man tagit sitt ansvar om man föjler trafikregeler och tar på sig bältet t ex. Det du håller på med är bara ett patetiskt försök till skuldbeläggande. Man kan dö i trafiken, men alla kör bil ändå. " Nu lägger du krokben för dig själv. På vilket sätt skuldbelägger jag? Jag pekar på att det innebär ett visst ANSVAR att vara en vuxen människa, och däri tillkommer följderna av ett samlag som många verkar i sin lilla fantasivärd ha glömt bort helt. Ja, samma sak gäller i trafiken. Man riskerar olyckor i trafiken, men de är oåterkalliga. Detsamma gäller graviditeter.

  "Oj då…du vi har en stat, som älskar att betala ut bidrag till Kvinnor o barn så det lär ju inte vara något problem. Männen lär ju få betala vilket som…." Så staten ska betala alla ungar som föräldrar vill skita i? Som att staten betalar vandaliserade fönster som 15-åriga ligister har sönder menar du? Antagligen skulle skatten behöva höjas så mycket att det skulle gå på ett ut, så biologiska föräldrar kan gott betala för sina barn själva.

  Ja, tänkt om valet om abort inte fanns alls, då skulle ingen kunna skjuta över sitt ansvar på en annan part för att man inte hållit koll på sina reproduktionsorgan så att säga. Vart tycker du gränsen ska gå för abort? vill du ta bort den helt, med vissa undantag, ska man kunna tvinga en kvinna till abort mot sin vilja och eller å andra sidan tvinga henne till att fullborda graviditeten?

 19. Carro. Abort eller inte. Idag är lagen helt sjuk och extremt kränkande och ojämlik mot män. Man får ändra på den hur fan man vill, det är en annan fråga, men det skal för helvete vara så lika som möjligt för män o kvinnor och MAN KAN INTE TVINGA NÅGON ATT BLI FÖRÄLDER MOT DESS VILJA ! ELLER TA BORT RÄTTEN ATT VARA FÖRÄLDER NÄR MAN ÄR DET OCH VILL VARA DET ! Är det så svårt att förstå ?

 20. Carro, Du har fel ang trafik liknelsen, eftersom det aldrig är någon som tjatar om att man skall ta konsekvenserna av sitt handlande när ens kompisar precis dött och man själv är blind på ena ögat…av en trafik olycka. Men om någon lurat en man att bli gravid eller haft otur. Dååååå skall man helt plötsligt ta sitt ansvar…Kom igen nu skärpning sluta med dubbelmoralen o skitsnacket. du håller enbart på med skuldbellägande. Ta ansvar…ja för kvinnor är det ju lätt. Bara att döda lite.

 21. Tupp!: Jag kan förstå att du är väldigt frustrerad, men du måste försöka se nyanserat på debatten, gör det enklare för dig själv. Det måste vara jobbigt att ha så starka åsikter om något och tycka att det är fel, samtidigt som man inte kan komma med förslag på vad som ska göra det till det bättre. Jag har försökt ge din några alternativ, och få DIG att förstå.
  Läs på lite, och kom med konkreta förslag med källor, konsekvensanalys och snälla, låt dem vara genomtänkta. Istället för att sitta här och gapa.

 22. haha, källor jag kan fylla på med hur mycket källor som helst men det är ju helt meningslöst när de man debatterar med inte är intresserade av jämlikhet. Var är dina källor ? Vart är din empatiska förmåga ??
  Män har alltid använts som förbrukningsvaror och behandlats som skit. Dax att det upphör. Jag ser nyanserat på debatten det är du som inte ens kan ställa upp på de mest basala mänskliga rättigheterna. att t ex inte bli diskriminerad p g a kön. Eller att tvinga någon att bli förälder mot dess vilja. Eller är du för våldtäkt ? Eller att inte låta någon som är far få vara det om han väljer att vara det. Eller du kanske vill att man skall ta och beslagta alla nyfödda barn och låta staten dela ut dem till "lämpliga" föräldrar. Det är ju precis det som händer nu när faderns föräldrarskaps rättigheter behandlas som luft. Oerhört kränkande.
  Du kan ju börja med att kolla här:http://www.tv8.se/3-pappa/vilken-raett-har-en-ogift-pappa-till-sitt-barn

  och sedan kan du ju kolla in lagtexten om föräldrarskap mm… sä jävla sjukt.

 23. Jag har en nära vän som fick reda på att "hans" 1.5 åriga dotter inte var hans…. Kan du fatta Hur jävla illa det är ???? Och detta sker 2010 !!!! Men vem fan bryr sig ?? Det är ju bättre att alla kvinnor som halkat runt i sänghalmen får göra det bekvämt utan att an ansvar. Vi kan ju börja med att ta lite ansvar här..OM vems fan ungen är. Haha hur skall man kunna ta något du skriver på allvar när slagsida är så enormt stor ???

 24. Jag är väldigt intresserad av jämlikhet, och för att finna någon slags jämlikhet i detta ämne måste man inse att förutsättningarna är olika, vilket du inte gör. KVINNOR bär på barnet, inte män. KVINNAN riskerar att bli steril av en abort, inte mannen. Ska man i jämlikhetens namn ge mannen en rejäl pungspark när hans sexpartner gör abort för att göra det lite mer rättvist?
  Som Johanna skriver:"Vanligtvis är man två om att knulla, men endast en bär barnet och båda kan inte få sin vilja igenom i de fall där en tycker ja och en tycker nej. " Vad har du annars för förslag? Får jag höra ett riktigt genomtänkt konkret förslag. Inte en massa desperata jämförelser med bilåkning där du inte ens refererar korrekt till debatten.

  Vart är min empatiska förmåga? Inte hos människor som tycker att de ska döda barn/ tycka att samhället ska betala för deras biologiska avkomma för att de själva är för lata/snåla/själva har brist på empatisk förmåga gentemot barnet som blir utan sin ena förälder som jag anser att alla barn har rätt till i alla fall.

  På vilket sätt är män förbrukningsvaror? Detta är främmande för mig, kan du ge exempel? Av vem behandlas de på det viset?

  Vad gäller våldtäkt är du helt ute och cyklar. Det hör inte hemma i debatten, om jag inte upptäckt att du är en väldigt frustrerad person med problem att uttrycka sig korrekt och finna ord skulle jag nästan känna mig lite kränkt. Samma sak gäller att beslagta barn, som är emot ALLT jag skrivit tidigare. Läser du ordentligt?

  Jag vill att barnets biologiska föräldrar ska ansvara över sin avkomma ,OM de inte av socialen anses olämpliga (för barnets skull).

  Vad syftar du på för lagtext gällande "föräldraskap mm"? Kan du referera till vart man hittar den så kan jag läsa och då kan vi prata om den om det behövs.

 25. Konkreta Åtgärder:
  1. Juridisk abort för män. En självklar mänsklig rättighet.
  2. Barnbidrag delas mellan föräldrar.också självklart.
  3. DNA prov på alla nyfödda så att en man vet att han är fader. Detta är en mänsklig rättighet !!!!!
  4. Likställ föräldrarskapet på alla lagpunkter.
  Dessa punketr är självklara i ett jämställt samhälle.

  Eftersom du inte verkar det minsta intresserad av att läsa vad jag skriver eller försöka alternativ kan förstå vad jag menar och bara kör med halmgubbar så lägger jag ner här. Jag gav dig en länk att börja med och du har uppenbarligen inte kollat på den. Andra som läser förstår säkert min poäng.

  Kram till alla Härliga kvinnor och en rejäl spark i baken till alla Feminister.

 26. Jag märker att FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna, där begreppet har sitt ursprung, missbrukas lite lätt i kommentarerna här. Glhf.

 27. Ja du Agnes, du får gärna förklara det där lite noggrannare. Eller ja just det ja mänskliga rättigheter gäller ju bara kvinnor o barn. Precis som i katastrof sammanhang. 100 dödade två kvinnor och ett barn. Som om en vettig person skulle bry sig om vilket KÖN det var på de döda !!!! VA fan de har ju DÖTT !!

 28. Vad jag säger är att ingen av oss kan kan hävda att våra personliga åsikter, hur självklara vi än tycker de är, är en "mänsklig rättighet". Vilka de mänskliga rättigheterna är finns klart och tydligt definierat här: http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/65707

  Jag tvivlar på att du kommer hitta juridisk abort eller DNA-prov på alla nyfödda där. Hur upprörd de ojämlikheter som drabbar män än gör dig. Se det som ett gott råd på vägen inför dina kommande bataljer.

 29. Nja du Agnes Hur är det med läs FÖRSTÅELSEN ?

  Artikel 1
  Alla människor är födda fria och LIKA i värde och RÄTTIGHETER.

  Men det är klart det gäller ju bara kvinnor och ja det finns ju speciella kvinnopunkter. Jo då FN är ett skämt det med.

  Artikel 2.
  Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring
  utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, KÖN

  O s v……M A O Om man inte är ett svin så inser man att mina punkter ovan ingår i de mänskliga rättigheterna….

 30. Agnes hoppas verkligen inte du skall bli jurist.
  OM du ser dig som manshatare skall du ta åt dig. OM du inte gör det så menade jag inte dig.
  Men okej jag har inte varit riktigt schyst mot dig hoppas du kan mottaga min ursäkt. Känns som om du kanske menade väl trots allt 😉
  //T

 31. Apropå frågan om enskilda kvinnliga "fördelar" kan bevisa något om strukturella ordningar. Yvonne Hirdmans analys är ju att feminismen kämpar mot två saker – dels isärhållandet av könen, "könen får inte blandas", dels maktordningen mellan dem, "mannen är norm".

  När enstaka privilegier utdelas till kvinnor som grupp, för att de är kvinnor, spelar det ju ingen större roll om de ger en liten fördel i något sammanhang – de bygger fortfarande på att könen ska hållas isär.

  Jag kan också emellanåt tycka att enskilda företrädare för feminismen gör ett lite för stort nummer av kvinnan som ett offer ekonomiskt och socialt. Det är visserligen generellt sant, men det öppnar för motargument som just petimäter-räknar fördelar och nackdelar på ett helt absurt sätt. Och kunde vi tänka oss ett samhälle där för- och nackdelarna vore i nån slags perfekt balans, skulle det ju ändå kunna vara extremt ojämställt.

 32. Till Carro: Om en man inte kan vara "ofrivillig förälder" för att han genom att ha sex tagit risken, så kan väl rimligen inte heller en kvinna bli ofrivilligt gravid. Därmed är alla graviditeter, som inte tillkommit genom våldtäkt, frivilliga och fri abort behövs alltså inte!

  (Tro nu inte att jag tycker så här!)

 33. En man som väljer att lita på kvinnans ord om att hon använder preventivmedel, riskerar att få betala ett mycket högt pris om hon skulle ljuga.

  Den kvinnliga psykologen i "Boston Tea Party" jämförde saken med våldtäkt nyligen. Något i stil med: Våldtäkt är det vanligaste grova övergreppet män gör mot kvinnor – att lura en man till föräldraansvar är det vanligaste grova övergreppet kvinnor gör mot män, sa hon.

  Men vad ska vi göra?

  Ska männen behöva kräva kvinnorna på en skriftlig garanti, som friskriver dem från juridiskt ansvar vid graviditet? =)

  Vilken effekt skulle det få för sexlusten, om mannen drog fram ett sådant avtal precis innan sexakten?

  Det finns nog många kvinnor som skulle vilja få lön på männens nivå, och få männens rättigheter. Själv skulle jag som man gärna ha 20% lägre lön och behöva bära fostren, mot att bli självklar som omsorgsförälder för mina egna barn. Att själv kunna välja i abortfrågan, tvinga den andra föräldern att betala underhåll, själv bestämma i vilken mån barnen ska få träffa den andra föräldern. Säkert kunna veta att man är biologisk förälder till ett barn, utan att behöva DNA-testa.

  Någon kvinna som vill byta…? =)

 34. Detta bara måste vara tidernas i särklass galnaste pseudodebatt och det gläder mig än en gång att mansrättsdårarna visar att de inte har i den politiska debatten att göra. Kvinnor som lurar män att göra dem gravida torde vara en av de allra ovanligaste sakerna i vårt samhälle och man harvar på i inlägg efter inlägg som om denna nästan icke existerande eventualitet skulle vara skäl nog att ändra hela ordningen vad det gäller föräldraansvar. Det är den inte! En kvinna har rätt till sin kropp planterar du något där som hon måste ta hand om så är det GIVETVIS hon som har avgörandet vad som fortsatt händer i hennes kropp. Du som far har också GIVETVIS en skyldighet mot din avkomma och vill du försäkra dig om att inte behöva få en sådan, så är den lilla risken världens enklaste att råda bot på. Använd kondom med och sluta för guds skull upp med att spruta i kvinnor du inte vet att du kan lita på. Litar du ändå på dem så får du liksom stå ditt kast. Det är inte det minsta synd om den som är så urbota jävla ansvarslös att han tar sådana risker. Lagen behöver verkligen inte ändras till det sämre så att ansvarslöst slödder ska behöva ta ÄNNU mindre ansvar för sina handlingar.

 35. Henric, Härligt att du bara lyckas komma med lite förlöjligande och sedan följa upp det med inga som helst argument.
  //T

 36. Till Henric: "Använd kondom med och sluta för guds skull upp med att spruta i kvinnor du inte vet att du kan lita på. Litar du ändå på dem så får du liksom stå ditt kast. Det är inte det minsta synd om den som är så urbota jävla ansvarslös att han tar sådana risker."

  Ja, man kan tycka det är enkelt. De människor som blir gravida eller gör någon gravid av misstag är ansvarslösa slödder?

  De här sakerna är inte lätta varken för kvinnor eller män. Och det går inte att tvinga fram hänsyn och respekt genom lagar.

  De fall där flickvännen eller hustrun vill ha barn, men mannen vill det inte, och lurar honom genom att sluta med preventivmedlet i hemlighet… det kanske är ett beteende som inte går att lagstifta bort?

  Och jag tycker iallafall att man bör kunna lita på sin flickvän/fru. Det är ju ens närmaste familj – klart man litar på sin familj, eller?

  Jag tänker ungefär så här: Kvinnan har rätt till sin kropp och allt som är i den. Men mannen har rätt till sin säd och att få veta på förhand om kvinnan har för aviskt att använda den till något liv-alstringsprojekt.

 37. Jag har själv ett barn som inte var planerat. Men min (f.d.) fru var tydlig med att hon inte använde preventivmedel. Det är väldigt stor skillnad.

  Det är självklart för mig att ta ansvar för barnet och jag ÄLSKAR min oplanerade och fullkomligt fantastiska son.

  =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *