När våldtäkt och sex inte behandlas som två separata företeelser

Jag har aldrig haft sex med en lärare som undervisat mig, men jag har otaliga gånger fantiserat om att ha sex med personer som varit verksamma inom skolans lokalter. Det vore förvånade om jag inte tänkte på sex där jag spenderar stora delar av mitt dygn och om de som vistas där med mig minst lika stora delar av sina dygn aldrig blev föremål för mina fantasier.

 

Jag har inga skäl att tro att de lärare som inte figurerar i media fungerar annorlunda, ej heller några skäl att betrakta detta tänkbara scenario som ett problem då jag kan skilja på tanke och handling och inte drar gränsen vid det tänkta. Om du ändå oroar dig kan jag passa på att klargöra att den som fantiserar inte per automatik vill realisera sina fantasier.

 

Att vi sällan läser om lärare som varit intima med någon elev ska dock inte ses som ett tecken på att skolan är en avsexualiserad miljö, att fantasierna inte existerar eller att det inte förekommer att elever/lärare gör verklighet av dem.

 

En fritidsledare sa nyligen upp sig själv efter att det blev känt att han hade en relation med en sextonårig kvinna som brukade besöka fritidsgården han arbetade för, skriver Sundsvalls Tidning*. ”Eftersom flickan han nu är ihop med är över 15 år så har det inte skett något olagligt”, kommenterade en ungdomschef vid Sundsvalls kommun.

 

Hade flickan kvinnan varit något år yngre hade nog en diskussion om maktförhållandet fritidsledaren och kvinnan emellan varit överflödig, men nu var hon inte det och då kräver situationen att någonting annat förklarar mannens agerande och försvarar hans omgivnings ogillande: ”Det är klart att arbetskamraterna tycker att det är olustigt”.

 

Diskussionen om fritidledares och lärares makt hade varit intressant om den inte enbart hade varit ett resultat av knulla och intentioner om knulla. Föräldrars makt är också intressant och – ännu värre – knappt ifrågasatt. Vi ska inte bara acceptera den nuvarande ordningen med föräldrar som bestämmer över sina barn utifrån vilka bevekelsegrunder de omfamnar för stunden, vi förväntas också hålla med om att föräldrar vet sina barns bästa och är kapabla att genomföra det.

 

Jag ser problematiken med lärare som knullar med sina elever, men jag ser problematiken i det mesta som sker bakom skolans fasad, från vad som genererar ett visst betyg till de ”elevdemokratiska processer” som skolan tillhandahåller. Det är inte så att allt är frid och fröjd om elever inte har sex med lärare.

 

Något att tänka på: Om en fjortonåring blivit våldtagen – Säg det! Om du istället gör det till en fråga om hennes ålder missar du problematiken med våldtäkt samtidigt som du talar om för den unga kvinnan att någon social upprättelse kan hon glömma.

 

Fundera över vad som är problemet. Att hon blev våldtagen eller att du tycker att hon var för ung för att ha sex? Jämför med män som tycker att våldtäkt är problematiskt om någon våldtar (de ser bara knulla framför sig) deras flickvän. Mannen blir förbannad för att flickvännen haft en annan mans kuk i sin fitta (eller hur det nu gick till), inte för att den andre mannen förgrep sig på henne. Pojkvännen kan med fördel vara kvinnans pappa som inte vill känna sig vid att hans lilla dotter knullar, i det fallet är frivilligheten ovidkommande, de föreställer sig kuk i fittan som inte ska ha kuk ännu och det räcker, för dem. Är det en önskvärd ordning?

 

*Jag gillar rubriken ”Fritidsledare sa upp sig efter kärleksrelation”. Inte ett ord om pedofiler. Det tar sig.

12 reaktioner på ”När våldtäkt och sex inte behandlas som två separata företeelser”

 1. Vissr. ålder och all ära men.. Hon är 16 och han 30. Är de då olagligt för dom att ha en sexuell relation eller är de bara regler som finns på fritidsgården att de som arbetar där inte för ha en intimare relation med dom som vistas där? :/

 2. Nästan alla manliga fritidsledare som jag någonsin har kännt (och det är ett gäng) har till slut hamnat i relationer med mycket unga kvinnor som vistats i miljön.

 3. Det anses väl, om jag inte mins fel, helt olämpligt att man som professionell har ett sexuellt förhållande med sin elev/klient/patient osv oavsett vilken ålder personerna i fråga befinner sig i och något som man kan förlora jobbet på grund av. Speciellt om personen är i någon slags beroendeställning till en.

 4. Fan det där med professionalism och "beroendeställning" är bara femtiotalistisk USA-importerad konservatism förklätt till någon slags politisk korrekthet. På sjuttiotalet skrattade vi hysteriskt åt hur galet de betedde sig på andra sidan Atlanten, idag är det en så jävla viktig regel att jorden går under om den bryts. Där människor vistas tillsammans kommer kärlek och attraktion att uppstå, friska människor väljer inte bort människor för att vara professionella och ska inte behöva göra det heller. Däremot får man hålla ögonen öppna utifall lojalitetskonflikter skulle kunna leda till oacceptabel särbehandling på samma enkla sätt som kan ske när elever får en social relation med lärare.

  Men det är på intet sätt värre än att lärare har sina egna barn som elever i grundskolan.

 5. hmm. kom in på din blogg, suttit och läst ett tag, jätte intressant, men vad handlar din blogg om så, fattar att det är lite djupare än en människas vardag, men liksom vem är du, kan du inte presentera dig i bloggen med, eller finns det i arkivet ?

 6. Hej Evelina!

  Vem är jag? Bra fråga. Jag tycker att sex är bland det trevligaste som finns att ha och diskutera och vill gärna betrakta det som ett av mina intressen.

  Bloggen handlar till stor del om sex, feminism och normer. Hur normer och andras moral begränsar unga kvinnors (men också människor i allmänhets) livsutrymmen. Unga kvinnor glöms ofta bort i debatten, de få gånger de nämns är det i negativa termer: de är offer som behöver skyddas av en vuxenvärld (som sällan vet vad den pratar om).

  Jag skriver inte så mycket om min vardag, det stämmer, men jag försöker krydda inläggen med någonting självupplevt eller någonting någon/några jag känner upplevt. Jag vill inte var för teoretisk, om jag lyckas med det får mina läsare avgöra.

  Jag är medlem i RFSU. Är vegetarian och icke-monogam.

 7. Då jag gick i högstadiet för läänge sen, var det en lärare (man) som blev ihop med en elev (ung tjej)som gick i nian. Vad jag vet så var de tillsammans i väldigt många år efter det, och hade det bra:) Så kan det också gå!

 8. Relationer som motarbetas brukar stärkas är min erfarenhet. Vet flera sådana fall bara genom att se till personer jag känner och har känt.

  Så vill man att en relation av någon anledning ska ta slut är det nog direkt kontraproduktivt 🙂

  Därmed inte sagt att just den relationen du åsyftar motarbetades.

 9. Möjligen är jag mer öppen än de flesta, men ser inga problem med att ungdomar har sex. Dock uppstår det problem när det är så stor ålderskillnad som det är i ovan nämnda exempel.

  Visst kan en 16-åring förälska sig i en 30-åring, men det stora problemet är väl tvärs om, där upplever jag denna man som väldigt underlig. Sen är ju den äldre mannen klart mer erfaren och även om det inte sker under tvång kan det vara svårt för den yngre kvinnan att säga nej. Faktum är att jag tycker relationer i tonåren där det skiljer mer än 3 år får mig att höja ögonbrynen, och då kvittar det faktiskt vilket kön den äldre av dem tillhör.
  För mig blir det ändå som att de går in i relationen på olika vilkor.

  Sen tycker jag att ordet våldtäkt som sådan är olämpligt ordval så snart det gäller sexuell relation med någon under 15 år, men sett ur straffsynpunkt givetvis bra, men på något vis kommer det urholka begreppet våldtäkt, och dessutom urholka pedofili som begrepp. En bättre väg vore såklart att höja straffen för "sexuellt utnyttjande av underårig" och likställa straffskalan med våldtäkt, men särskilja brotten eftersom de är vitt skilda begrepp för mig.

  // Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *