Ovärdigt och desperat att ta avstånd från fördomar om feminister

Jag har aldrig någonsin tagit avstånd från osminkade feminister/kvinnor med orakade armhålor. Ibland kan det låta så när feminister (kvinnliga sådana) vill påskina att de också sminkar sig och gör sig fina liksom kvinnor i allmänhet. ”Att vara feminist handlar inte om att vara en orakad bitterfitta som hatar män” till exempel. Man lyckas paketera det orakade och osminkade med någonting dåligt, i detta fallet manshat. Eller ännu bättre: ”Man behöver inte vara ful och orakad för att vara feminist”.

Jag vet inte om syftet är gott då jag är osäker på vad poängen med sådana uttalanden är, men ofta andas det ett avståndstagande i det som sägs vilket jag inte finner motiverat om man vill stå upp för de kvinnor som bryter emot traditionella kvinnliga stereotyper. De stereotyper som många kvinnor kan vittna om är svåra att kringgå och ännu svårare att inte påverkas av på ett negativt sätt.

Rymmer det någon funktion att säga det uppenbara? Att feminister till stor del är kvinnor med traditionellt kvinnliga intressen? Räcker det inte att titta sig omkring för att inse att också en del feminister omfamnar samhällets (könsbundna) normer?

Många undrade vad som låg bakom Feministiskt Initiativs kampanj ”Feminister har bättre sex”. ”En viktig bakgrund till kampanjen är att vi är trötta på att få höra den gamla myten om att feminister är pryda och sexualfientliga” förklarade Gudrun Schyman och Veronica Svärd i Expressen. Åsa Sandell undrade om det inte är ovärdigt och desperat att ta avstånd och att överhuvudtaget bemöta en sådan mossig myt.

Det finns så många feministiska avståndstaganden som med fog kan kritiseras, men frågan är om avståndstagandet från den påstådda sexualfientligheten är ett av dem. För mig handlar det inte så mycket om att ta avstånd från en föreställning som i någon mån fortfarande finns, nämligen den att feminister inte är lika lätta på foten eller till och med tycker riktigt illa om sex, som att sätta sexualpolitiken på dagordningen. Diskussionen om värdet av ett jämställda relationer och bra sex lyser tyvärr med sin frånvaro när den dystra verkligheten är att många lever i ojämställda förhållanden med dåligt och ojämställt sex. Det gäller dock att man menar allvar och verkligen pratar sex. Den dag feminister gör det i stor utsträckning behövs inga avståndstaganden.

Det handlar främst om attitydförändringar. Det viktigaste arbetet sker i vår vardag när vi pratar sex på caféer. När vi höjer ett varningens finger åt de som uttrycker att äldre kvinnor och män har passerat bäst före-datumet och inte borde ha sex, att unga kvinnor som har runt inte vet sitt eget bästa och att det är helt i sin ordning att män tar för givet att de kan ejakulerar i dem de har sex med utan att först höra sig för.

Med fokus på det positiva med sex naturligtvis. Sex är skönt, gratis, bra för hälsan och har inte en negativ inverkan på klimatet. Kan de bli bättre?

4 reaktioner på ”Ovärdigt och desperat att ta avstånd från fördomar om feminister”

 1. "Jag har aldrig någonsin tagit avstånd från osminkade feminister/kvinnor med orakade armhålor. Ibland kan det låta så när feminister (kvinnliga sådana) vill påskina att de också sminkar sig och gör sig fina liksom kvinnor i allmänhet."

  Menar du att tjejer som sminkar sig och samtidigt säger sig vara feminister tar avstånd från de som undviker smink bara för just för att de själva sminkar sig?

  Eller menar du att folk måste påpeka att de inte tar avstånd från osminkade feminister när de själva är sådana som sminkar sig?

  Det blir väldigt olika tolkningar. Fast min respons är nog likartad oavsett vad du menar. Feminism är mer än smink eller inte smink och livsstilsideologier är alltid svåra. Dessutom är det inte bara osminkade feminister som problematiserar smink, eller bara feminister som är osminkade, även om de som bryter normen har ett annat utgångsläge än de som följer den.

 2. "Menar du att tjejer som sminkar sig och samtidigt säger sig vara feminister tar avstånd från de som undviker smink bara för just för att de själva sminkar sig?"

  Nej.

  "Eller menar du att folk måste påpeka att de inte tar avstånd från osminkade feminister när de själva är sådana som sminkar sig?"

  Nej.

  Jag menar att det ofta andas ett avståndstagande när man säger "Att vara feminist handlar inte om att vara en orakad bitterfitta som hatar män" till exempel. Man lyckas paketera det orakade och osminkade med någonting dåligt, i detta fallet manshat.

  Jag kanske var otydlig. Jag tänkte att de flesta skulle relatera till den klassikern.

  Eller ännu bättre: "Man behöver inte vara ful och orakad för att vara feminist".

 3. Jag klippte in delar av min kommentar i första stycket.

  Bra att du frågade. Att jag förstår det jag själv skriver är ganska givet, men det är bra om också andra gör det så att min poäng går fram 🙂

 4. Tja, jag har läst dina bloggar ett tag nu och vill bara säga (även fast jag vet att du inte behöver höra det) att du e klockren, du är en av få unga människor som visar att det är viktigt att visa ansvar och profilera sig, en dag ska du/ni/vi ta över. Du får både ris och ros, ris från den rädde och osäkra (pre-dömmande) ros från alla andra som tycker du e stark/förebild/korrekt. etc. tyvärr (rätta mig om jag har fel) tror jag att du sällan får rätt uppskattning, det är lätt för en vilsen tjej som läser din blogg att haka på för det "rätt" att vara feminist – "men jag vill juh inte sluta raka mig eller sluta ha sex"…. Stereotypen sitter som berget inte bara gällande feminism utan massa annat oxå, det är just där jag beundrar dig mest, att du som ung tjej i ett imperialistiskt och patriarktiskt samhälle lyckas både se själv och oxå förmedla det. Tack, inte för allt du förmedlar persig utan mer för att du ger mig hopp om framtiden, hopp om att unga (yngre än mig) människor kan välja vägar utan att visa direkt hänsyn till "vad som ska vara rätt" . Och vidare till alla som läser kommentarerna oxå. Jag e en hetrosexuell kille på 31 år, jag är feminist, jag rakar mig (kring "honom", under armarna och vid behov ansikte), jag sminkar mig ibland, jag kollar på porr, jag använder hudkräm (kvinnliga). Det gör jag för att JAG trivs med det… precis som en del kvinnor (dom med självkänsla och integritet) gör. Där följer ni stereotypmodellen så räknar jag det till 8 motsägelser i min självbeskrivning…. well KRAM på dig Johanna…. löööv ya.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *