Jag fick en fråga om Ungdomsmottagningen

Det hade inte undgått frågeställaren att jag inte är direkt förtjust i ungdomsmottagningens verksamhet och personen var nyfiken och ville veta varför. Är det moraliserandet du inte inte gillar?

Tanken med en närliggande ungdomsmottagning dit ungdomar kan vända sig är god, men som med det mesta räcker det inte alltid att tanken är god. Är det verkligen ungdomar som vänder sig dit? Ja, men det dessa ungdomar har gemensamt är att de är kvinnor. Kvinnor uppsöker ungdomsmottagningen själv eller i sällskap av någon annan, män besöker mycket sällan ungdomsmottagningen på egen hand.

Det är problematiskt då sex och eventuella konsekvenser av sex angår alla. Ungdomsmottagningen försöker med jämna mellanrum locka till sig fler unga män genom att peka på att det är en ungdomsmottagning och inte en kvinnomottagning, men det händer föga. Känner sig män inte välkomna eller finns det andra faktorer som spelar in?

Män är inte mindre kapabla än kvinnor att ta ansvar för sin sexualitet, med är det möjligt för ungdomsmottagningens personal att upprätthålla den bilden av män? Preventivmedel är påfallande ofta en kvinnofråga. Det är kvinnan som ber om kondom, om hon inte gör det antas hon vara skyddad av hormoner. Har det att göra med en förlegad syn på kvinnan som den vårdande och omhändertagande eller är synen en direkt konsekvens av vilka som uppsöker Ungdomsmottagningen?

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att preventivmedel är en kvinnofråga (vad som för en tid sedan kallades kvinnans frigörelse) när Ungdomsmottagningen skriver ut p-piller i samma takt som ökade klamydiafall rapporteras. Den verksamhet som dagligen besöks av personer som är oroliga att de blivit smittade av någon sexuellt överförbar sjukdom.

Personalen är medvetna om klamydiaproblematiken, men de tycks inte vilja inse att klamydia inte frodas i den monogama kulturen. Verksamheten är mononormativ. En person jag hade sex med flera gånger om dagen fick inte antibiotika utskrivet när han besökte ungdomsmottagningen med mig. Han hade fått det om vi hade varit ett par.

Vuxenvärlden oroar sig över den ”lavinartade klamydian” samtidigt som anställda vid ungdomsmottagningen uppmanar kvinnor som inte valt den monogama livsstilen att använda p-piller. Kvinnor som kan antas vara i större behov av några stärkande ord som ger dem styrka att säga i från när män vill strunta i att använda kondom.

Det positiva med ungdomsmottagningen är att du blir testad om du så önskar. Det kanske finns mottagningar som inte gör det, men min erfarenhet är att jag varken behöver överdriva eller ljuga för att få testas. Ribban är ganska lågt satt med andra ord.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

This entry was posted in Ungdomsmottagningen. Bookmark the permalink.

14 Responses to Jag fick en fråga om Ungdomsmottagningen

 1. Drottningen says:

  spontant så tänker jag att det är ju inte ett dugg konstigt att killar inte känner sig välkomna till ungdomsmottagningen. Åtminstone förr så var det barnmorskor som jobbade på ungdomsmottagningen här i stan och just den yrkesgruppen är väl knappast sådär överdrivet bra på att vare sig möta eller bemöta människor med penis

 2. Poäng!

  Varenda gång jag blivit undersökt av en manlig läkare i intima sammanhang har de förklarat att det inte fanns någon kvinnlig läkare ledig vid det tillfället. Detta trots att jag aldrig efterfrågat läkare av ett visst kön.

  Jag har dock en allmän känsla av att urinprov är vanligare än undersökningar i gynstolen nu för tiden. Åtminstone när det gäller klamydia.

  Men det finns ju andra problem…

 3. Han fick inte antibiotika för att ni inte var ett par? Så sjukt. Vilken var förklaringen om det, han fick?

 4. WysiWyg says:

  Jag tror du underskattar (framförallt unga) killars ego och osäkerhet. Att gå till UM är lite som att erkänna att man inte vet allt som finns att veta om sex, och det krävs ofta större självinsikt än vad många unga killar har för att erkänna det för sig själva.

  Att gå till UM för att kolla sig är också lite som att erkänna att man gjort fel, också något som inte många är bra på.

  Jämför med klassikern att inte fråga om vägbeskrivning. 😉

  Men sedan är det så klart också en självförstärkande cirkel; killar går inte till UM eftersom det är en "tjejgrej", vilket det är för att det bara är tjejer som går dit.

 5. Skinhead Barbiedoll: Det hade varit intressant med en motivering. Vi fick veta att de inte jobbar så bara.

 6. WysiWyg says:

  Mysko, jag trodde inte de hade rätt att väga ge vård?

 7. Winald says:

  Jag likt du har åsikter mot ungdomsmottagningen, men jag bär dessa då jag aldrig haft bra erfarenheter av barnmorskorna där. De kan fasen ingenting om P-medel och dess alternativ.
  "Här, ta p-piller så minskar mensvärken". Men hur fan tänker de!!
  Ja, man kanske bör skydda sig, men säga så till en fjortis som inte vet nt om blodproppar eller hur hormoner förändrar personligheten…

  Men iaf. Det jag ville kommentera.
  Idén ÄR bra, som du säger.
  För ingen går ju till doktorn för att lära sig om hälsa heller, eller till kuratorn för att lära sig om sig själv.
  Man besöker vården då man behöver hjälp…
  Alltså mycket bra. Men sätt in kompetent personal!

 8. Henric says:

  Jag tycker tvärtom att det är HELT i sin ordning att personen inte fick antibiotika, det är snarare idiotin med att automatiskt ge den till en fast partner som ska kritiseras. En god vän till mig drogs med klamydia i fyra år utan att smitta sin flickvan. Jag hade själv regelbundet sex med en smittad kvinna i en månad utan att smittas

 9. Anneli says:

  Ungdomsmottagningen i Huddinge (och troligtvis på en hel del andra ställen) har killmottagning en kväll i veckan. Jag har fått lite intrycket av att de flesta tjejer som går till UM gör det för p-piller eller tester, medan killarna nästan bara går för att testa mot sjukdomar. Eller typ kuratorbesök. Det finns inte riktigt någon ursäkt av typen "äh, jag ska bara förnya mitt recept" för killarna. Så tja, det kanske är en och annan som tycker att det är pinsamt att sitta i väntrummet med en massa brudar – eftersom de tycker att anledningen till att de är där är pinsam.

  Är mest spekulationer, men jag tror att tonårskillar ofta funkar lite så.

 10. Henric:

  Det är en rimlig linje. Det gäller inte bara antibiotika. De borde tänka några gånger extra innan de rekommenderar p-piller till höger och vänster. Jag har hört ett x antal anställda vid Ungdomsmottagningen motivera p-piller med att dessa gör det möjligt att hoppa över mensen under en längre tid.

 11. Lollo says:

  Jag håller med dig, speciellt det där med hur de skriver ut p-piller hur som helst utan att informera något om eventuella biverkningar.

  Vad tycker du föresten om Arvikafestivalens nya reklamfilm? http://www.arvikafestivalen.se/
  Den har fått en massa kritik och en egen facebookhatargrupp(kolla in "Arvika 10's reklamfilm suger") , enligt folk där är den tydligen gubbsjuk och smaklös.

 12. Rasmus says:

  Jag undrar om det där med att skaffa preventivmedel kan hänga ihop med om man tror att man kommer få knulla. Det känns ju på nåt sätt nödvändigare att ha en kondom med sig om man tror att chansen är stor att den kommer till användning än om man tror att den (som vanligt) följer med hem oanvänd.

  Är vi människor kapabla att betrakta bägge kön som ansvariga för sin sexualitet? Sexualiteten har inte alltid varit kvinnans ansvar. På 1600-talet ansågs inte kvinnor kunna ta ansvar för sin sexualitet, så det låg på männen. Anledningen till att man brände "häxor" på bål var att de hade knullat med djävulen. Satan hade större och hårdare kuk än (ett kyrkomöte på 1300-talet fastslog att han var ca 180 lång, mörkhyad och enormt välutrustad) någon man och var den ende som kunde tillfredsställa kvinnor sexuellt. Alltså gällde det att hålla koll på kvinnorna så de inte rymde till djävulen, eller bara knullade sönder sina män så totalt att männen blev oförmögna att arbeta.

  Sen, från 1800-talet och framåt var sex kvinnans ansvar. Frågan är vad som hände på 1700-talet… Dessutom kan man konstatera att vems ansvaret än anses vara tycks det kunna användas för att underordna kvinnor.

 13. Nödvändigare? Du får det att låta som en storslagen insats att bära runt på några kondomer. Jag har en idé om att alltid göra det, så farligt är det inte.

  De som får sex mer sällan skulle nog mena att sex brukar bli av när man som minst anar det och därför kan det vara en god idé att ha minst en i innerfickan (män har ju sådana).

 14. Rasmus says:

  Storslagen insats? Knappast. Jag tror bara folk tenderar att skippa sånt de inte tror sig behöva. Jag brukade själv ha en kondom liggandes i plånboken i många år, men varje gång jag faktiskt använt den så har jag befunnit mig hemma i min egen säng så nu ligger de i en byrålåda vid sängen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *