Vägra vara en sorts utsmyckning av det offentliga rummet

Det är frustrerande när verkligheten överensstämmer med stereotypen om hur kvinnor är även om det är klart och givet att det alltid är någon som kommer leva upp till den för annars skulle den inte finnas.

Ett exempel på detta är när kvinnor uttalar sig offentligt om att det värsta man kan säga till en kvinna är att hon är ful eller fråga henne vad hon väger. Jag vet inte vad som bidragit till att det blivit så accepterat att i egenskap av kvinna uttala sig om hur kvinnor är och upplever saker och ting, men jag gillar det inte. Jag ska erkänna att jag själv halkar dit ibland och utgår från mina egna erfarenheter, men jag försöker åtminstone att inte göra det.

Det har blivit en sanning att alla kvinnor vill vara smala och att alla som påstår någonting annat ljuger. Jag tror inte alls att det stämmer, men om att så är fallet och även om det är så och att de flesta kvinnor verkligen har svårare att hantera frågan om sin vikt mer än någonting annat finns det en uppenbar risk med att falla in i ett beteende där vissa frågor inte får ställas till personer på grund av deras kön.

Nej, det är inte alls det värsta du kan säga. Inte till mig. För mig (och säkert många andra) finns det högre värden (att vara kåt och ha bra självförtroende t ex) än att vara smal och se bra ut, vilket är otroligt subjektivt. Att hävda någonting annat är att förminska sig själv till ett objekt, en sorts utsmyckning av det offentliga rummet, och nej, jag tycker inte att tanken på att vara sexobjektet som alla vill penetrera är värre än att personer vill ta med en hem och klämma en i kinderna för att man är så himla gullig.“Jag är naken och blästrad och skitful och kåt, när du rör vid min ängsmark blir den fuktig och våt” – Maud Lindström

Om jag inte visste att kommentaren ”vad ful du är” en är av få som finns till buds när du vill kränka en kvinna maximalt (att hon är en hora eller att hon inte fått något på länge fungerar också) skulle jag känna mig ganska smickrad varje gång någon försökte hitta någonting riktigt tvivelaktigt hos mig och tog fram ful-geväret i brist på annat.

This entry was posted in Feminism. Bookmark the permalink.

18 Responses to Vägra vara en sorts utsmyckning av det offentliga rummet

 1. Micke says:

  Jag ville bara säga: Förbannat bra bild!
  Intim, utlämnande, och så uppenbar i illustrationen av hur majoriteten av människor faktiskt är.

  Jag är f.ö. övertygad om att "Det har blivit en sanning att alla kvinnor vill vara smala…" är en osanning. Media försöker (tyvärr med gott resultat, verkar det som)tvångsmata oss den bilden – vilket inte är orimligt i deras värld där de vill kunna sälja lösnummer med rubriker som "Så blir du smal i/till <whatever>". Men att det skulle blivit en sanning… Jag tror din bild och ditt inlägg är ett bevis på motsatsen, eh? 🙂

  Som avrundning, dock anknytande till "vad ful du är", kom jag ooosökt att tänka på förolämpningen "Jag är fet. Du är ful. Jag kan banta". 😉

 2. f says:

  Du är så fantastisk!

 3. David says:

  Fantastiskt! Sista meningen ("Om jag inte visste…") är så klockren.

 4. Precis vad jag vill läsa innan jag går och lägger mig. Två fantastisk/t vinner mot 15 "vad snygg/ful du är".

 5. Klumpesnusk says:

  Som alltid bra skrivet, insiktsfullt och tänkvärt. Kryddat med en fin bild.

 6. Markus says:

  Alla kvinnor borde vara som du!
  Good work!

 7. Markus: Hur menar du?

 8. Donald says:

  En vacker och sensuell bild på en vacker flicka med naturlig skönhet.
  Tycker om både ditt utseende och dina åsikter.
  Du är både vacker och klok.

 9. Bengt says:

  Att läsa din blogg är mycket mer givande och intressant än att läsa en blogg som Blondinbellas.

 10. Alla tjejer/flickor/kvinnor borde läsa lite mer johanna sjödin. eller tja, alla killar/pojkar/män också för den delen.

  du är bra!

 11. Du är coolast. Så enkelt är det. Jag vet inte många som skulle kunna lägga ut en nakenbild på sig själv, rakandes sitt kön, utan att det blir vare sig snaskigt och porrigt eller kladdigt och socialrealistiskt.

  Du är du, bara, och det känns väldigt befriande.

  Det är extremt ovanligt att någon över huvud taget, och särskilt så unga tjejer, vågar vara så nakna på alla nivåer. Ja, du är ett gott föredöme för andra tjejer, med din integritet och nakenhet i kombination.

  Sluta aldrig med det!

  🙂

 12. MIKE says:

  Asså,du är en så grymt cool tjej som verkligen vågar stå upp för vad du tycker är rätt och fel i vårt samhälle.
  Bilden är också nice.
  Kör så det ryker.du är bäst.

 13. Anders Klasson says:

  Raka gärna huvudet helt flintis oxå.Flint på tjejjer
  sätter fart på Hormonerna…

 14. bengt says:

  Ah ni är mycket vacker 🙂
  En fin dam tycker jag.

 15. Erik johansson says:

  snygg du är.

 16. johob says:

  hej johana skönt runka till din fittraknings bild blir kåt på slicka din fitta gillar ochså raka bort håret på pung o i skrevet . gillar ochså visa mig naken ute o på badhus etc. runka till publik..aahhh

 17. Erik says:

  Hej! Jag tycker det är en vacker bild. Du verkar va en gullig tjej med sunda värderingar! Hoppas att allt är bra ju! M v h Erik

 18. O.L says:

  Faan vilken vacker människa du är.

  Om jag hade dig…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *