Kemisk kastrering

Dagens Nyheter skrev häromdagen att den polska regeringen vill införa kemisk kastrering av dömda pedofila sexualbrottslingar. Hur pedofila dessa sexualbrottslingar är i verkligheten låter jag vara osagt. Jag litar inte ett dugg på media som ömsom vill göra gällande att en sexuell erfarenhet förvandlar förgriparen till pedofil. Den debatten hör inte riktigt dit.

Moderaten Mats G Nilsson (m) motionerade om kemisk kastrering förra året:

Det finns inget som tyder på att återfallsfrekvensen är särskilt hög vad gäller sexualbrottslingar men varje återfall som hade kunnat undvikas är att betrakta som oacceptabelt. Samhället har ett särskilt ansvar att inte låta den förövare som vid upprepade tillfällen våldtagit eller någon gång sexuellt våldfört sig på barn åter få begå samma brott
.

"men varje brott som hade kunnat undvikas är att betrakta som oacceptabelt", hela den meningen andas destruktivt tänkande – att vi ska ta det säkra före det osäkra. Den sortens resonemang brukar nästan alltid sluta med obehagligheter. Vurmandet för övervakning och säkerhet är bara ett exempel på hur det kan gå när politiker vill ta det säkra före det osäkra och missar att de dribblar bort sig själva och i slutändan gått miste om både säkerheten och den personliga integriteten.

Motionen innehåller en sund tanke som lyser med sin frånvaro i våldtäktsdebatten – synen på förövaren som skyldig. I den gråa trista vardagen urskuldas förövare och det är nedslående när din omgivning räknar kallt med att du som kvinna ska vidta preventiva åtgärder för att inte fara illa. Motionären flyttar fokus och som företeelse är det rätt intressant även om jag inte delar hans åsikt.

Nilssons slutkläm "Det är ett straff för den lagförde våldtäktsmannen som ej kan betraktas som värre än det öde som drabbar ett våldtäktsoffer" sänker inte motionens underhållningsvärde.

Våldtäktsdebatten är nog den debatt som gör mig mest uppgiven. Av den anledningen är det inte moraliskt rätt att vidta vilka åtgärder som helst och hoppas på det bästa, att ge upp tron på att det går att rehabilitera och helt förlita sig på att kemikalier löser alla problem. En person som motiverar ett straff med att det inte är lika brutalt som gärningen som föranledde straffet bör verkligen fråga sig själv "vad vill jag åstadkomma?".

Kriminalvården svarar att enbart kemisk kastrering inte fungerar och poängterar att kemisk kastrering endast behandlar symptomen och inte går till botten med problemet. Med någon trovärdighet i behåll borde man rimligen bemöta Kriminalvårdens konstaterande?

Nu väntar jag bara på en motion om att kastrera groomare i förebyggande syfte. Vill inte du att våldtäkterna ska minska? Jo, just det, jag tänkte väl det.

Svenska bloggar om , , , ,

This entry was posted in Tänk på barnen. Bookmark the permalink.

7 Responses to Kemisk kastrering

 1. Är det inte lika bra att kastrera alla män i förebyggande syfte, vem vet vad enman kan ta sig till, de är ju enligt många feminister "ondskan" personifierad?

 2. Jag är mer inne på att alla män borde utrotas.

 3. Det är ju ett alternativ, för möjlighet till självreproduktion finns ju i dagsläget så…..

 4. WysiWyg says:

  1. Jag antar att tanken är att man ska använda kemisk kastrering när personen avtjänat sitt straff? I sådana fall strider väl det mot grundtanken att när man avtjänat sitt straff så är man fri igen? Det skulle således bli en del av straffet, och därmed skulle straffet blir livstid istället för tidsbegränsat. Rätt eller fel, men det är något man borde fundera på.

  2. När man väl lämnat principen om förbud mot kroppsstraff så är man ute på hal is. Jag tror inte att "den personliga integriteten" är det som hotas mest, så mycket som hotet om skampåle och piskrapp på torget för snatterier (ja, det finns de som helt ärligt föreslagit detta).

  3. Efter vad jag förstått, och jag vill påpeka att detta kan vara fel, så är kemisk kastrering i sig rätt värdelöst. Det krävs att personen tar sin "medicin" dagligen, och effekterna kan upphävas rätt lätt genom att man tar någon form av anabol stereoid. Vidare så ska det alltså bara ta bort förmågan till erektion, inte viljan att våldta/genomföra samlag. Och som vi vet så krävs det inte erektion för att våldta någon.

 5. Henric says:

  Eftersom våldtäkt i många fall är en våldshandling mer än sexhandling så har ju risken ofta påtalats at den återfallsbenägne person som medicnerar bort sin erektion sannolikt bara skulle byta sitt våld mot ett annat sorts våld. Vem vet kanske också av ÄNNU värre typ?

 6. Anders says:

  Är för kemisk kastrering i fallen av sexualbrott, fick dock en tankeställare när jag läste en kommentar på en annan blogg(minns tyvärr inte vilken). Hur gör vi med kvinnliga förövare?
  Visst skall lagen vara lika för alla, men har ännu inte läst om någon kemisk kastrering för kvinnor, men kanske fungerar samma medicin på kvinnor också.

  I vilket fall, en kemisk kastrering skall såklart inte vara för evigt, men under en tidsbegränsning, och givetvis i samband med någon form av terapi, för som wysiwyg nämnde kastreringen i sig botar inte, tar bara bort symtomen. Har dock inte läst att erektionen försvinner, däremot viljan att genomföra sexuella handlingar. Skulel tro att den också minskar testoteronhalten, vilket då kan hävas genom att tillföra mer i form av anabola steroider. Därför bör det såklart också ske kontinuerlig blodtestning under behandlingen.

  // Anders

 7. Ly says:

  Kemisk kastrering i all ära, men jag föredrar mer medeltida (och oåterkalleliga) metoder….. Kör med rent fysisk kastrering helt enkelt, utan bedövning. Och passa på att utföra omskärelse samtidigt, helst med infekterad, rostig kniv. Nej, tyvärr, kastrering löser inga problem. Störda individer skulle bara finna ut nya sätt vara störda på. Vad gäller kvinnliga förövare….livstids fängelse, kasta bort nyckeln….Medicinering är väl tänkbart. Något som hämmar impulser/sexdrift. Men det finns tyvärr ej medicin mot orimliga maktbegär. Vilket är vad sexövergrepp handlar om: Makt över någon som ej är med på det hela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *