Fel kritik riktas mot Bilddagboken

Ni som läser min blogg kanske inte känner till Bilddagboken. Ett bilddcommunity som köptes upp av Lunarstorm där du kan bli vän med människor, lägga upp bilder och få dem kommenterade, kolla in andras bilder, skriva dagböcker och gästboksinlägg samt skicka privata mail. För bara någon dag sedan ändrade Bilddagboken utseende, jag tillhör den grupp människor som tyckte designen var snyggare innan den ändrades just för att den innan var allt annat än flashig, snarare väldigt ren och amatörmässig. Den utseendemässiga förändringen har skapat en trend där Bilddagbokens användare uppmanar varandra att skriva till Bilddagbokens crew och klaga på den nya designen samt skriva på en protestlista som i skrivande stund har 16527 namnunderskrifter. Ett fett underbetyg till Bilddagboken med andra ord, har inte hört någon som varit positiv till det nya utseendet. Skrev själv på listan mest för att vara snäll med de människor som fortfarande gillar bilddagboken. Skit ska ha skit. Jag gör det verkligen inte, vilket jag förklarar närmare i blogginlägget Bilddagboken raderar mina bilder.

Jag minns att det var snack om att Lunarstorm skulle köpa upp Bilddagboken, men det var för för drygt en vecka sedan jag fick reda på Bilddagboken faktiskt hade blivit uppköpta av Lunarstorm. Att bli uppköpt av Lunarstorm bådar inte alls särskilt gott. Lunarstorm hetsades, från Aftonbladets sida, till att ta bort "sexfrågan" på användarnas presentationer då det var olämpligt att tolvåringar kunde svara vad de uppskattade sexuellt. Detta kunde ses som ett uppmuntrande till att ha sex från Lunarstorms sida. Det här var på den tiden då Lunarstorm var stort, då det var 30000 människor online varje gång du loggade in. På den tiden då Lunarstorm kunde få människor att betala för att använda tjänsten, de fryste var och varannan tjänst för ickebetalande medlemmar. Det kändes helt poänglöst att ha kvar ett konto som icke betalande medlem. Jag minns att jag var en av de första i Söråker med att skaffa en lunar, det var 2001, Johanna 10 år under nicket "starjohannagirl". Wow. Två dåvarande vänner hade liknande namn förutom att de använde sina egna namn. I dagsläget är tjänsten helt gratis, den var det sist jag kollade åtminstone och det säger väl allt. Lunarstorm är inte längre lika stort.

Det humoristiska med att Bilddagbokens agerande är att det har fått en sådan uppslutning, när jag läser några av mina vänners dagböcker framstår detta som prioriteringsfrågan nummer 1 och det är svårt att inte bli besviken på dessa personer som i sina yngre år ville vara politiska. Då gjorde de allt för att bli accepterade, nu idag är många av dem myndiga och behöver därför inte jobba stenhårt för att bli sedda, tagna på allvar etc. Bilddagbokens problem är inte designen utan den gammeldagsa moralen som färgar crewmedlemmarna och därmed sidans innehåll. Dessa gör skillnad på strandbilder med bikini och hemmabilder med BH och trosor då vi kan antas ha sett det ena, men inte det andra. Kanske trodde ni gränsen gick vid nakna/halvnakna bilder, då trodde ni fel. Personerna som driver sidan har all rätt i världen att godtyckligt radera bilder som inte faller i deras smak utan att förvarna sina medlemmar, någonting jag tycker att de borde vara mer öppna med. Andra bildcommunitys låser vanligtvis bilderna, så att endast du som ägare bilderna har rätt att se dem.

Denna bild raderade någon ur Bilddagbokens crew: En bild som är drygt 2*2 cm stor, en presentationsbild med en light koppling till analsex. Enligt personen som fick bilden raderade är bilden två skivomslag i ett (Kool-Aid/Pink Floyd). Har förgäves försökt hitta ett större exemplar. Redan här tycker jag var och borde fundera om man verkligen bör uppmuntra detta högst tvivelaktiga community.

För att säga någonting positivt: På mitt gamla Pixbox-konto laddade jag upp nakenbilder på mig själv som fjortonåring, den bild som hade flest sidvisningar hade drygt 2200 visningar och minst visningar hade en bild med endast 600. Mig veterligen anmäldes aldrig bilderna, ingen ens kommenterade bilderna. Det var inget försök att provocera någon, det var inte ens en tanke i mitt huvud då, det jag gjorde vara att fråga om tillåtelse för att lägga upp nakenbilder på några vänner till mig och det fick jag. Idag när jag tänker bilderna förstår jag inte hur det är möjligt efter alla mindre nakna bilder som jag fått raderade hos Bilddagboken. Som jag nämner i mitt tidigare inlägg om Bilddagbokens tvivelaktiga moral fick jag en bild iförd endast trosor och linne raderad då den ansågs vara för utmanande.

I just Bilddagbokens fall finns det viktigare frågor att bry sig om för den som varken tycker att sex eller naket är särskilt farligt. Bara därför borde en protestlista på det temat tillverkas redan imorgon. Intressant?

This entry was posted in Naket. Bookmark the permalink.

9 Responses to Fel kritik riktas mot Bilddagboken

 1. Johan Borg says:

  När jag läser din blogg får jag känslan av kortsynthet.
  Det faktum att Bilddagboken raderar olämpliga bilder tycker jag inte alls är fel eller gammalmodigt. Det är för att skydda personer som anser sådana bilder stötande, och för att skydda personer som inte borde se sådant material.
  Bilddagboken AB:s allmäna villkor säger följande:

  “Du får inte publicera texter och bilder som kan anses stötande […]”

  “Eftersom Bilddagboken är till för alla får du inte ladda upp nakenbilder.”

  Utmanande bilder och helt nakna bilder är alltså förbjudet att publicera. Och det handlar inte bara om juridik, lager och regler. Det är en moralgrej också.

  Med risken för att verka klichéartad, så är det ett moralbrott att publicera utmanande bilder. Det breddar bara klyftan mellan könen. Att unga tjejer ska vara så villiga, sexiga och lättklädda som möjligt – medan killen skall vara den som strular med tjejerna och är så tuffa och häftiga.

  Det är kanske svårt att se att publicerandet av sådana bilder kan bidra till detta, men det är bara simpel logik, för du är inte ensam om att göra det. Och skulle en 10-årig flicka se många sådana bilder, så får hon ju bilden av att det är så man skall vara och bete sig. Förstår du min tanke?

  Och angående den där bilden på kvinnan med en banan uppstucken i anus – det är bara barnsligt och motbjudande.

  Refr: http://www.bilddagboken.se/p/terms.html

 2. Johan Borg says:

  En annan fråga – varför lägger du upp bilder på dig naken från första början?

 3. Johan Borg:

  För att jag känner för det?

  Varför skriver man om vilken sorts pasta man har ätit till middag och varför ställer du en så dum fråga? Jag har fått den en miljon gånger och förvånas alltid över att människor som lägger upp ett x antal bilder med samma pose aldrig får den.

 4. Johan Borg:

  I slutändan kan alla bilder upplevas stötande bara vi vänder oss till “rätt” person. Att du vill förhindra mig någonting för att det inte ligger i ditt intresse tycker jag är ytterst “stötande” och omänskligt. Det vore en annan femma om jag under pistolhot tvingade dig att se alla läskiga bilder men nu är det inte så.

  Vilken lag hindrar mig från att lägga upp nakna bilder på mig själv? Jag är väldigt nyfiken.

  Tycker du kan förklara din simpla logik, jag är nog inte ensam om att inte förstå den. Nej, jag är ingen moralist som tänker lägga mig i tioåringars intressen då jag inte tycker att jag är bättre än någon annan eller att jag har rätt att avgöra vad som är bra eller dåligt för någon annan. Jag kan tycka att mycket är tragiskt, men varför skulle människor inte ha rätt att vara tragiska bara för att jag inte vill se tragiska människor?

  Varför skulle människor inte få vara barnsliga och motbjudande? Det är din åsikt, enligt mitt tycke är man motbjudande om man vill begränsa en person på så lösa grunder.

 5. Anonymous says:

  jag vet att det här inte på något sätt är väsentligt, men de skivomslag som är kombinerade är velvet underground and nico (bananen) och the strokes (resten).

 6. Aspsusa says:

  Litet sen kommentar (hittade hit först nu – rör mig inte mycket i blogosfären):
  Vad gillar du Flickr:s policy? Man får lägga ut vad som helst, men önskan är att man själv taggar “vågade” (antagligen mycket låg tröskel för vad det skulle vara – amerikaner är ju som känt hysteriska) bilder, så att de inte per automatik dyker upp i bildflödet som andra ser. Annars är det visst fritt fram för att visa dem offentligt.
  (Undlåter man att tagga själv och blir anmäld åker man visst på handmoderering, som kan vara väldigt långsam, eller att hela ens “stream” blir märkt “icke i det offentliga rummer”.)

  Själv tycker jag att det är en sällsynt lyckad policy – flickr har flera verkligt snygga grupper/pooler av nakenstudier, humoristiska fejk-sex stilleben och annat kul.

 7. Kenta says:

  Bilddagboken har en konstig syn på saker, Senast för 1 vecka sen blev det en väldans liv sedan en väldigt populär person på bdb laddat upp en bild där man såg hans ben i badkaret. Ett par helt vanliga mansben som blev raderat.

  Samtidigt pågick en tävling om vårkänslor och en av de vinnande bidragen var en bild på 2 personers ben.

 8. Anonymous says:

  vad heter du på bilddagboken?

 9. Frida says:

  Jag håller med Johan Borg.
  Tycker inte du riktigt svarade på hans åsikter i inlägget (åsikter som han argumenterade bra för och jag håller med)
  Tycler det är bra att de tar bort osmakluga bilder, jag tror de flesta 14-åriga tjejer som lägger ut sådana bilder gör de för fel anledning och inte förstår vad det kan leda till och gör det för killarnas skull. (jag har själv varit där).
  Dessutom förstår jag inte varför man ska tvinga på andra sin nakna kropp? Det är samma sak som att jag inte vill se min granne gå ut naken och hämta sin post, jag finner det stötande och helt ärligt jävligt äckligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *