Nej till klädkoder inom skolan!

"Om skolan är tydlig med sina regler så elever och föräldrar vet om vad som gäller kan eleverna välja en annan skola", säger Frank Nordberg, verksjurist på Skolverket till Metro.

Det är väldigt lätt för vuxna att lägga sig i vad de själva inte omfattas av och det är väldigt lätt att hävda att alla har ett fritt val bla bla. Jag vet INGEN gymnasieskola som tillåter huvudbonad inomhus, möjligen att fordoneleverna får bära keps under lektionerna. Känner en person som gick fordonprogrammet och hans klass fick bära huvudbonad. Min skola har gått så långt att huvudbonad inte ens får bäras i korridorerna eller uppehållsrummen, inte inom skolans område med andra ord. Detta var ingenting jag visste innan och när jag ifrågasatte reglerna fick jag kastat i ansiktet att reglerna är styrelsens påhitt. Hela påstående om att det var styrelsen som satt upp reglerna kändes mest som en skräddarsydd lögn för att kunna fortsätta trakassera eleverna och tömma ytterligare på integriteten.

Jag blir så förbannad när människor uttalar i frågan utan att veta vad de svarar på. Principlösa är vad ni är. Att män utan bröst eller elever generellt som inte bär mössa eller låter byxorna "hänga" inte har några som helst problem med att förbjuda just urringningar, mössor och "häng" betyder inte att det är ett bra tillvägagångsätt. Personligen drabbas inte bröstlöse Pontus men integriteten då, bör skolan verkligen ha rätten att lägga sig? Skolan "glömmer" den riktiga frågan och diskussionen blir huruvida häng är snyggt eller inte.

Det verkar vara hur enkelt som helst att komma undan genom att hänvisa till hygien. Det som förvånade mig är att lärarna inte ens nämnde hur synd det är om alla med kuk (eller har jag missat något?) som måste gå runt och bli kåta hela dagen utan att få upplopp för sin kåthet. Vanligtvis brukar det vara så det fungerar, begränsa kvinnors frihet och få bukt med "problemet".

Vad är nästa steg – skoluniform?

This entry was posted in Hört i skolan. Bookmark the permalink.

One Response to Nej till klädkoder inom skolan!

  1. Milla says:

    Jag har inte stött på någon lärare på gymnasiet som bett någon av eleverna i min klass att ta av sig mössa,keps eller liknande, tycker personligen att det finns större problem att ifrågasätta bland elever under lektionerna än vad dom har på huvudet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *