Skolans bristande droginformation

Innan sommarlovet fick min klass i uppdrag att fylla i en enkät gällande idrottshögstadium. Idrottshögstadium innebär att man en längre tid i veckan ägnar sig åt valfri aktivitet under skoltid. Av förståeliga skäl så har jag aldrig valt idrottshögstadium som eftermiddagsaktivitet. Jag har istället suttit och studerat. Det är först under denna mentorsträff som jag blir informerad om att man måste vara drogfri för att få delta. Drogfri innebär ingen tobak, ingen alkohol, inga dopingspreparat och ingen narkotika. För att få delta måste man också skriva under ett kontrakt där man lovar att inte nyttja dessa droger. Den som bryter mot avtalet risker att bli utesluten. I skolan borde alla ha samma rätt till aktiviteter oavsett vad man väljer att syssla med under sin lediga tid. Ni kan inte stå och påstå att alkohol bryter ned kroppen och gör den svag samtidigt som ni vägrar låta alkoholdrickande elever delta i diverse aktiviteter.

I årskurs åtta fick vi tröjor med texten "våga säga nej till droger och våld". Rätta mig om jag har fel men jag tror att droginformation skall vara obligatoriskt för samtliga elever. Det finns säkert någon lärare som inte gjort bort sig fullkomligt men de lärare jag har haft har i princip talat om saker de inte vet någonting om. Refererat till statistik och undersökningar som inte finns. Det är inte alls ovanligt att lärare talar om för elever att alkohol har dålig smak och är nästan odrickbart. Lärare kan däremot aldrig påstå detsamma om narkotika eftersom att det vore oacceptabelt att en lärare skulle stå och erkänna att han eller hon testat tyngre droger. Det är bara för dumt att påstå att det finns en absolut sanning och det blir ännu pinsammare när alla vet att personen som ljuger än rakt i ansiktet själv dricker. Tror någon på fullaste allvar att människor skulle betala för något som inte är gott och för det andra har det något med saken att göra? Anledningen att det tjatas om att unga inte ska dricka handlar inte någon välvilja om att vuxna inte vill att vi ska dricka äckliga saker.

Argument som att man kan ha roligt nykter håller inte. Det kan man helt säkert, men samma sak här vad har det med saken att göra? Vuxna framställer det som om att de bryr sig om att vi ska ha så roligt. Det är ju bara jag själv som kan avgöra vad jag tycker är roligt sen om det är sunt det jag håller på med är en annan sak. Vuxna har tvärtom bevisat att vi att ungdomar ska ha det så jävligt som möjligt, titta bara på alla regler och förbud vi unga tvingas leva efter. Tala inte om för unga att de inte ska dricka alkohol när du själv gör det. Heroinisten är ingen förebild när han talar om att unga inte ska syssla med heroin. Ställ lite krav på er själva, vill ni påverka någon får ni visa att ni förtjänar trovärdighet från omgivningen.

I årskurs 6 fick vi jobba med projektet ANT (alkohol, narkotika, tobak) numer heter det SANT (S: sniffning). Vi fick göra egna plansher och välja egna arbetsområden. Jag minns att jag skrev om tobak. Återigen drogs det upp att alkohol inte är bra för unga, ingen frågade var läraren fått den informationen från. Lärarens ord var lag då, på samma sätt som när man var yngre. Då kunde en diskussion sluta med att kompisen gick och frågade sin mor och i slutändan hade hon rätt för hon var ju äldre och det vet ju alla att äldre har alltid rätt. Så tänkte jag och mina kompisar då.

I årskurs 6 var jag med i Klubb 1317, en skolorganisation. Samma sak här, alla skulle skriva på ett kontrakt. Jag hade aldrig druckit alkohol då. Jag skrev på för att få gå lite billigare på en del hockeymatcher minns jag. Gruppen hade medlemmar mellan 13 och 17 år, därav namnet. Ordföranden var en äldre kvinna, en gammal scoutledare i Söråker. Vad jag minns var det inte just några möten, hela syftet med 1317 var att vi skulle lova att inte ta droger. Aldrig pratades det om varför vi inte skulle göra det, så var det bara. Den frågan hade kanske dykt upp om det aldrig varit tal om billigare hockeybiljetter.

Fortfarande idag är droginformationen lika dålig, den enda förändringen är att man numer är försiktigare med att säga att alkohol tär mer på ungas människors kroppar. Numer ligger fokus på alla olyckor onyktra människor kan råka ut för, allt från våldtäkt till misshandel. Att onyktra människor inte kan ta ansvar för sina handlingar. Vuxna onyktra (precis som nyktra) människor kan likväl bli våldtagna och misshandlande, är inte det lika fruktansvärt?

This entry was posted in Hört i skolan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *